KΑΛΑΜΑΤΑ. Mε περιέργεια πολλοί, με θαυμασμό άλλοι και με σκεπτικισμό αρκετοί κοιτούν τα ρολόγια που έχουν δωρίσει στον Δήμο Καλαμάτας οι Lions. Στην κεντρική πλατεία και σε δεσπόζουσα θέση τα ρολόγια δείχνουν τον χρόνο και συνάμα σηματοδοτούν την ενεργοποίηση των Lions στην Καλαμάτα.

Ο σκεπτικισμός και κάποτε και ο προβληματισμός από πολίτες οφείλεται στην φήμη και πληροφορία ότι οι Lions αποτελούν προστάδιο της Μασονίας. Είναι όμως έτσι; Δείτε τι γράφουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους για το πνεύμα, τις αρχές και τους σκοπούς τους.

Lions

«Η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών LIONS ξεκίνησε σαν ένα όνειρο στο μυαλό ενός νεαρού ασφαλιστικού πράκτορα από το Σικάγο: του MELVIN JONES.

Το όνειρο του ήταν να συνενώσει διάφορες ανεξάρτητες λέσχες σε μια ισχυρή, με διεθνή επιρροή οργάνωση, για να εξυπηρετείται η ανθρωπότητα. Το όνειρο αυτό, το κοινοποίησε στους επικεφαλής διάφορων ανεξάρτητων ομάδων σε μια συγκέντρωση στο Σικάγο, του ILLINOIS, στις 7 Ιουνίου 1917.

Από τη συγκέντρωση αυτή προήλθε μια πρόσκληση για το ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Οκτωβρίου 1917 στο Ντάλας, Τέξας, με συμμετοχή 23 λεσχών. Οι 36 αντιπρόσωποι των 23 Λεσχών που συμμετέσχον στο Συνέδριο απετέλεσαν τον πυρήνα της Οργάνωσης μας και εξέλεξαν τον 1ο Διεθνή Πρόεδρο, τον Dr WILLAM P. WOODS.

Ο Λαϊονισμός απέκτησε το Διεθνή χαρακτήρα του το 1920 όταν ιδρύθηκαν οι πρώτες Λέσχες, έξω από τις Η.Π.Α., στον Καναδά.

Αργότερα, μεταξύ 1926-1927 ιδρύθηκαν Λέσχες στην Κίνα, το Μεξικό και την Κούβα.

Το 1936 η Κολομβία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποδέχτηκε το Λαϊονισμό, ενώ το 1935 στην Κεντρική Αμερική είχε προηγηθεί ο Παναμάς.

Στις 24 Μαρτίου 1948, δημιουργείται η πρώτη Ευρωπαϊκή Λέσχη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ακολουθούν η Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία κ.λ.π. με τέτοια συχνότητα, που για αρκετό καιρό ο μέσος όρος ίδρυσης νέων Λεσχών είναι 2 Λέσχες κάθε μέρα.

Τώρα υπάρχουν Λέσχες Λάιονς στην Πολωνία, την Εσθονία, την Ανατολική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και τη Γιουγκοσλαβία. Στη Σοβιετική Ένωση λειτουργούν ήδη Λέσχες Λάιονς και στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ. Το Θέμα μας και συγκεκριμένα η Λέσχη Λάιονς «Ευαγόρας» ίδρυσε τη πρώτη Λέσχη Λάιονς στη Βουλγαρία το 1992 τη Λέσχη Λάιονς Σόφιας.

Το 1944 οι LIONS λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη του DUMBARTON OAKS, στην οποία τίθενται οι βάσεις για τον Καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που τελικά θα ισχύσει το Φεβρουάριο του 1945. Το 1946 και 1947 η Διεθνής Οργάνωση μας συμμετέχει στις συναντήσεις των Παρισίων, της Ν. Υόρκης και της Γενεύης.

Το Μάρτιο του 1947 ο Ο.Η.Ε. καθορίζει ως εκπρόσωπο, όλων των Διεθνών Οργανισμών που δεν είναι κυβερνητικοί ή πολιτικοί, με δικαίωμα ψήφου, τη Διεθνή Οργάνωση των LIONS, με εκπρόσωπο στη Ν. Υόρκη και τη Γενεύη.

Η Ένωση, τα προβλήματα της Ευρώπης και η Διεθνής συνεργασία εμπνέουν τους Ευρωπαίους LIONS. (Συνέδρια AMSTERDAM 1969, Λωζάνης 1970, Βόννης 1972, Ταορμίνα 1973 κ.λ.π.).

Το 1977 δημιουργείται Μόνιμη Επιτροπή LIONS για την Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 1978 οι LIONS γίνονται δεκτοί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Οι βασικές αρχές της Οργάνωσης μας που τέθηκαν, συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν κατά το πρώτο συνέδριο στις 8-10 Οκτωβρίου 1917, παρέμειναν αναλλοίωτες και μας καθοδηγούν μέχρι σήμερα:-

1) Δημιουργία και ανάπτυξη πνεύματος αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών της Γης

2) Ενθάρρυνση και προστασία των αρχών καλής διακυβέρνησης και βασικών ελευθεριών

3) Ενεργός συμμετοχή στα προβλήματα και τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΟΝΣ

(Υιοθετήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο του 1918 που έγινε στο ΣαινΛουις της Πολιτείας Μισσούρι τωνΗΠΑ).

1) Να αποδεικνύω την πίστη μου στην αξία της επαγγελματικής μου απασχόλησης με εντατική και φιλόπονη επίδοση και προσήλωση ώστε να αποκτήσω φήμη ότι είμαι άξιος εκτίμησης για προσφορές ποιότητας και ανωτέρου επιπέδου

2) Να επιδιώκω την επιτυχία και να επιζητώ δίκαιη και λογική ανταμοιβή και οφέλη, όπως τα δικαιούνται όλοι, αλλά να μη δέχομαι κανένα κέρδος ή επιτυχία, με τίμημα την απώλεια του αυτοσεβασμού μου εξ αιτίας εκτέλεσης αξιόμεμπτων ενεργειών και πράξεων από μέρους μου

3) Να θυμάμαι και να μη λησμονώ ότι για να δημιουργήσω και να αναπτύξω την εργασία μου δεν είναι απαραίτητο να καταστρέψω την εργασία ενός άλλου. Να είμαι ειλικρινής και τίμιος με όσους συναλλάσσομαι και με τον ίδιο τον εαυτό μου

4) Οποτεδήποτε δημιουργείται αμφιβολία σχετικά με το δίκαιο, δικαιώματα και ηθικότητα της θέσεως ή των πράξεων μου προς το συνάνθρωπο, να διαλύω μια τέτοια αμφιβολία εναντίον του εαυτού μου, έστω και αντίθετα προς το συμφέρον μου.

5) Να έχω φιλίες ως το τέλος της ζωής μου, αλλά όχι σαν μέσο για την ωφέλεια μου. Να πιστεύω ότι η πραγματική φιλία υπάρχει όχι εξαιτίας των εξυπηρετήσεων που προσφέρει ο ένας στον άλλο, και πως η αληθινή φιλία δεν επιδιώκει και δε ζητά τίποτα, αλλά αποδέχεται εξυπηρετήσεις που προσφέρονται με καλή καρδιά και αφιλοκερδώς.

6) Πάντοτε να γνωρίζω, να θυμάμαι και να αναλαμβάνω τις υποχρεώσεις μου ως πολίτης, προς το Έθνος μου, την Πατρίδα μου, το Κράτος και την κοινότητα μου και να προσφέρω χωρίς παρέκκλιση την πίστη και νομιμοφροσύνη μου με λόγια και έργα. Να σέβομαι τους συνανθρώπους μου και όλες τις συμφωνίες μαζί τους. Επίσης να τους παραχωρώ ευχαρίστως και αφιλοκερδώς το χρόνο, την εργασία και τα μέσα που έχω στη διάθεση μου

7) Να βοηθώ τους συνανθρώπους μου προσφέροντας τη συμπάθεια μου σ' εκείνους που δοκιμάζονται, τη βοήθεια μου στους αδύνατους και το υστέρημα μου στους φτωχούς

8) Να είμαι επιφυλακτικός και προσεκτικός στις κρίσεις μου και γενναιόδωρος στους επαίνους μου. Να δημιουργώ και όχι να καταστρέφω.

ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΛΑΪΟΝΣ

1) Να δημιουργήσουν, ενθαρρύνουν και καταστήσουν γόνιμο το πνεύμα κατανόησης μεταξύ όλων των ανθρώπων στον κόσμο, για μελέτη όλων των υπαρχόντων προβλημάτων.

2) Να προωθήσουν και προαγάγουν θεωρητικά και πρακτικά τις αρχές της καλής διακυβέρνησης και της νομιμοφροσύνης και αγωγής του καλού πολίτη

3) Να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική, κοινωνική και ηθική ευημερία της κοινωνίας.

4) Να συνενώσουν όλα τα Μέλη και τις Λέσχες και τα Θέματα με τους δεσμούς της φιλίας, του αγνού συναδελφικού πνεύματος και της αμοιβαίας κατανόησης

5) Να προσφέρουν και να παρέχουν χώρο για πλήρη και ελεύθερη συζήτηση όλων των ζητημάτων και θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τα πολιτικά και θρησκευτικά θέματα πάνω στα οποία δεν επιτρέπονται συζητήσεις

6) Να ενθαρρύνουν άτομα που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς προσωπική οικονομική ανταμοιβή. Να ενθαρρύνουν την ικανότητα για αποδοτικότητα και να προάγουν σε ψηλή στάθμη και καλύτερα ηθικά πρότυπα τις εμπορικές και επαγγελματικές συναλλαγές σε όλα τα επαγγέλματα, δημόσια έργα και ατομικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΙΟΝΪΣΜΟΥ

Ο Λαϊονισμός ενσωματώνει μέσα στον Κώδικα Ηθικής του, στους Αντικειμενικούς Σκοπούς του και στα Εμβλήματα του, τα βασικά στοιχεία της καλής αγωγής του πολίτη. Αυτά πρέπει να μελετούνται, να κατανοούνται, να εφαρμόζονται και να βιώνονται.

Ο Λαϊονισμός έχει συγκινήσει και συνεγείρει τον κοινωνικά προβληματιζόμενο άνθρωπο και έχει εξασφαλίσει την πρόθυμη και ενθουσιώδη συμμετοχή του στις Λέσχες Λάιονς. Η κοινωνική του φιλοσοφία περιστρέφεται γύρω από το απλό σύνθημα "ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ".

Οι Λάιονς:

1) Υπηρετούν το συνάνθρωπο τους με έργα φιλανθρωπίας

2) Υπηρετούν την κοινότητα και την πολιτεία με έργα ευποιίας.

3) Υπηρετούν την ειρήνη προάγοντας τη διεθνή κατανόηση και φιλία.

4) Υπηρετούν την πνευματική και πολιτιστική κίνηση καλώντας στις συγκεντρώσεις τους διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, για να τους μιλήσουν για θέματα του δικού τους προβληματισμού, και κινητοποιούνται για να προαγάγουν προσπάθειες άξιες συμπαράστασης

5) Αναγνωρίζουν και τιμούν όσους, μη μέλη τους, υπηρετούν το συνάνθρωπο ή την πολιτεία.

6) Πιστεύουν ότι όσα έχουν να γίνουν για το καλό της ανθρωπότητας είναι ευθύνη όλων, όχι μόνο του κράτους και της πολιτείας, αλλά του καθενός πολίτη μέλους του οργανωμένου συνόλου

7) Επιζητούν την προαγωγή της κοινωνικότητας και της συναδέλφωσης

8) Επιζητούν τη χαρά και την ευτυχία στο μέτρο που δεν περιορίζει τα δικαιώματα των άλλων και θέλουν να τη μοιράζονται με εκείνους που φαίνονται να είναι λιγότερο τυχεροί από αυτούς

