ΣΚΑΛΑ. Με ομόφωνο ψήφισμά του και με εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Παναγ. Λυμπέρη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, κατά την τελευταία του τηλεδιάσκεψη, ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Ζητά δε από την Κυβέρνηση, «…Να διαμορφώσει τους όρους διαλόγους με τους φορείς που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν οι στυλοβάτες της λαϊκής αγοράς και σ’ αυτόν θέση και ρόλο έχει η Αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως και οι καταναλωτές».

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στο ψήφισμα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, «… στην ουσία θεσμοθετεί και κατοχυρώνει δικαιώματα σε Εταιρείες εκτοπίζοντας τους παραγωγούς – αγρότες, ανατρέποντας κατεκτημένα δικαιώματα από το 1929».

Το Ψήφισμα έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ευρώτα.

Εισηγητής: Π. Λυμπέρης

‘’Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές’’

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα εκφράζει την αντίθεση του στο προτεινόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για τις λαϊκές αγορές.

Ένα νομοσχέδιο που στην ουσία θεσμοθετεί και κατοχυρώνει δικαιώματα σε Εταιρείες εκτοπίζοντας τους παραγωγούς – αγρότες, ανατρέποντας κατεκτημένα δικαιώματα από το 1929.

Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς όλες αυτές τις δεκαετίες ήταν και παραμένει η εναλλακτική λύση προμήθειας ειδών γεωργικής διατροφής και άλλων αγαθών εκτός π.χ. ψάρια, είδη υγιεινής, ρουχισμού κλπ, για τα φτωχά και μικρομεσαία νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης η λαϊκή αγορά εκτός των φτηνών και ανταγωνιστικών προϊόντων αποτέλεσε και αποτελεί το ‘’καταφύγιο’’ πολιτών που δεν είχαν καμία δυνατότητα αγοραστικής δύναμης με δωρεάν κοινωνικές προσφορές.

Η λαϊκή αγορά είναι η μοναδική αγορά που λειτουργεί πραγματικά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης υπέρ του καταναλωτή.

Την αγορά που δεν λειτουργεί με πρακτικές καρτέλ όπως οι αλυσίδες σουπερ-μάρκετ.

Την αγορά όπου ο παραγωγός μπορεί να πουλά τα προϊόντα του απευθείας χωρίς την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες.

Συνεπώς όπως όλοι οι παραγωγοί και οι ομοσπονδίες των λαϊκών αγορών δεν μπορούμε να δεχθούμε, ως δημοτικό συμβούλιο, άρθρα και διατάξεις που περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο του κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως:

-Δυνατότητα μεταβίβασης αδειών σε εταιρείες

-Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής.

-Οι λαϊκές αγορές θα μπορούν να αναπτύσσονται και σε ιδιωτικούς χώρους. Και για να γίνει ακόμα χειρότερα απροκάλυπτη η προσπάθεια εξαφάνισης του θεσμού των λαϊκών αγορών, ιδρύονται δήθεν “πρότυπες λαϊκές αγορές”, οι οποίες θα είναι όμως σε μόνιμες εγκαταστάσεις.

-Οι πωλητές λαϊκών αγορών μόνο με την πλειοδοσία θα μπορούν να πάρουν μία θέση σε μία λαϊκή αγορά.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα υπόλοιπα προσόντα με κάποιον συνάδερφό τους και δεν τύχουν σε κάποιον απόφοιτο ΑΕΙ με περισσότερα μόρια, τότε θα επικρατήσει αυτός από τους δύο που θα δώσει περισσότερα λεφτά.

-Η προσπάθεια πλήρους εξαφάνισης των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όταν με το νομοσχέδιο όποιος θέλει να συμμετέχει σε μία λαϊκή αγορά θα πρέπει να περιμένει να βγει η σχετική προκήρυξη των θέσεων αυτής (Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πότε θα είναι έτοιμη η σοδειά ενός παραγωγού, για να μπορέσει αυτός να τη διαθέσει στη λαϊκή αγορά. Θα πρέπει να περιμένει να βγει η προκήρυξη των θέσεων;).

-Άγνοια της πραγματικότητας των λαϊκών αγορών να απαιτείται στις 7 π.μ να ενημερώνει ο πωλητής μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ποια είναι τα είδη που θα πουλήσει, πόσα κιλά και με τι τιμή.

-Οι πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγοί, μπορεί να πληρώνουν το ημερήσιο τέλος προσέλευσης τους, πλην όμως πουθενά στο νέο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός του ως “ανταποδοτικού”, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

-Με 4 παραβάσεις μέσα σε δύο χρόνια η άδεια ανακαλείται για έξι μήνες. Και να τυχόν δεν πληρωθεί το ημερήσιο τέλος για δύο μήνες συνεχόμενους θα χάνεται η θέση.

-Ανάκληση της άδειας για 6 μήνες λόγω μη έκδοσης 3 αποδείξεων

-Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών και επιτροπών χορήγησης θέσεων. Δηλαδή αντί για αυτοδιοίκηση των λαϊκών αγορών, ένα ακόμα παραθυράκι για έλεγχο. Το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά τα προϊόντα του μετατρέπεται σε προνόμιο που απονέμει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας.

-Απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας.

Αυτές και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ πλήττουν άμεσα και ευθέως τον πυρήνας τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα συμπαρίσταται στον αγώνα των παραγωγών και στον θεσμό μιας πραγματικής λαϊκής αγοράς με πυρήνα τους παραγωγούς αγρότες αλλά και τους μικρούς εμπόρους, χωρίς εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων, που προσφέρουν ανταγωνιστικά ποιοτικά είδη σε προσιτές τιμές για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Καλούμε την Κυβέρνηση να υποχωρήσει η στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και να αποσύρει το παρόν νομοσχέδιο.

Να διαμορφώσει τους όρους διαλόγους με τους φορείς που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν οι στυλοβάτες της λαϊκής αγοράς και σ’ αυτόν θέση και ρόλο έχει η Αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως και οι καταναλωτές».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]