Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Ήταν όλοι εκεί, σε ένα πολύχρωμο μπουκέτο από Σωματεία, Φορείς και Συλλογικότητες του κόσμου της Εργασίας, στον προαύλιο χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας, για να τιμήσουν την Επέτειο της Πρωτομαγιάς των Εργατιών και να διατρανώσουν την κάθετη αντίθεσή τους στις «τερατώδεις» αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που φέρνει το νομοσχέδιο του Κώστα Χατζηδάκη:

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Λακωνία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Λακωνίας, η ΕΛΜΕ, ο «Πλήθων», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας και Σπάρτης, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης, ο προηγούμενος Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Βουνάσης, ο Τάκης Αγαθίας.

ergatiki-protomagia-sparti.jpg
Συγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας για την Εργατική ΠρωτομαγιάΦωτογραφία: notospress.gr

Ομιλητές

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Σταμάτης, παρέθεσε το τι επισύρει στα εργασιακά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως την κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τον έλεγχο του Μητρώου Μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες, την παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Νίκος Μηνακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «…όλοι μαζί μπορούμε να συμμετέχουμε, να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τα σχεδιαζόμενα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κυριακάκης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Ο κ. Ζάβαλης Τριαντάφυλλος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «Ο Πλήθων», κ. Θεόδωρος Καψάλης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η φετινή Πρωτομαγιά για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου αλλά και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η κα Ελένη Παινέση, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας, εκτός των άλλων, έθεσε την κάθετη αντίθεση του Σωματείου στην επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση των υπερωριών.

Ο κ. Βασίλης Σαραντόπουλος, εκ μέρους των Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΦΚΑ Λακωνίας, έθεσε τα προτάγματα του δυναμικού αυτού Συλλόγου.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Ασπιώτης, εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και Σπάρτης, έθεσε τις απαιτήσεις του κλάδου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε πορεία, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]