ΛΑΚΩΝΙΑ. «Η δημόσια διαβούλευση δεν πρέπει να είναι προσχηματική και πρόχειρη.

Ο σεβασμός στη δημοκρατική έκφραση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, η επιστημονική προσέγγιση των επιπτώσεων συνολικά στο περιβάλλον και η δράση στην κατεύθυνση της θωράκισης απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής είναι, σταθερά, οι αξίες και οι άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε για να εκφράσουμε υπεύθυνη άποψη και αξιόπιστη θέση».

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε αντίστοιχη που του είχαν παραδώσει φορείς και λακωνικοί σύλλογοι που αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη χερσόνησο του Καβομαλιά.

Ο κ. Αραχωβίτης, αφού υπενθύμισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε:

«Ξεκάθαρα λοιπόν εκφράζω την αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε χωροθέτηση ανεμογεννητριών στην χερσόνησο του Μαλέα».

Συμπληρώνοντας με νόημα:

«… όρος για την εγκατάσταση Α/Γ, που εισήχθη το 2017 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, για την απαίτηση της μη οπτικής επαφής με παραδοσιακούς οικισμούς και αποτέλεσε αιχμή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, καταργήθηκε μόλις πρόσφατα».

Το κείμενο της επιστολής του κ. Αραχωβίτη, έχει ως εξής:

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. αλλά και οι δικές μου για το Περιβάλλον (φυσικό και πολιτισμικό), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Κλιματική Αλλαγή, την Βιοποικιλότητα αλλά και την Δημοκρατία σάς είναι γνωστές.

Με αφορμή την επιστολή σας, θέλω να επαναλάβω και να τονίσω ότι:

  • Η προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς πολιτισμικού, προέχει σε κάθε περίπτωση γιατί αυτό διαμορφώθηκε μέσα από χιλιάδες χρόνια και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές
  • Οι απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού σε ενέργεια, όπως εμείς τον συνδιαμορφώνουμε ζώντας στις οργανωμένες κοινωνίες μας, αυξάνονται διαρκώς. Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής, εξοικονόμησης, μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και όχι στο πρόσκαιρο κέρδος των «επενδυτών της ενέργειας»
  • Η Κλιματική Αλλαγή φέρει ήδη τεράστιες επιπτώσεις σε όλους της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την παραγωγή τροφής, την επάρκεια νερού μέχρι τις ανάγκες σε θέρμανση και δροσισμό. Σύμφωνα με μοντέλα προσομοίωσης, αναμένεται να δημιουργήσει νέα κύματα μεταναστευτικών ροών. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η χώρα και ο Νομός μας ιδιαίτερα, βρίσκονται και θα βρεθούν ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να θωρακιστούμε
  • Στη λογική αυτή, η Λακωνία και ιδιαίτερα η νοτιοανατολική πλευρά της, χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές θωράκισης απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Έργα που αποδεδειγμένα δεν επιβαρύνουν το Περιβάλλον αλλά συμβάλλουν στην προστασία από την Κλιματική Αλλαγή. Τέτοιες υποδομές είναι είτε αρδευτικά έργα, (μικρές παρεμβάσεις στους χειμάρρους που να συμβάλλουν στην ανακοπή της χειμάρριας ροής και την μεγαλύτερη διήθηση στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αλλαγή των δικτύων άρδευσης και του τρόπου άρδευσης κλπ) είτε μεθόδους και τρόπους αντιμετώπισης της ερημοποίησης (π.χ. κορμοδέματα και αναβαθμίδες στα εδάφη με κλίση).
  • Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σαφώς είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και εξυπηρετούν ορισμένους από τους στόχους αυτούς αλλά:
  • Δεν νοείται η τοποθέτησή τους όπου υπάρχει «δωρεάν πρώτη ύλη» ή αλλιώς αιολικό ή ηλιακό δυναμικό χωρίς αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια
  • Δεν νοείται η τοποθέτησή τους όπου υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της βιοποικιλότητας, όπως περιοχές αναπαραγωγής ενδημικών φυτών, ζώων ή πτηνών. Ούτε σε περιοχές πρώτης υποδοχής και ανάπαυσης μεταναστευτικών πουλιών.
  • Δεν νοείται η τοποθέτησή τους όπου η ανθρωπογενής δραστηριότητα, ιστορική, πολιτιστική και αναπτυξιακή, κινείται σε άλλη κατεύθυνση.
  • Οι πλέον σύγχρονες αντιλήψεις θεωρούν τις ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου περισσότερο αντιπεριβαλλοντικές παρά φιλοπεριβαλλοντικές, λόγω του τρόπου λειτουργίας τους που απαιτεί άλλη πηγή ενέργειας εξομάλυνσης αλλά και λόγω της κοστοβόρας κατασκευής τους και των περιβαλλοντικών απορριμμάτων που αφήνουν στο πέρας της παραγωγικής ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια διαβούλευση δεν πρέπει να είναι προσχηματική και πρόχειρη. Ο σεβασμός στην δημοκρατική έκφραση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, η επιστημονική προσέγγιση των επιπτώσεων συνολικά στο περιβάλλον και η δράση στην κατεύθυνση της θωράκισης απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι, σταθερά, οι αξίες και οι άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε για να εκφράσουμε υπεύθυνη άποψη και αξιόπιστη θέση.

Η θέση μου, λοιπόν, είναι ότι η οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω επιβάρυνση του Μαλέα με νέες Α/Γ θα πρέπει να πληροί τους ανωτέρω όρους και προϋποθέσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση της επιχειρούμενης εγκατάστασης Αιολικών Μονάδων δεν πληρούνται οι περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Άλλωστε υπάρχει σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας.

Ξεκάθαρα λοιπόν εκφράζω την αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε χωροθέτηση ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Μαλέα.

ΥΓ: Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι, ο όρος για την εγκατάσταση Α/Γ που εισήχθη το 2017 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου για την απαίτηση της μη οπτικής επαφής με παραδοσιακούς οικισμούς και αποτέλεσε αιχμή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, καταργήθηκε μόλις πρόσφατα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις