Οι Λάκωνες διεκδικούν την ανακήρυξη του 2012 ως έτους Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο σχετικά με την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».


Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του στη γενέθλια γη της Λακωνίας και 21 χρόνων από την εκδημία του, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης Σπάρτης σας υπέβαλλε το σχετικό αίτημα και έκτοτε αναμένει την ανταπόκριση σας.


Κύριοι στόχοι της πρότασης αποτελούν τόσο η απόδοση τιμής στη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα ποιητή, όσο και η προβολή του πλούσιου έργου του σε ολόκληρη τη χώρα και εκτός των συνόρων μας. Παρεπόμενα θα προβληθεί η Λακωνία και ιδιαίτερα η Σπάρτη, η οποία έχει την τιμή να φιλοξενεί το αρχείο του Νικοφόρου Βρεττάκου στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.


Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, η πρόταση συγκεντρώνει την αποδοχή και την καθολική υποστήριξη των φορέων και των πολιτών του νομού Λακωνίας, εμού συμπεριλαμβανομένου, της οικογενείας του ποιητή, του Σωματείου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ», του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πλήθος άλλων θεσμικών παραγόντων.


Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να αποδεχθεί την πρόταση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης για την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»;
Αν ναι, σε ποιες σχετικές ενέργειες πρόκειται να προβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα για την αποδοχή της πρότασης και την υλοποίησή της;"'

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την 1η Ιανουαρίου 2012, συμπληρώνονται εκατό (100) χρόνια από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, το προσωπικό αρχείο και η βιβλιοθήκη του οποίου, ύστερα από δική του επιθυμία, φιλοξενούνται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης.


Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό, ένα χρόνο πριν, ότι είναι υποχρέωση εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ.Τ να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την ανακήρυξη του έτους 2012, σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς τη μνήμη και το έργο του Λάκωνα Ποιητή.


Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να επαναληφθεί η λυπηρή εικόνα της παντελούς απουσίας διοργάνωσης εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ.Τ, επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γέννηση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και τα 100 χρόνια από το θάνατο του «Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο, να αποδεχθεί το αίτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σπάρτης, για να ανακηρυχθεί το 2012 σε έτος Νικηφόρου Βρεττάκου και να προβεί άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για την διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, συνεδρίων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία και τους πολίτες, που επιθυμούν να γνωρίσουν το έργο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.»

Ομοίως στο παρελθόν έχουν εκφράσει την βούλησή τους για την ανακήρυξη του 2012 ως έτους Νικηφόρου Βρεττάκου ο τότε Νομάρχης Λακωνίας κ Κώστας Φούρκας, η τ. βουλευτής Επικρατείας Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Ακαδημαϊκός κ Γρ. Σκαλκέας.
Πρόσφατα δε το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.