ΣΠΑΡΤΗ. Τις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Δήμου Σπάρτης, από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση της 23ης Μαρτίου, επισκέφτηκε την επομένη, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Ο Δήμαρχος, συνοδευόταν από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον κ. Αγγελόπουλο, Διοικητή του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου.

Επίσης, από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Καρλαύτη και Χρήστο Κανακάκο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Βλήττα και Νίκο Φλώρο, τους ειδικούς συμβούλους Ιωάννη Ράλλη, Ιωάννη και Ευστράτιο Κοκκορό, και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Σπάρτης.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί ξανά τις περιοχές αυτές σε ενάμιση μήνα περίπου, για να εκτιμήσει καλύτερα το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Συζητήθηκε και το ζήτημα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω χαλαζιού, σε αυτό το στάδιο καρποφορίας των ελαιοδένδρων αλλά μόνο μέσω των ΚΟΕ – ΠΣΕΑ.

Ο Δήμαρχος, τόνισε την άμεση ανάγκη να προσαρμοσθεί το σύστημα αποζημιώσεων στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Τόνισε επίσης, τη «…μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τις απανωτές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και την πτώση της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς τα τελευταία 3 χρόνια, που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση».

Σημειώνεται, πως για τους ζημιωθέντες παραγωγούς κηπευτικών, έχει γίνει ήδη αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Σπάρτης τις επόμενες δώδεκα μέρες.