ΛΑΚΩΝΙΑ. Με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου οι όροι διακήρυξης και τα τεύχη δημοπράτησης για την διεξαγωγή του ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΑΠΟ ΠAΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ ΚΝΑΚΙΩΝΑ», προεκτιμώμενης αξίας 700.000 €.

Αντικείμενο της υπό ανάθεση μελέτης, αποτελεί η εκπόνηση Υδραυλικών, Στατικών, Τοπογραφικών, Συγκοινωνιακών, Αρχιτεκτονικών, Περιβαλλοντικών, Γεωτεχνικών - Γεωλογικών, Η/Μ και Φυτοτεχνικών μελετών, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία της παραποτάμιας περιοχής του ποταμού Ευρώτα, καθώς και την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση τμήματος του ποταμού Ευρώτα, από το σημείο γεφύρωσης της Ε.Ο. Σπάρτης -Τρίπολης έως το σημείο που ενώνεται με τον παραπόταμο Κνακίωνα (η περιοχή παρέμβασης θα έχει μήκος περί τα 3,5χλμ και έκταση περί τα 590 στρέμματα).

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου το φυσικό αντικείμενο της ανωτέρω μελέτης περιλαμβάνει:

  • Οριοθέτηση του ποταμού σε όλο το μήκος της περιοχής μελέτης και όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα διευθέτησης (επενδεδυμένη και ανεπένδυτη διατομή κ.λ.π.).
  • Έλεγχο στατικής και αντισεισμικής επάρκειας, καθώς και αποκατάστασης της υφιστάμενης παλαιάς μεταλλικής γέφυρας εκτιμώμενου μήκους 135 περίπου μέτρων. Το εν λόγω τεχνικό γεφύρωσης χρησιμοποιείτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σαν οδογέφυρα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω παλαίωσης, δεν έχει καμία χρήση. Μετά τα αποτελέσματα του Στατικού ελέγχου επάρκειας του φορέα της γέφυρας, σε συνδυασμό με την μελετητική πρόταση της Ειδικής Αρχιτεκτονικής μελέτης και μετά από τεχνικοοικονομική ανάλυση, θα αποφασιστεί από τον Κύριο του Έργου, η νέα χρήση της γέφυρας, δηλ. αν θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και σε απολύτως ασφαλή πλαίσια, να χρησιμοποιείται ως οδογέφυρα, ή θα χρησιμοποιηθεί μόνον σαν πεζογέφυρα.
  • Σχεδιασμό σε όλο σχεδόν το μήκος της περιοχής παρέμβασης, ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας τύπου πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου. Ο νέος δρόμος, όπου αυτό είναι εφικτό, δεν θα διακόπτεται και θα συνδέεται με τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου, με το πλακόστρωτο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα από τα Παραευρώτεια μνημεία και με το υφιστάμενο δημοτικό οδικό δίκτυο. Οι δύο όχθες του ποταμού θα επικοινωνούν σε κατάλληλο σημείο με μια (1) πεζογέφυρα.
  • Σχεδιασμό αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για χώρους στάσης, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης σε περιοχές που βρίσκονται σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους. Οι επεμβάσεις αυτές θα σχεδιάζονται με την συμβολή του συμβούλου αρχαιολόγου της Ομάδας μελέτης και η έγκρισή τους θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  • Σχεδιασμό της πορείας ενοποίησης από την θέση «Βαβύκα» όπου έχουν βρεθεί οι βάσεις της αρχαίας γέφυρας με την ενσωμάτωση κινήσεων–χρήσεων στην υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα, καθώς και διαμόρφωση κίνησης από το επίπεδο του Ευρώτα έως το επίπεδο της υφιστάμενης γέφυρας.
  • Σχεδιασμό μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου, κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα κατασκευής χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, παρατηρητήρια πουλιών κ.λ.π. Κύριο μέλημα των παρεμβάσεων αυτών είναι η φυσική αποκατάσταση των παρόχθιων περιοχών ώστε να αποδοθούν οι διευρυμένες περιοχές των όχθεων ως ένα ενεργό τμήμα του φυσικού τοπίου.
  • Σχεδιασμό αναβάθμισης–αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων έργων (γηπέδων tennis, αντλιοστάσιο λυμάτων, εγκαταστάσεις Βιολογικού κ.λ.π.) με ήπιες – φιλικές παρεμβάσεις και την ένταξή τους στον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής μελέτης.
  • Ηλεκτροφωτισμός, Καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις της περιοχής.
  • Σχεδιασμό εργασιών διευθέτησης στα σημεία των τεχνικών έργων.

Με αφορμή τις ενέργειες ανάδειξης του ποταμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δήλωσε: «Προκηρύξαμε έναν διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρώτα - ενός φυσικού τοπόσημου - , η φήμη του οποίου ξεπερνά τα όρια της περιοχής και θα έλεγα ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Αναζητούμε τον δημόσιο χώρο στις όχθες του ποταμού, για να τον αξιοποιήσουμε ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού και - γιατί όχι- και ως φυσική συνέχεια του περιβάλλοντα χώρου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η οριστική μελέτη του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις