ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021, μετά από πολλές αναβολές, αναμένουν οι Μεσσήνιοι που προασπίζουν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας έναντι της Ελιάς Καλαμών και σχετικής παλαιότερης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Αποστόλου. Οι Μεσσήνιοι Παραγωγοί Ελιάς και Φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι η ισχύς της απόφασης Αποστόλου έχει υπονομεύσει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που δέχεται άνισο, αθέμιτο και αναπόφευκτο ανταγωνισμό εντός και εκτός συνόρων.

Την ώρα που η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) αποστέλλει εξώδικα κατά ΜΜΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου που τάσσονται υπέρ της κατοχύρωσης της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης με πρόταση της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες» του Σταύρου Αργειτάκου, έρχεται θέμα και μία απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (31 υπέρ και 3 κατά) να στηρίξει την κατοχύρωση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την προοπτική να επεκταθεί η περιοχή ΠΟΠ και στη Λακωνία.

Η Μεσσηνιακή πλευρά έχει κάνει λόγο για επέκταση της περιοχής ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, προοπτική που βρίσκει σύμφωνους τους παραγωγούς του Δήμου Σπάρτης έτσι όπως εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σπάρτης παράγονται μεγάλες ποσότητες και εξαιρετικής ποιότητας ελιές με τα χαρακτηριστικά της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Η επέκταση της περιοχής είναι προς όφελος και της πλευράς (Καλαμάτας) που πασχίζει για την κατοχύρωση του προϊόντος αλλά και της πλευράς (Σπάρτης) που παράγει και αναπτύσσει ελαιώνες της συγκεκριμένης ελιάς. Στην ουσία διαμορφώνεται ένα μέτωπο με εύρος ανάλογο της καλλιέργειας της Ελιάς Καλαμάτας που σε συνδυασμό και με τα μέτωπα Ηλείας και Αρκαδίας θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν την θέση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στην εθνική αλλά και διεθνή αγορά.

Γύρω από το θέμα αναμένονται εξελίξεις.