ΣΠΑΡΤΗ. Με πλειοψηφία 43% συν μία ψήφο από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σύμφωνα με το νόμο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Καταργείται η απλή αναλογική. Κρίθηκε και καταδικάστηκε πριν γονιμοποιήσει ανάλογη πολιτική κουλτούρα. Ο νικητής των εκλογών, πλέον, θα εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου. Επίσης, στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι εισάγεται πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε. Καταργείται η ξεχωριστή - αυτόνομη κάλπη για τα τοπικά συμβούλια τοπικών κοινοτήτων. Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, τίθεται η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, ώστε να υφίσταται ο απαραίτητος χρόνος μέχρι τις εκλογές (παρουσίαση προγράμματος, έλεγχος υποψηφίων).

Βάσει του νόμου, οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024. Η θητεία τους λήγει την τελευταία ημέρα του 2028.

Είναι λογικό και συνετό κάθε συζήτηση για τις εκλογές να γίνει τουλάχιστον το 2022. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές και δήμοι όπου, είτε λόγω της τρομακτικής υστέρησης τους, είτε εξ αιτίας της αναποτελεσματικότητας των αρχών τους, είτε επειδή εμφανίζονται νέα πρόσωπα, οι συζητήσεις άνοιξαν ήδη.

Ένας τέτοιος δήμος είναι ο δήμος Σπάρτης, όπου όλα δείχνουν ότι το 2023 «παίζει» το τελευταίο του χαρτί για να ανέβει στο «τρένο» του μέλλοντος. Γιατί σήμερα είναι κάτω απ΄αυτό. Δεν είναι λοιπόν ούτε πρόωρο αλλά ούτε και ύποπτο να συζητά κανείς για τα πρόσωπα εκείνα που ενδέχεται να ηγηθούν. Πρόσωπα που θα συσπειρώσουν δυνάμεις και δυνάμεις που θα εκπονήσουν προγράμματα. Έχει μεγάλη σημασία η επιτελική αρτιότητα, η προγραμματική πληρότητα και η επικοινωνιακή σαφήνεια των επικεφαλής και των παρατάξεων. Όποιος αποφεύγει τα παραπάνω σημαίνει ή ότι δεν έχει ικανότητα ή ότι δεν έχει (καλό) σκοπό.

Στη Σπάρτη έχει αποδειχθεί πως όταν οι προεκλογικές διαδικασίες άνοιξαν αργά, στο παρα πέντε, οι πολίτες μετάνιωσαν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, στη Σπάρτη, αν ήθελε κάποιος να αναφερθεί σε ονόματα που έχουν, είτε απόλυτη είτε ελάχιστη, σχέση με μια υποψηφιότητα δημάρχου, θα μπορούσε να αναφέρει τουλάχιστον 10. Η απόσταση από τις εκλογές επιτρέπει μια πιο χαλαρή προσέγγιση αλλά από την άλλη η ανάγκη του δήμου για ανάδειξη «των καλών και αγαθών» είναι πολύ πιεστική και δεν μπορεί να περιμένει τον ώριμο πολιτικό χρόνο που εξυπηρετεί κάποιους.

Ονόματα όπως Δούκας, Βαλιώτης, Αργειτάκος, Πλειώτας, Τζανετέα, Βουνάσης, Κανελλοπούλου, Μηνακάκης, Βακαλόπουλος, είναι στο παιχνίδι ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστών συμπολιτών αλλά εξαιρετικά ικανών.

Μέχρι σήμερα στους δημοσιογραφικούς κύκλους υπάρχουν επιβεβαιώσεις, διαρροές, ανακοινώσεις και πληροφορίες που διαμορφώνουν την παλέτα των προσώπων.

Ο σημερινός δήμαρχος αν και δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί φαίνεται να θέλει άλλη μια τετραετία. Στην Σπάρτη δείχνει να περνάει καλά και ήδη γύρω του διαμορφώνονται ψηφοσυλλέκτες σύμβουλοι. Ο Σταύρος Αργειτάκος κρατά ζωντανή και σφριγηλή την παράταξή του και ζυγίζει τα πράγματα. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης δεν έχει λόγο να λείψει από την διαδικασία, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ο Χρήστος Πλειώτας έχει ανακοινώσει την κάθοδό του διαμορφώνοτας σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Η Ντία Τζανετέα ακούει και δέχεται προτάσεις εξετάζοντας με άνεση τα δεδομένα. Ο Αλέκος Βουνάσης μπορεί να είναι ακόμα μια θητεία παρών.

Πρόσωπα όπως η Τασία Κανελλοπούλου, ο Μιχάλης Βακαλόπουλος και ο Σπύρος Μοιράγιας φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν ρόλο ενώ συμπολίτες όπως ο Νίκος Μηνακάκης, ο Ηλίας Κοντάκος, ο Παναγιώτης Πριστούρης, ο Θάνος Μιχελόγγονας ανησυχούν και διακρίνονται. Επίσης νεότεροι Σπαρτιάτες, είτε εκλεγμένοι, είτε μάχιμοι , είτε άσχετοι μέχρι σήμερα με την Αυτοδιοίκηση προβληματίζονται και παρακολουθούν.

Το 43%, για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, βάζει βαθιά στο παιχνίδι τα κόμματα εξουσίας. Για παράδειγμα, στον Δήμο Σπάρτης, η Νέα Δημοκρατία θα ήθελε διακαώς ένα δικό της δήμαρχο με χρίσμα ή με ανοικτή, και όχι υπόγεια, στήριξη όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο θα πρέπει να φροντίσει και να στοιχίσει τα στελέχη της που είναι ήδη ή σκοπεύουν να συνεργαστούν με άλλους συνδυασμούς.