Ο Λαϊονισμός απλώνεται διαρκώς ανάμεσα στα έθνη της γης. Αν το αληθινό πνεύμα του Λαϊονισμού φτάσει βαθιά και παραμείνει μέσα στις καρδιές αυτών που προσελκύονται από αυτό, αλλά και το εφαρμόζουν στη ζωή τους, θα δείξουμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα όργανο με ακαταμάχητη ΔΥΝΑΜΗ για τη Διεθνή Καλή Θέληση και την περιπόθητη ΕΙΡΗΝΗ ανάμεσα στους λαούς του μικρού αυτού ΚΟΣΜΟΥ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Λαϊονισμός σημαίνει αφοσίωση στο καθήκον, αφοσίωση στην πίστη για ένα καλύτερο μέλλον, αφοσίωση στην προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Οι Λάιονς δεν περιμένουν όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα να επιλύονται μόνο από την εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας τους. Πιστεύουν ότι οι πολίτες ενωμένοι μπορούν να δημιουργήσουν και να μεταβάλουν την κοινότητα τους σε καλύτερο τόπο διαμονής σε επέκταση δε τον κόσμο ολόκληρο. Θεωρούν καθήκον τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους όταν έχουν τη δυνατότητα.

Βασικός σκοπός των Διεθνών Λάιονς είναι να καθοδηγούν, να βοηθούν και να πραγματοποιούν ό,τι δεν μπορούν να πραγματοποιούν μόνες τους οι Λέσχες σε παγκόσμια κλίμακα με βασικούς στόχους να συσφίξουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μερικοί, νομίζουν ότι ο Λαϊονισμός είναι κάποια εργασία, άλλοι ότι είναι θρησκεία, άλλοι, μια κοινωνική εκδήλωση. Στην πραγματικότητα είναι Οργάνωση υπηρεσιών και προσφοράς εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Είναι η πρακτική εφαρμογή της θρησκείας του κάθε ατόμου, γιατί την αγάπη προς τον πλησίον τη ζούμε και την εφαρμόζουμε με την προσφορά μας. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια ανθρωπιστικών επιδιώξεων. Είναι η εξυπηρέτηση του συνανθρώπου και η προσφορά για κοινωνική πρόοδο, διαφύλαξη της υγείας, ανάπτυξη της παιδείας, προστασία της νεότητας, προστασία του περιβάλλοντος, διαπαιδαγώγηση του πολίτη, πνευματική καλλιέργεια. Είναι η δημιουργία δεσμών φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της Λέσχης, της Περιοχής του Θέματος, των Εθνών. Είναι η με έργα συμβολή στην προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι ένα σχολείο για βελτίωση του ανθρώπου. Είναι ένα μέσο για την ολοκλήρωση μας.

Ο Λαϊονισμός δεν περιέχει μυστικισμό. Ενθαρρύνει όμως τη θρησκεία και την πίστη. Δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, καλλιεργεί όμως το ενδιαφέρον για τις κυβερνητικές και πολιτειακές υποθέσεις.

Ο Λαϊονισμός εκφράζει μια ενωμένη ομαδική προσπάθεια, διεξάγοντας μια μεγάλη ποικιλία από κοινωνικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες και συντελεί στη διατήρηση της εθνικής ευημερίας και της διεθνούς φιλίας και ειρήνης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία ή πολιτική τοποθέτηση.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑIΟΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Οι Λάιονς Τοποθετούνται με Σαφήνεια και Ενεργά πάνω στο Θέμα της Ειρήνης

Ο τότε Διεθνής Πρόεδρος, Δικαστής Μπράιαν Στήβενσον, κατά την επίσκεψη του στα Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Μαρτίου 1988 διαδήλωσε την προσήλωση και τη δέσμευση των Λάιονς όλου του κόσμου για την προαγωγή της Παγκόσμιας Ειρήνης και παρέδωσε στο Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Πέρεζ ντε Γκουεγιάρ το «Χάρτη Πολιτικής των Λάιονς για την Ειρήνη». Αντίγραφο του Χάρτη δίνεται σε μετάφραση πιο κάτω:

Ειρήνη είναι εκείνο το πολύτιμο στοιχείο, το οποίο όταν υπάρχει μέσα στην ηρεμία του ιδίου του μυαλού και της καρδιάς κάποιου, μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στις σχέσεις αυτουνού προς άλλους. Κατ επέκταση, η ηρεμία αυτή μπορεί να καταλήξει σε αρμονία και τάξη μεταξύ των εθνών.

Αλλά, εκεί όπου θρυμματίζεται από πολεμικές συρράξεις - εκεί όπου εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις στερούνται - ή δεν έχουν επαρκώς - τα πιο αναγκαία για συντήρηση, όπως τροφή, νερό και στέγη εκεί όπου τμήματα της κοινωνίας υποφέρουν τα ολέθρια αποτελέσματα της αρρώστιας ή της φυσικής συμφοράς, πως μπορεί να υπάρξει ειρήνη για όλους;

Η αναζήτηση της πραγματικής ειρήνης πρέπει να περιλαμβάνει αναγνώριση της κοινής αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων στην παγκόσμια κοινωνία μας. Η ειρήνη δημιουργείται από κατανόηση, ανοχή, φιλία και βοήθεια, βασισμένες στη δοξασία ότι οι άνθρωποι, παρά τις φυλετικές, εθνικές ή πολιτιστικές διαφορές, αποτελούν μέρος μιας κοινής ανθρωπότητας.

Αφότου ιδρύθηκε το 1917, η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς αναγνώρισε τη θεμελιώδη πραγματικότητα της εποχής μας - ότι το ατομικό, κοινοτικό ή εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να επιτευχθεί απομονωμένα από το παγκόσμιο συμφέρον. Ο Πρώτος Σκοπός του Λαϊονισμού: «Να Δημιουργήσει και να Διαδώσει Πνεύμα Κατανόησης Ανάμεσα στους Λάιονς του Κόσμου», μοιάζει πολύ με το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σημαντικό το ότι τα μέλη Λάιονς έπαιξαν ηγετικό ρόλο σε δραστηριότητες κατά τις ιδρυτικές Διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας το 1945.

Σήμερα, όμως, ο Λαϊονισμός ανησυχεί γιατί η πολιτική ρητορεία που ακούεται συχνά σε αίθουσες, όπως εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας και από κυβερνητικά σώματα σ' όλο τον κόσμο, μπορεί να κλιμακωθεί σε δράση, που να παραβιάζει την ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα.

Κατά συνέπεια, η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς, καλεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και όλα τα σώματα, που χαράζουν την πολιτική γραμμή, να θέσουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Επιμένουμε, όπως τέτοιοι εκπρόσωποι καταβάλουν πιο έντονες προσπάθειες , αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συστήσουμε μεγαλύτερη επιμέλεια για την αποφυγή ενεργειών που προκαλούν βία και καταστρέφουν έτσι την ειρήνη.

Μόνη της μια μόνο ενέργεια, από ένα και μόνο άτομο ή μια και μόνο χώρα, φαίνεται να έχει λίγη σημασία, αλλά όταν προστεθεί στις δραστηριότητες εκατοντάδων κοινοτήτων και εκατομμυρίων ανθρώπων, που εργάζονται μαζί, το συνολικό ποσό εκφράζει το μέγεθος της προσπάθειας ως μέσο για διεθνή καλή θέληση και ειρήνη.

Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, πραγματική ελευθερία, πραγματική ειρήνη, αν συνέχεια πρέπει να προφυλαγόμαστε από την απειλή πολέμου σ' έναν κόσμο γεμάτο φόβο, δυσπιστία, φθόνο και ιστορική εχθρότητα. Ο Λαϊονισμός προσφέρει ένα δίκτυο 42,232 Λεσχών Λάιονς σε 178 χώρες ως απόδειξη ότι άτομα διαφορετικών δοξασιών και πολιτισμών μπορούν να εργαστούν μαζί για το κοινό καλό.

Οι δραστηριότητες συνεργασίας και διεθνών σχέσεων των Λεσχών αυτών δείχνουν ότι η ειρήνη δεν είναι μάταιο όνειρο, αλλά ζωντανή και ζωτική πραγματικότητα.

Κατά συνέπεια, καλούμε κυβερνητικούς και νομοθετικούς ηγέτες να έχουν επίγνωση των μεγάλων δυνατοτήτων τους ως αποτελεσματικά όργανα για την προαγωγή διεθνούς ειρήνης, να είναι ευαίσθητοι για τις ανάγκες στον κόσμο, να είναι ενήμεροι της ανθρώπινης ανεξαρτησίας μας στην παγκόσμια κοινότητα -και να επαναβεβαιώσουν την υποχρέωση τους να εργαστούν μαζί για την επίτευξη του στόχου, για τον οποίο όλοι μοχθούμε - ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ».

(Το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα των Lions)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις