ΗΛΕΙΑ. Με 45 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά και τρία λευκά εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της Μουσειολογίας και την ενσωμάτωσή της στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, καθώς και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στην Αιτωλοακαρνανία, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, εξέλιξη που ισοδυναμεί με τον εξοβελισμό της Ηλείας από το Μηχανογραφικό του 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το πόρισμα της Επιτροπής και εξέφρασαν τη θετική τους άποψη για το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις της, εκφράζοντας την προσδοκία της ταχείας και διά νόμου αποδοχής της από το υπουργείο Παιδείας. Αφότου εγκριθεί από την κυβέρνηση η πρόταση συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, τότε θα δώσουν αναλυτικές λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι με τους σπουδαστές αυτών των τμημάτων αλλά και των καταργημένων ΤΕΙ και πώς θα ενταχθούν σε νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Μεταξύ των τριών αρνητικών ψήφων ήταν, όπως αναμενόταν, η πρόεδρος της Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου, η οποία εξέφρασε για μία ακόμα φορά την πλήρη διαφωνία της με το πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη απόφαση που θα επηρεάσει σημαντικά τους περίπου 500 σπουδαστές της Μουσειολογίας και τους 1.500 σπουδαστές του καταργημένου ΤΕΙ ΔΟΕΠ & ΤΜ.

«Δυστυχώς η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος. Εμείς, ως τμήμα, δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη πρόταση. Μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και για αυτό εξέφρασα τη διαφωνία μου στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Το τμήμα της Μουσειολογίας έχει αναπτύξει δυναμική, η οποία προκύπτει από τους 500 εγγεγραμμένουςνέους σπουδαστές μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, κάτι που δείχνει την τάση της επιλογής των φοιτητών αλλά και το ιδιαίτερο του ενδιαφέροντος για το γνωστικό αντικείμενο», δήλωσε στην Πρωινή μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η κα Ζαφειροπούλου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να μεριμνήσει για την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών από τους φοιτητές και να μην επαναληφθεί η κατάσταση που επικράτησε στο χειμερινό εξάμηνο με τα μισά μαθήματα να μη διδάσκονται.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προηγήθηκε συζήτηση με τους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας. Αρχικά μίλησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους.

«Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.