ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Κυριακή 9 Μαΐου στις 10:00, στο μνημείο στο πάρκο του ΟΤΕ και στη συνέχεια στο μνημείο στο χώρο του Νοσοκομείου Σπάρτης, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λακωνίας καθώς και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας θα καταθέσουν στεφάνια, τιμώντας την Ημέρα της Μεγάλης Aντιφασιστικής Νίκης των λαών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ Λακωνίας, αναφέρεται:

«Τιμάμε τους πάνω από 1100 νεκρούς της Λακωνίας κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής 1941-44, όπως τους 11 που εκτελέστηκαν στο παλιό νεκροταφείο της Σπάρτης, τους 118 στο Μονοδένδρι, τους 24 στο νοσοκομείο της Σπάρτης στις 3-8-44, τους 40 στον Πασσαβά του Γυθείου, τους νεκρούς στη Ζούπαινα, στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακα, στην Αράχωβα, στην Τρύπη και αλλού».

Αναλυτικά

«Την Κυριακή στις 9 του Μάη τιμάμε την ημέρα της Μεγάλης Aντιφασιστικής Νίκης των λαών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημειώθηκε πριν 76 χρόνια, στις 9η Μάη του 1945.

Τιμάμε τα εκατομμύρια των θυμάτων σε όλο τον κόσμο, και τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες στη χώρα μας, όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού-ναζισμού.

Είμαστε περήφανοι και τιμάμε τη μεγάλη εθνική αντίσταση του λαού μας, εμπνευστής, οργανωτής ψυχή και αιμοδότης της οποίας υπήρξε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.

Τιμάμε τους πάνω από 1100 νεκρούς της Λακωνίας κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής 1941-44, όπως τους 11 που εκτελέστηκαν στο παλιό νεκροταφείο της Σπάρτης, τους 118 στο Μονοδένδρι, τους 24 στο νοσοκομείο της Σπάρτης στις 3-8-44, τους 40 στον Πασσαβά του Γυθείου, τους νεκρούς στη Ζούπαινα, στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακα, στην Αράχωβα, στην Τρύπη και αλλού.

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη και στη συκοφάντηση της τεράστιας προσφοράς της Σοβιετικής Ένωσης και του Kόκκινου Στρατού, των αντιστασιακών και απελευθερωτικών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης για την καθοριστική συμβολή τους στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Η αντιφασιστική Νίκη που επισφραγίστηκε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού- κομμουνισμού, την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που δίνει τεράστιες δυνατότητες για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιχείρηση αναθεώρησης και παραχάραξης της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που στις 9 του Μάη “γιορτάζει” την αποκαλούμενη “μέρα της Ευρώπης”, για την εξομοίωση του φασισμού- ναζισμού με το σοσιαλισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων τους, καταστρέφουν ολόκληρες χώρες και προκαλούν πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους που οδηγούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Καταγγέλλουμε αυτούς που έδωσαν στη χώρα μας την άδεια σε οργανώσεις φασιστοειδών με διασυνδέσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να πραγματοποιήσουν εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης, που τελικά ακυρώθηκε μετά τη γενική κατακραυγή, «για να τιμήσουν την γενναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», δηλαδή την επίθεση των ναζί στην Κρήτη για την κατάληψη του νησιού. Πρόκειται για ενέργεια βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης και συνείδησης του λαού μας.

Καταγγέλλουμε την προσπάθειά της κυβέρνησης με την οποία επιδιώκει να περάσει μέτρα, από τα σχολεία, παραχάραξης της ιστορίας με το επιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα “Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα”.

Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, αποζημιώσεις από τη Γερμανική κυβέρνηση. Είναι χρέος στο λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θυμάτων στην απελευθερωτική πάλη από τη Ναζιστική κατοχή.

Σήμερα που οι αστικές κυβερνήσεις φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους που στενάζουν από τις αντεργατικές πολιτικές, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών τους, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, επιβεβαιώνεται ότι ο καπιταλισμός δεν έχει τίποτα θετικό να δώσει στην ανθρωπότητα.

Γι αυτό θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την ημέρα είναι, με οδηγό τις επεξεργασίες του 21ου συνεδρίου του ΚΚΕ, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την ανασύνταξη του κινήματος, την οικοδόμηση της κοινωνικής Συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση ως απαραίτητους όρους για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λακωνίας καθώς και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας θα καταθέσουν στεφάνια την Κυριακή 9 Μαΐου στις 10:00 π.μ. στο μνημείο στο πάρκο του ΟΤΕ και στη συνέχεια στο μνημείο στο χώρο του νοσοκομείου Σπάρτης».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]