ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, συνεχίζοντας τις διαδικτυακές της ομιλίες, η Πνευματική Εστία Σπάρτης, σε καλεί να παρακολουθήσεις τον κ. Γιάννη Πίκουλα, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Πίκουλας θα αναφερθεί στους «Ανώνυμους και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα».

Σύνοψη

«Η Ιστορία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στους επώνυμους και επιφανείς, στους γνωστούς μας πρωταγωνιστές της ιστορικής εξελίξεως, στους ανθρώπους του προσκηνίου.

Το βάρος, όμως, και η σημασία έγκειται στους ανώνυμους και αφανείς, ιδίως του καθημερινού βίου, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα, τους ανθρώπους πίσω από τη «σκηνή» της Ιστορίας.

Αυτούς σκοπεύει να αναδείξει τούτη η διάλεξη, οι οποίοι ως καθημερινοί «ήρωες» βιοπορισμού και δράσεως απετέλεσαν τον κανόνα στην αρχαιότητα, με τους επώνυμους να συγκροτούν την εξαίρεση.

Ποιοί ήταν οι ανώνυμοι και αφανείς, ποιές είναι οι γνώσεις μας, ποιά ήταν η συμβολή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, και ποιά ιδιαίτερα υπήρξε η προσφορά της μεγάλης παραμελημένης, της γυναίκας».

Ποιος είναι ο Γιάννης Πίκουλας

Ο Γιάννης Αντ. Πίκουλας είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα ΙΑΚΑ (Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) από το 2000 και συνεκδότης του διεθνούς Αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος (1983κε.).

Φιλόλογος σε δημόσια και ιδιωτική Eκπαίδευση το διάστημα 1976–1996 και Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικήςκαι Pωμαϊκής Aρχαιότητας (KEPA)του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (EIE) τα έτη 1996–2001.

Έχει εκδώσει 10 μονογραφίες και υπήρξε Επιμελητής Εκδόσεων 18 τόμων.

Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τις 190.

Ασχολείται κυρίως με θέματα Ιστορικής Τοπογραφίας και Επιγραφικής.

Επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των Αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια-οινοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή.

H έρευνά του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο, και μάλιστα τη Λακωνία, Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά και τη Μ. Ασία.

Το τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο σύνδεσμος της εφαρμογής ΖΟΟΜ είναι:

GEORGE GIAXOGLOU is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: "Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα"

Time: May 26, 2021 07:00 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85652442849?pwd=eHg1eGI1QkNDN1JzdUViT29jd3YrZz09

Meeting ID: 856 5244 2849

Passcode: 494531

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με θέμα: «Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης – Μνημείο και Μνήμες» που λειτουργεί στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης είναι πλέον επισκέψιμη από το κοινό.

Καθημερινά από τις 17:30 έως και τις 20:30.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τον Ιούλιο 2021. Περισσότερες πληροφορίες από το εντεταλμένο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ., Γιώργο Γιαξόγλου, τηλ 6932 290 451.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις