ΜΟΛΑΟΙ. Την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μονεμβάσιας, ζητά με επιστολή της στον Δήμαρχο Ηρακλή Τριχείλη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σπ. Αβδούλο, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μονεμβάσιας, κα Ελένη Αναγνωστοπούλου.

Το θέμα που ζητείται να συζητηθεί είναι, «…οι αιτήσεις για αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για εγκατάσταση τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτημάτων στη περιοχή της χερσονήσου Μαλέα».

Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται, οι αιτήσεις αφορούν σε περιοχές όπου πριν 5 χρόνια είχαν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές.

Η επιστολή της Ελένης Αναγνωστοπούλου

«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν πλέον οι αιτήσεις για αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για εγκατάσταση τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτημάτων στη περιοχή της χερσονήσου Μαλέα. Τυχαία; Εκεί που πριν πέντε χρόνια είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές;

Πριν ενάμιση χρόνο, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας αποφάσισε να αδειοδοτήσει στην ΔΕ Βοιών στις θέσεις Βαβίλα – Κριθίνα Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, Βίγλα, Ράχες Χουνάρι, Καψολακούσες και Βρυσάκι οκτώ νέα αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα 103 ανεμογεννητριών ύψους 180m με διάμετρο 108m, ισχύος 118MW.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη 17 αιολικά πάρκα ισχύος 211MW που έχουν αδειοδοτηθεί ή εγκατασταθεί μόνο σε περιοχές του Δήμου Μονεμβασιάς.

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους Διεθνούς εμβέλειας, ούτε Περιοχές Απολύτου Προστασίας, Ειδικές Ζώνες, Natura, κλπ.

Δεν υπολογίζουν τις ανεπανόρθωτες καταστροφές στη περιοχή, τις καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στις οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση, στον τουρισμό.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή κάτω από την πίεση που έχει αναπτυχθεί, με ομόφωνες αποφάσεις του Πε.Σ.υ γνωμοδοτεί αρνητικά, όπου υπάρχει αντίρρηση από Δημοτικά ή Τοπικά Συμβούλια ή Πρόεδρους κοινοτήτων.

Ήδη σας έχει σταλεί αίτημα από την Περιφερειακή Αρχή να πούμε γνώμη για το αιολικό πάρκο που είναι να εγκατασταθεί στη θέση Κριθίνα ΔΕ Βοιών και Μονεμβασιάς.

Θεωρώ ότι κάπου πρέπει να μπει φρένο σε αυτά τα καταστροφικά επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια για τη περιοχή και ο Δήμος έστω και τώρα στο και πέντε, να εναντιωθεί.

Η ανοχή και η σιωπή θα είναι συνενοχή.

Για αυτό ζητώ να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα.

Να προχωρήσει ο Δήμος σε συσκέψεις όλων των φορέων σε Νεάπολη, Μονεμβασιάς και Μολάους ώστε να εκφραστεί η καθολική αντίδραση του λαού της περιοχής σε αυτά τα εγκληματικά σχέδια».

Δ.Π.