Η διακωμώδηση των συκοφαντών, των κολάκων και των θεωριών για νέα πολιτεύματα ήταν το ζητούμενο για τον Αριστοφάνη, όταν το 414 π.Χ. συνελάμβανε την ιδέα για τους Όρνιθες. Κι όμως, 2500 χρόνια μετά, η σπουδαία αυτή κωμωδία παραμένει επίκαιρη και συνεπώς ανοικτή σε νέες αναγνώσεις.

Μια τέτοιου είδους προσέγγιση επιχειρεί φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και ο σκηνοθέτης Γ. Κακλέας, που αναλαμβάνει και την απόδοση του κειμένου. Η φυγή δύο Αθηναίων, του πονηρού Πεισθέταιρου και του αγαθού Ευελπίδη, από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού, είναι ο θεματικός άξονας της κλασσικής αυτής κωμωδίας, που γεννήθηκε μεν στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, διατηρεί όμως αναλλοίωτη την αξία της, προκαλώντας το σύγχρονο άνθρωπο να εντοπίσει στην πλοκή της τη δική του ζωή.

Το έργο ντύνει η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι που πρωτοακούστηκε στη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το 1959 από τον Κάρολο Κουν. Παίζουν οι ηθοποιοί Β. Χαραλαμπόπουλος, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Κ. Μπερικόπουλος, Γ. Χρυσοστόμου, Β. Χατζηνικολάου, Σωκ. Πάτσικας, Αγ. Οικονόμου, Στ. Σιόλας, Αγ. Μανουρά, Μ. Βλαχάκη και Π. Αγαθοκλέους. Χορεύουν οι Ivan Svitailo , Σ. Μιχαήλ και Alain Rivero. Συμμετέχει ο τραγουδιστής Στ. Σιόλας.

«Ένα ταξίδι στην επιθυμία για έναν κόσμο ελεύθερο με αίτημα την ευτυχία είναι οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη. Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής μάς διηγείται μια ιστορία ανατροπής μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής… ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει μια άλλη κοινωνία χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται!» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, όπως και τα κοστούμια, με τη βοήθεια της Βάλιας Μαργαρίτη. Οι χορογραφίες είναι του Κυριάκου Κοσμίδη.

Η παράσταση, πριν ακόμη παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο, θα «ανέβει» την Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 9:30 μ.μ. στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Η τιμή εισιτηρίων είναι 14 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για μαθητές και φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος 27310 28878 και 27310 82470.