Σημασία έχει και το κλίμα στις Περιφερειακές εκλογές που γίνονται ταυτόχρονα. Στις εκλογές που ανέδειξαν Νίκα και Δούκα υπήρξε συγκοινωνία στις ψήφους και στην επιρροή.

Απέναντι στο ισχυρό ποσοστό των κομμάτων ένας υποψήφιος που πολιτεύεται ανεξάρτητα έχει ως πρώτη διέξοδο τον χρόνο και δεύτερη το ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει. Δηλαδή ο υποψήφιος που θέλει να αντιπαρατεθεί σε κομματικά συστήματα, ακόμα και συμμαχίες τις τελευταίας στιγμής, έχει την ευκαιρία με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα γίνει κτήμα σε κάθε πολίτη και με ένα ψηφοδέλτιο που θα κτιστεί από σήμερα, να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή. Αυτά όλα σημαίνουν ότι ο υποψήφιος πρέπει πλέον να αφιερωθεί, ψυχή τε και σώματι, στην προσπάθεια αυτή. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός.

Το πρόγραμμα για την αναδιάταξη και ανάπτυξη της Σπάρτης δεν μπορεί να είναι ούτε έκθεση ιδεών ούτε συρραφή προτάσεων του παρελθόντος. Το ψηφοδέλτιο που θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελείται από άκομψους ψηφοσυλλέκτες και να εξωραϊζεται από καταδικασμένες προσωπικότητες.

Επίσης, απέναντι στη δύναμη της «εξυπηρέτησης» (το ρουσφέτι) που αποκτούν οι εν ενεργεία δήμαρχοι και οι εκλεκτοί των παρατάξεών τους αυτό που μπορεί - με δυσκολία -να αντιτάξει κάποιος είναι το μοντέλο ενός δήμου όπου ο πολίτης δεν θα έχει ανάγκη τον αιρετό αλλά ο αιρετός θα έχει ανάγκη τον πολίτη. Αυτό το μοντέλο πρέπει να περιγράφεται στην πρόταση που τίθεται προς κρίση.

Στην περίπτωση της Σπάρτης έχει αποδειχθεί ότι πρόσωπα με αναγνώριση, φήμη και γερές πολιτικές πλάτες όχι μόνον δεν έφεραν στην πόλη ρυθμό και ανάπτυξη αλλά την κράτησαν στάσιμη, ακίνητη και παρακμιακή. Γι αυτό ευθύνονται και τα πρόσωπα αλλά και οι πλάτες…

Η Σπάρτη και τα χωριά της είναι κοινωνίες με συντηρητικές πεποιθήσεις και ταπεινές αναζητήσεις. Ισως αυτός είναι ο λόγος που κάθε αλλαγή που επήλθε με το άνοιγμα της κάλπης αφορά σε πρόσωπα και όχι σε προγράμματα ή σε ιδεολογικά μανιφέστα. Δύσκολα η κοινωνία του Δήμου Σπάρτης ανατρέπει και επιτρέπει. Σπάνια ένας/μία πολιτικός μπορεί να ελιχθεί και να αναδειχθεί αν δεν είναι κλασικός/η εκπρόσωπος της.

Οι παλαιότερες γενιές της κοινωνίας δεν έχουν καν τη βάσανο της κριτικής και της αυτοκριτικής που θα διαμόρφωνε τις αποφάσεις τους. Κάδος στην πόρτα τους, φθηνό νερό, καθαρό νεκροταφείο και αγροτικός δρόμος είναι τα ζητούμενα, συνήθως, στα χωριά. Καθαρή πόλη, φωτεινή, χώροι αναψυχής, πάρκιν και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, χαμηλά τέλη είναι ζητούμενα, συνήθως, για την πόλη. Ο μέσος πολίτης αρέσκεται σε αιρετό προσιτό, λαϊκό και συνήθως με πολιτικό ανάστημα κάτω του μετρίου. Αυτό έχει αναδείξει η κάλπη.

Η νέα γενιά είναι αυτή που πρέπει να καθορίσει την ατζέντα των αιτημάτων και των οραμάτων για τον δήμο Σπάρτης το 2029. Γιατί ο/η δήμαρχος που θα εκλεγεί το 2023, η παράταξή του, αλλά και ο δήμος που θα διαμορφώσει, θα είναι υπεύθυνος για τη ζωή των Σπαρτιατών έως αλλά και μετά το 2029.

Φρέσκες ιδέες, καθαρά μυαλά, υγιείς πολιτικές δυνάμεις και άνθρωποι αφιερωμένοι στην αποστολή τους. Τα σχέδια, τα πλάνα, οι μελέτες, οι πόροι, οι ευκαιρίες, τα έργα, οι αφορμές είναι εκεί έξω και περιμένουν τον Δήμο Σπάρτης να σηκώσει πρώτα το κεφάλι και μετά τα μανίκια…

Σε δυο χρόνια από τώρα θα ξέρουμε. 31 Αυγούστου του 2023 κατατίθενται τα ψηφοδέλτια των Παρατάξεων.

Σημ. Η φωτογραφία δεν προδιαγράφει και δεν σηματοδοτεί ότι μόνον τα εικονιζόμενα πρόσωπα βρίσκονται στην κούρσα των υποψηφιοτήτων. Θα ακολουθήσει δημοσίευμα διεξοδικότερο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις