ΓΥΘΕΙΟ. «…Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς έχει κατανοήσει το βάθος και την έκταση του προβλήματος και τόσο η χθεσινή του παρουσία στο Γύθειο όσο και η διαρκής συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει θα λύσει οριστικά το ζήτημα με τρόπο δίκαιο και οριζόντιο.

Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και αίτημα όλων των Ελλήνων πολιτών».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νεοκλής Κρητικός, σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο Ανατ. Μάνης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά, για το ζήτημα των δασικών χαρτών.

Η τακτοποίηση εκκρεμών ζητημάτων και η οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη για την Ελλάδα, στην οπτική του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Κρητικός θεωρεί πως σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει Πολιτεία και πολίτες να είναι σύμμαχοι, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο και πιο δίκαιο αποτέλεσμα.

Τι έχει προτείνει ο Νεοκλής Κρητικός, στα πλαίσια της συνεργασίας τους, στον κ. Αμυρά για τους Δασικούς Χάρτες;

Α. Δυνατότητα επαναϋποβολής αντιρρήσεων, ύστερα από τις αλλαγές που προτείνει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών σχετικά με την πυκνότητα των φρυγάνων και του ασπάλαθου, με βάση την οποία χαρακτηρίζεται μία έκταση δασική ή μη.

Πολλές εκτάσεις στη Λακωνία θα χαρακτηριστούν πλέον μη δασικές.

Β. Για τους δασωμένους αγρούς να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος απόδειξης ιδιοκτησίας:

  • είτε με συμβόλαια νεότερης χρονολογίας, μετά το 2004 μέχρι και την σημερινή εποχή
  • είτε με ένορκη δήλωση μαζί με ένα δεύτερο αποδεικτικό ιδιοκτησίας όπως παλαιό Ε9, παλαιό ενοικιαστήριο, βεβαίωση Κοινότητας ή Δήμου με βεβαιωμένη παλαιά ημερομηνία κ.α., μια και η απόδειξη ιδιοκτησίας με ένορκη δήλωση γίνεται αποδεκτή και από το Κτηματολόγιο.


Γ. Για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο τρόπος υποβολής του αιτήματος

  • Η διαδικασία να γίνεται με ηλεκτρονική εφαρμογή διασυνδεδεμένη με το Κτηματολόγιο ή άλλο Κρατικό Φορέα (με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις οι μελετητές, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα), να υπάρχει διαλειτουργικότητα του συστήματος έτσι ώστε να αποδεικνύεται από τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ ότι η περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως δασική είναι αγροτικά εκμεταλλεύσιμη.
  • Θετικό αποτέλεσμα: Έτσι, δεν θα μπλοκάρουν οι υπηρεσίες (που έχουν ελάχιστο προσωπικό), και θα βγαίνει με ταχύτητα η ταυτότητα οφειλής και τελικά η απόφαση οριστικής αποπληρωμής.

Φυσικά οι δόσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με το ΤΑΧΙS.

Δήλωσε ο κ. Κρητικός:

«Είμαι σίγουρος ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία Πολιτείας και πολιτών οδηγούμαστε στο σωστό δρόμο της επίλυσης του προβλήματος και έτσι θα πετύχουμε να προστατεύσουμε και τα δάση και τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]