ΛΑΚΩΝΙΑ. Τους αγρότες και κτηνοτρόφους ολόκληρης της Λακωνίας, καλούν σε κινητοποίηση, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης, τη Δευτέρα 24/5.

Πού και πότε;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στο Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, τη Δευτέρα 24 Μάη, στις 11:00, και από εκεί θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοτορεία ως το Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας.

Επείγοντα θέματα που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αποτελούν, μεταξύ άλλων, η δακοκτονία, οι αποζημιώσεις για τη «Μήδεια», οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ, η πυροπροστασία, οι δασικοί χάρτες…

Η ανακοίνωση των αγροτοκτηνοτρόφων

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο την Δευτέρα 24 Μάη για τα σοβαρά ζητήματα που μας αφορούν άμεσα.

Δακοκτονία: Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφήνει πολλές περιοχές εκτός προγράμματος, δε γίνεται έγκαιρα και καθολικά, ούτε όσες φορές χρειάζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή όπως το 2016 και 2018.

Επιπλέον, παρουσιάζεται η ανάγκη να γίνεται ψεκασμός μέσα από το πρόγραμμα της δακοκτονίας με κατάλληλα σκευάσματα για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας, καθώς μέχρι τώρα ή αποτελούσαν εστία μόλυνσης ή αναγκάζονταν οι παραγωγοί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για αντιμετώπιση του δάκου.

Άμεσες Αποζημιώσεις: Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την «Μήδεια», τον Φλεβάρη στον Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου.

Άμεση χρηματοδότηση των παραγωγών στις περιοχές Κεφαλά- Σκούρας-Λευκοχώματος, για τα καλλιεργητικά έξοδα που αναγκάστηκαν να κάνουν λόγω της χαλαζόπτωση στις 23/03/2021 .

Καταγγέλλουμε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ στα χωριά του Δήμου Σπάρτης.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουμε φθηνή πρόσβαση σε αυτό. Ενώ γίνεται αύξηση της τιμής του νερού, τα δίκτυα ύδρευσης είναι παλιά με σοβαρές διαρροές, τα υδραγωγεία στα χωριά δεν καθαρίζονται τακτικά, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην υγεία μας και με ανύπαρκτα αποχετευτικά δίκτυα.

Στην άρδευση των καλλιεργειών ισχύουν τα ίδια συν ότι το χειμώνα ζημιωνόμαστε από πλημμύρες και το καλοκαίρι υπάρχει έλλειψη υδάτων, το οποίο είναι οξύμωρο.

Πυροπροστασία: Με αφορμή την έναρξη της περιόδου αυτής, για ακόμη μια φορά υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό και μέσα στις αρμόδιες υπηρεσίες μεγαλύτερες από πέρυσι που είχαν σαν αποτέλεσμα τις τυχαίες τεράστιες πυρκαγιές στην Μάνη και την Ανατολική Κορινθία, περιοχές φιλέτα για ανεμογεννήτριες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Τελικά, αποδέκτες των συνεπειών είμαστε κι εμείς οι αγρότες με σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες μας.

Δασικοί Χάρτες: Είναι καθαρά μόνο ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός καθώς καλούμαστε να ξοδεύουμε χρήματα για να αποδείξουμε ότι τα χωράφια που καλλιεργούμε μας ανήκουν και ταυτόχρονα δεν προστατεύουν καθόλου το δασικό οικοσύστημα.

Απαιτούμε :

  • Την άμεση έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες μας με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ
  • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας
  • Την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από όλες τις Φυσικές Καταστροφές του Προηγούμενου Διαστήματος.
  • Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα μας αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς
  • Να μην γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Σπάρτης
  • Την επισκευή των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και τον καθαρισμό των υδραγωγείων σε όλο τον Νομό
  • Την στελέχωση με προσωπικό και τα απαραίτητα υλικά των πυροσβεστικών υπηρεσιών
  • Τον καθαρισμό των δασών και των πυροσβεστικών ζωνών