ΛΑΚΩΝΙΑ. «Η περιοχή της Κοκκινιάς συνίσταται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της από αγροτικές εκτάσεις, ενώ και το ανωτέρω περιγραφόμενο ταφικό μνημείο που έχει ανασκαφεί, βρίσκεται εντός αγροτικής ιδιωτικής έκτασης.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα μνημεία εντάσσονται στο πρόγραμμα των αυτοψιών που διενεργούνται στην περιοχή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο περιοδικού ελέγχου των μνημείων. Στις άμεσες προθέσεις της Εφορείας είναι η ανάληψη ενεργειών προστασίας και σήμανσης των ήδη διερευνημένων αρχαιολογικών καταλοίπων».

Το απόσπασμα αποτελεί την κατακλείδα της απάντησης που έλαβαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας από την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη Ερώτησή τους, «Ρωμαϊκός τάφος στην καρδιά της Λακωνίας».

Η Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης:

«Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λακωνίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, καλοδιατηρημένος ρωμαϊκός τάφος βρέθηκε στην καρδιά της Λακωνίας, καθώς επίσης και ένας κρυμμένος λαξευτός θολωτός τάφος. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ενδεχόμενο, στην ίδια περιοχή να βρίσκεται και το Ομηρικό Έλος, το οποίο το αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (ραψωδία β', στίχος 584), ως μία από τις δέκα πόλεις, υπό την κατοχή του Βασιλιά Μενέλαου.

Στη θέση Κοκκινιά προσδιορίζεται, βάσει σκόρπιων θραυσμάτων πήλινων αγγείων και του ανεπίγραφου ανδριάντα του Νικοκλή ότι, βρισκόταν η πόλη της Ακραίας, η οποία άκμασε στους προϊστορικούς χρόνους με ιδρυτή τον Ακρίαπο από Σπάρτη. Λόγω της τοποθεσίας της είχε εμπορική και ναυτική επικοινωνία με άλλες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας.

Στην πόλη, δε, υπήρχε ο ναός της μητέρας των Θεών, της Κυβέλης ή Ρέας, που θεωρείτο ο αρχαιότερος στην Πελοπόννησο μεταξύ άλλων όμοιων ναών και πιθανόν, καταστράφηκε, κατά τον σεισμό του 375 μ.Χ. ταυτόχρονα με το υπόλοιπο προς τη θάλασσα τμήμα της πόλης. Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι βρίσκονται στις βουνοπλαγιές του Πάρνωνα, πάνω από την εύφορη πεδιάδα του Έλους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες αρχαιολογικές εργασίες και ανασκαφές, προκειμένου, αφενός, οι εκτάσεις που αφορούν στις προαναφερόμενες περιοχές να αποκαλύψουν τα προϊστορικά και ιστορικά τους μυστικά, και αφετέρου, να αναδειχθούν και να προβληθούν οι όποιοι περιεχόμενοι αρχαίοι τάφοι εντός τους;».

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

«Ο εν θέματι ρωμαϊκός τάφος βρίσκεται στην Κοκκινιά Λακωνίας, περιοχή στην οποία τοποθετείται η γνωστή από τις αρχαίες πηγές πόλη των Ακρειών. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η περιοχή της Κοκκινιάς είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη βυζαντινή περίοδο.

Σε πλάτωμα κοντά στην ακτή, έχει ανασκαφεί το ανωτέρω αναφερόμενο ταφικό μνημείο, το οποίο πρόκειται για columbarium των ρωμαϊκών χρόνων.

Βορειοανατολικά του ταφικού μνημείου, αποκαλύφθηκε ιερό, που χρονολογείται από τους αρχαϊκούς έως τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Η περιοχή της Κοκκινιάς συνίσταται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της από αγροτικές εκτάσεις, ενώ και το ανωτέρω περιγραφόμενο ταφικό μνημείο που έχει ανασκαφεί, βρίσκεται εντός αγροτικής ιδιωτικής έκτασης.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα μνημεία εντάσσονται στο πρόγραμμα των αυτοψιών που διενεργούνται στην περιοχή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο περιοδικού ελέγχου των μνημείων. Στις άμεσες προθέσεις της Εφορείας είναι η ανάληψη ενεργειών προστασίας και σήμανσης των ήδη διερευνημένων αρχαιολογικών καταλοίπων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις