ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου, παρουσία του διευθυντή της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργου Αγγελόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποίησε ο Μ. Χρυσομάλλης.

«Έπειτα από συντονισμένες και ουσιαστικές προσπάθειες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών, εντάξαμε και προχωρούμε πλέον με ταχύ βηματισμό την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων για την χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των συκεώνων καλλιέργειας ξηρού σύκου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα πάγιο και πολυετές αίτημα των συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου, παρουσία του διευθυντή της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργου Αγγελόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων, την Τετάρτη στο ΥΠΑΑΤ.

Η αναδιάρθρωση των συκεώνων εντάχθηκε στον Άξονα 4 του ελληνικού σχεδίου, στο ευρύτερο πεδίο του μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, με το έργο να αφορά δενδρώδεις καλλιέργειες με συνολική κατανομή 147 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμμετοχή του Ταμείου θα είναι μάλιστα σε ποσοστό 80%, αντί για το 30%, που ισχύει για άλλα έργα. Ο Μεσσήνιος βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη συνεισφορά του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, τονίζοντας ότι αναδιάρθρωση αποτελεί μονόδρομο για την ανανέωση των δενδρωδών καλλιεργειών, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και επακόλουθα την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών μας. Όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση θα ακολουθήσει στενή συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου με τη ΣΥΚΙΚΗ, προκειμένου να διαμορφωθούν άμεσα τα τεχνικά δελτία και να υποβληθούν προς χρηματοδότηση. Όπως δεσμεύθηκε μάλιστα ο Υπουργός η αναδιάρθρωση των συκεώνων θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, ελπίζοντας ότι η έναρξη υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε από το Μίλτο Χρυσομάλλη και το ζήτημα της ενίσχυσης των παραγωγών του ξηρού σύκου, στο πλαίσιο της πανδημίας, με τον Υπουργό να ενημερώνει για την άμεση αποστολή του σχετικού αιτήματος προς τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη, όπως και έκανε. «Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε την έγκριση του αιτήματος της ενίσχυσης και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε στενά. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ισχυρό ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των αγροτών. Η αναδιάρθρωση των συκεώνων όχι μόνο θα ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της παραδοσιακής για τη Μεσσηνία καλλιέργειας και παραγωγής ξηρών σύκων, αλλά θα προσδώσει νέα δυναμική στο προϊόν, θέτοντας το σε νέες βάσεις. Επιτέλους, δίνεται λύση σε ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο η ΣΥΚΙΚΗ έχει εδώ και πολύ καιρό καταρτίσει πλήρεις και εμπεριστατωμένες μελέτες και της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Υπουργός. Θα συνεχίσουμε την πάντα ουσιαστική προσπάθεια για την επίλυση σημαντικών θεμάτων της Μεσσηνίας, με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις