ΣΠΑΡΤΗ. «Μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό ξεκινήσαν όλοι τους / και στου δρόμου τα μισά σβήσαν τ' άστρα τα χρυσά ξαφνικά από τον ουρανό τους. / Ποια μοίρα τους ζηλεύει, ποιο μάτι φθονερό και χάθηκε μια Σπάρτη, προτού να τη χαρώ / σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε, στου Ευρώτα μέσα το θολό νερό. / Με ελπίδες λιγοστές έστω και απατηλές να νυκτώσει περιμένουν, / ίσως βγει αληθινό τ' όνειρό τους το τρελό τ' όνειρό τους το ναυαγισμένο… Αυτά θα έγραφε κάποτε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Ας δούμε όμως τι γράφει η σύγχρονη Σπάρτη.

Η Σπάρτη, πόλη και χωριά βρίσκονται «ναυαγισμένα», σε ιστορική υστέρηση, απραξία και στασιμότητα πρωτοφανή, πέρα και πάνω από τις συνέπειες – άλλοθι της πανδημίας. Το χαμένο έδαφος για τη Σπάρτη, οι χαμένες ευκαιρίες, τα όνειρα τα απατηλά που έγιναν εφιάλτες, δεν επιτρέπουν πλέον σε κανέναν να ξεστομίζει δικαιολογίες και να υπόσχεται καλύτερες ημέρες.

Η δραματική υστέρηση του Δήμου, σε σχέση με ότι εξελίσσεται γύρω του, είναι ζήτημα που, όταν μπορέσουμε να δούμε καθαρά, θα διαπιστώσουμε ότι έχει σκληρές συνέπειες στην καθημερινότητα και στην προοπτική.

Επιβάλλεται απολογισμός, γιατί άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Επιβάλλεται καταλογισμός γιατί επίσης δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Επιβάλλεται ομολογία αδυναμίας και προσκλητήριο διάσωσης του Δήμου Σπάρτης. Η σύγκριση με την Τρίπολη, την Καλαμάτα, το Γύθειο, το Ναύπλιο, τον Πύργο και το Άργος είναι οδυνηρή για κάθε Σπαρτιάτη αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία. Όλα είναι θέμα επιλογών.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να επιφέρει τον εφιάλτη όταν για κάτι τέτοιο τουλάχιστον δεν μας είχε προειδοποιήσει. Αντιθέτως ο δήμαρχος μιλούσε για την dream team που σε 6 μήνες θα αναμόρφωνε τον Δήμο Σπάρτης.

Αυτό που ζουν σήμερα οι δημότες Σπάρτης, είτε οφείλεται σε κεκαλυμμένη αδυναμία, είτε σε απόλυτο αποσυντονισμό, είτε σε εγκληματική αδιαφορία, πρέπει «σήμερα» να διορθωθεί, με κάθε πολιτικό κόστος. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αλλιώς θα πρόκειται για σκοπιμότητα.

Γιατί δεν υπάρχει δικαιολογία; Γιατί η Fake ή Φέϊκ… dream team by Petros Doukas απαρτίζεται από 20 τουλάχιστον έμμισθα στελέχη που έχουν εκ του Νομού και του θεσμού, δικαίωμα, καθήκον και υποχρέωση να υπηρετούν και να προάγουν τον Δήμο, την πόλη και τα χωριά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις όλων είναι καλές. Ωστόσο τα αποτελέσματα προδίδουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους.

Ας δεχθούμε όμως ότι υπάρχουν και δημότες με τέτοια ανοχή και υπομονή που δίνουν πίστωση χρόνου και αναμένουν έργο. Από ποιους; Ποιά είναι η ηγετική ομάδα και το επιτελείο του Δημάρχου Σπάρτης; Γιατί τελικά δεν βρέθηκε κοινός τόπος με την αντιπολίτευση χάριν του Δήμου;

Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο Σπάρτης να μας συστήσει την ομάδα των Ειδικών Συνεργατών του αλλά δεν το δέχθηκε. Ζητήσαμε από το Γραφείο Δημάρχου πληροφορίες για το Οργανόγραμμα αλλά και αυτό στάθηκε αδύνατον να μας το παραχωρήσουν.

Οπότε προσπαθήσαμε, χωρίς την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής, να εντοπίσουμε την dream team που με την ψήφο των δημοτών και την στήριξη της Παράταξης Βαλιώτη ανέλαβε την εξουσία για να αναμορφώσει τον Δήμο Σπάρτη;.

Ενδιαφέρει κάθε πολίτη αυτού του Δήμου πιο είναι το επιτελείο του Δημάρχου και η ηγετική ομάδα στον Δήμο.

Μια ομάδα με συνολικό κόστος θητείας που μπορεί και να φθάνει περίπου το 1.500.000€. Μια ομάδα η οποία θα κριθεί για το έργο που αποδίδει σε σχέση με το πλήθος αλλά και το κόστος της.

Παρακολουθούμε χρόνια τα αυτοδιοικητικά πράγματα στη Σπάρτη. Η σύγκριση λοιπόν είναι χρήσιμη.

Σήμερα δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην παράγουν το αναγκαίο έργο οι:

(Θέση, όνομα και μηνιαίες μικτές αποδοχές)

  1. Δήμαρχος: Πέτρος Δούκας: 3.420€
  2. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Γιάννης Ράλλης: από 1.151€ έως 1.328€
  3. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Χρήστος Μακρής: από 1.151€ έως 1.328€
  4. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Ολυμπία Μαγκιώρου: από 1.151€ έως 1.328€
  5. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Δημήτρης Λαμπρινός*: από 1.151€ έως 1.328€
  6. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Κατερίνα Δαμάσκου**: από 1.151€ έως 1.328€
  7. Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Στράτης Κοκκορός : από 1.151€ έως 1.328€
  8. Αντιδήμαρχος Χρήστος Κανακάκος: 1.720€
  9. Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καρλάφτης: 1.720€
  10. Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καπονικολός: 1.720€
  11. Αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής Πατσιλίβας: 1.720€
  12. Αντιδήμαρχος Γεωργία Ζαχαράκη: 1.720€
  13. Αντιδήμαρχος Γεωργία Δεδεδήμου: 1.720€
  14. Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Ελένη Δαράκη: 540€
  15. Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Σταύρος Περγαντής: 540€
  16. Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Αθανάσιος Τσουλόγιαννης: 540€
  17. Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου Ευγενία Πρέβα-Λιαδή: 180€
  18. Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου Ηλίας Δημάκης: 180€
  19. Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου Πέτρος Ρηγάκος: 180€
  20. Γραφείο Δημάρχου Διευθύντρια Κατερίνα Φέϊκου: Άμισθη
  21. Γραφείο Δημάρχου Υπεύθυνη Τύπου Αναστασία Σιούτου (υπάλληλος Δήμου)

Στα πιο πάνω να υπολογιστούν και πιθανές υπερωρίες, κινητά τηλέφωνα. Οχήματα του δήμου και καύσιμα για μετακινήσεις. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ολόκληρος ο Δήμος είναι στην διάθεση και υπηρεσία των ανωτέρω, ένα σώμα αιρετών συμβούλων και εθελοντών πολιτών, κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα και Επιτροπές αλλά και μια ανεκτική αντιπολίτευση.

Τα έξοδα που καταβάλει το δημοτικό ταμείο για το Επιτελείο του Δημάρχου φθάνουν στη θητεία του ίσως και το 1.500.000€. Αυτή είναι η ομάδα που έχει τη βασική εκτελεστική - και όχι μόνο - ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατεί για χρόνια στον Δήμο Σπάρτης.

Κοντά σε αυτήν, το Δημοτικό Συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο έχει ευθύνη και φυσικά καμία δικαιολογία.

Όπως δεν έχει καμία δικαιολογία και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης που έχει μια ιδιότυπη αντίληψη και αίσθηση περί της πολιτικής ωρίμανσης και δεν μπορεί να διακρίνει ότι άλλο η ποθούμενη υγιής ουσιώδης ωρίμανση μιας αρχής και άλλο η επικίνδυνη και οσονούπω όζουσα τυμπανιαία παρακμή…

*Ο κύριος Λαμπρινός είναι ο τρίτος Νομικός στο πλευρό του κ. Πέτρου Δούκα μετά την κ. Μαγκιώρου και την Νομική Σύμβουλο του Δήμου. Έμπειροι αυτοδιοικητική το θεωρούν υπερβολή.

**Η κυρία Δαμάσκου δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ανέλαβε καθήκοντα εν Σπάρτη ή αν είναι σε εκκρεμότητα η συνεργασία της με τον Δήμο. Φαίνεται ότι υπήρξε κάποια εμπλοκή.