ΕΛΛΑΔΑ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι απαντά ο Επίτροπος στον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκο. Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι στην πρόσφατη ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή αναφέρθηκε στον σεβασμό των δικαιωμάτων, τόσο των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ΠΟΠ, όσο και εκείνων που εμπορεύονται συγκεκριμένες ποικιλίες. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ έχει ορίσει πως η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, όταν δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και όταν η χρήση συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ. Ωστόσο δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις καταγγελίες που αναφέρουν παραπλάνηση και παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η απάντηση του Επιτρόπου επιβεβαιώνει την πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Φράγκου επισημαίνοντας ότι μόνο η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από το λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, χάρη στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίζουν το γνήσιο προϊόν στην αγορά.

Ολόκληρη η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι έχει ως εξής:

«Τα προγράμματα προώθησης στα οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής επιλέχθηκαν μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης του 2016 . Αποσκοπούν στην αύξηση της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τις επιτραπέζιες ελιές, τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και την ποιότητα και τη γεύση των επιλεγμένων ποικιλιών ελιάς (Κονσερβολιά, Χαλκιδική, Καλαμάτα και Θρούμπα).

Το πρόγραμμα προώθησης που στοχεύει στην εσωτερική αγορά υποβλήθηκε στο πλαίσιο του θέματος 2 της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, το οποίο είναι αφιερωμένο στην επισήμανση των ειδικών χαρακτηριστικών των γεωργικών μεθόδων και των χαρακτηριστικών των προϊόντων. Οι προτάσεις για την αύξηση της ενημέρωσης και της αναγνώρισης του συστήματος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα ήταν επιλέξιμες στο πλαίσιο του θέματος 1 της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Για τα τρία προγράμματα που αφορούσαν τρίτες χώρες και υποβλήθηκαν στα πλαίσια των θεμάτων 5, 8 και 9, η προώθηση των ενωσιακών συστημάτων ποιότητας θα ήταν πιθανή, αλλά δεν προτάθηκε.

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της ΠΟΠ και της ποικιλίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αναφερόταν στις επιτραπέζιες ελιές που παράγονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή από την ποικιλία Καλαμών, η οποία είναι επίσης γνωστή με το συνώνυμό της Καλαμάτα. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εκτενώς, εντός και εκτός Ελλάδας, εκτός της οριοθετημένης περιοχής της ΠΟΠ. Για τον σεβασμό των δικαιωμάτων, τόσο των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ΠΟΠ όσο και εκείνων που εμπορεύονται συγκεκριμένες ποικιλίες, η ΕΕ έχει ορίσει ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: (α) ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία· (β) ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές· (γ) ότι η χρήση συνιστά θεμιτό ανταγωνισμό και δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ. Ακόμη, μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από τον λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, χάρη στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίζουν το καταγόμενο προϊόν ΠΟΠ στην αγορά».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις