ΣΠΑΡΤΗ. «Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα….

…Σκοπός του Υπουργείου είναι να καλύψει με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη τις ζημιές που προκάλεσε στους έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή».

Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, σχετικά με τις «…Ζημιές από χαλάζι στην ελαιοπαραγωγή της Τ.Κ Κεφαλά του Δήμου Σπάρτης».

Υπενθυμίζουμε την ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, που κατατέθηκε στις 1/4/2021:

ΘΕΜΑ: «Καταστροφή παραγωγής ελιών από χαλάζι σε κοινότητα του Δήμου Σπάρτης

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες αγροτών της Λακωνίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες Διαδικτύου, πρόσφατη χαλαζόπτωση έπληξε την Δημοτική Κοινότητα Κεφαλά, του Δήμου Σπάρτης.

Συνέπεια αυτής, ήταν η καταστροφή μέρους της επικείμενης παραγωγής ελιών (λαδολιάς και βρώσιμης, ποικιλίας Καλαμών).

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και κλιμάκιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, που περιόδευσε στα χωράφια των αγροτών της αναφερόμενης Δημοτικής Κοινότητας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, άμεσα, έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να προβεί το συντομότερο σε καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Δημοτικής Ενότητας Κεφαλά, του Δήμου Σπάρτης και να τους αποδοθούν οι αναλογούσες αποζημιώσεις, βάσει των ζημιών που υπέστησαν, οι οποίες, επιπρόσθετα, είναι ανάγκη να καλύψουν μέρος των καλλιεργητικών τους εξόδων;».

Και η απάντηση του κ. Λιβανού:

«Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ' επέκταση στο εισόδημα τους.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε περιοχές και βρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό σε περιοχές της Κορινθίας και στη συνέχεια στις 22.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε περιοχές της Αρκαδίας.

Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας και συνεργασίας, με τους ομόλογους Υπουργούς των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων.

Σκοπός του Υπουργείου είναι να καλύψει με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη τις ζημιές που προκάλεσε στους έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή.

Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Προς περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 3344/12/4/2021/13-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020.

Περαιτέρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση,

“…Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή.

Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών.

Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή”».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις