ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Έναρξη σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, για την Γ΄ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο: «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο» (ΑΕΠΕΛ3), που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Οι εργασίες της Επιστημονικής Συνάντησης που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο και έχουν την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουνίου 2021.

Χαιρετισμούς κατά την τελετή έναρξης απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Νικόλαος Ζαχαριάς και η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Αγαθών Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είναι πανθομολογούμενο, ότι το επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιό μας είναι υψηλού επιπέδου.

Για το Δήμο Καλαμάτας η παρουσία και η δράση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, μια πηγή πνευματικού πλούτου για όλους εμάς και στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε διαρκώς ως προς την ενίσχυση της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Θέτοντας κοινούς στόχους, χτίζουμε καθημερινά μια σχέση εμπιστοσύνης που μόνο να προσφέρει έχει στην τοπική μας κοινωνία.

Ως Δήμος Καλαμάτας συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο. Και συνεργαζόμαστε καλά. Υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο που αφορά στις επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μέσα από το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας». Ένα έργο με εμβληματικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει τη δημιουργία ταινίας με τίτλο «Άνεμος Ελευθερίας», την καθιέρωση του μηνός Μαρτίου ως περιόδου πολλαπλών και πολυδιάστατων εκδηλώσεων καθώς και το Ψηφιακό Μουσείο ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821, που ήδη λειτουργεί στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Η περιοχή μας, ο τόπος μας, η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος αποτελούν ένα σημείο αναφοράς, διαθέτοντας ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους, την κλασική αρχαιότητα και τη ρωμαϊκή περίοδο, τους βυζαντινούς και μετα-βυζαντινούς χρόνους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος, η παρουσία, το έργο που εξελίσσεται και υποστηρίζεται μέσα από το Πανεπιστήμιο είναι εξόχως σημαντικό προσφέροντας στη διάσωση, στη διατήρηση και στην ανάδειξη της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ως Δήμος θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο σας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις