ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Παρεμβάσεις τόσο για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και επιχειρήσεων για τη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα όσο και για τους Ψαράδες της Μαραθάπολης έκανε ο Θανάσης Πετράκος.

Η πρόταση απόφασης για τη Μαύρη Σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα το εμβληματικό προϊόν της χώρας μας που εξάγεται κατά 80% αντιμετωπίζει φέτος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μια πολύ σημαντική κρίση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς του. Εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε πτώση των εξαγωγών υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, περίπου επτά με οκτώ χιλιάδες τόνους στις αποθήκες κυρίως της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» η οποία συγκεντρώνει το 70% της Εθνικής παραγωγής και η οποία έχει πληρώσει τη σταφίδα στους παραγωγούς όταν την αγόρασε. Για το λόγο αυτό η «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών», η «Ένωση Μεσσηνίας», η Ένωση Κορίνθου, η «Ένωση Κιάτου», το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αλλά και μικρές ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στείλει έγκαιρα επιστολές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία όπως έλαβε για τα άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία (στα πρότυπα του οινοποιητικού τομέα). Δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς

Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της μαύρης σταφίδας οι τιμές τον Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά με συνέπεια οι σταφιδοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν εντελώς την καλλιέργεια και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν στηρίξει οικονομικά τον παραγωγό πληρώνοντας όλη την ποσότητα της σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της. Πόσο μάλλον τώρα που έχει εξαγγελθεί και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με χρήματα από το Ταμείο ανάκαμψης είναι αναγκαία όσο ποτέ η συγκράτηση της τιμής για να παραμείνει ζωντανό το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών.

Η άρνηση μέχρι σήμερα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από δυο μήνες ξεκινά η συγκομιδή της οφείλουμε άμεσα να επισημάνουμε στο αρμόδιο Υπουργείου τους κινδύνους που εγείρονται και ως Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα για την στήριξη του προϊόντος των καλλιεργητών του και των εξαγωγικών συνεταιριστικών οργανώσεων και φορέων.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα αποφασίζει:

  1. Ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και απαιτεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς και να χρηματοδοτήσει ώστε να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας. Τα πλεονάσματα αυτά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Το ΠΕ.ΣΥ.Π. και ο Περιφερειάρχης δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.

  1. Στηρίζει και θα συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι φορείς των σταφιδοπαραγωγών αν το Υπουργείο συνεχίσει να αρνείται την στήριξη του προϊόντος, των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων .

Η Πρόταση απόφασης για τους Ψαράδες της Μαραθάπολης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση 2 Ιούλιου 2021 αφού έλαβε υπόψη του το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το οποίο μας έχει αποσταλεί, αποφασίζει:

Συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και συμπαραστέκεται και αυτό στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων της Μαράθου να παραμείνουν στο τόπο τους, να μην χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση.

Για το σκοπό αυτό αποφασίζει να προχωρήσει όπως ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα – σε συνεννόηση με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και τους αλιείς και λοιπούς επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων και την τοπική κοινότητα της Μαραθόπολης – εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με βάση και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από τον τόπο τους .

Παράλληλα καλεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ως συμβαλλόμενο του έργου μέλος, να αποσύρει την απόφαση που εστάλη προς το λιμεναρχείο Πύλου για να επιβάλει την απομάκρυνση των σκαφών και να ανακληθούν όλα τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν προς τους κατόχους σκαφών μέσω του Λιμεναρχείου Πύλου.

Αν αυτό είναι τεχνικά αδύνατο αποφασίζει ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι ψαράδες και λοιποί επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων για τη ζημιά που θα υποστούν.

Για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΥΓ: Επισυνάπτουμε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη σημερινή (14-6-2021) 17η τακτική συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη ότι:

  1. Με την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας ΄΄ ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε΄΄ και την έναρξη των εργασιών στο Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ζητείται από τους αλιείς και άλλους επαγγελματίες που διαθέτουν σκάφη, να τα απομακρύνουν από το λιμάνι της Μαράθου και να ελλιμενιστούν στα λιμάνια Πύλου και Κυπ/σσίας.
  2. Η απομάκρυνσή τους αυτή από το φυσικό τους χώρο, θα σημάνει την οικονομική τους εξόντωση αφού θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σκάφη τους και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης, αλλά και δεν θα τους είναι εύκολο σε άγνωστες θάλασσες να βρουν καινούριους ψαρότοπους για να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο επιβίωσης. Τα παράλληλα με τον τουρισμό θεματικά επαγγέλματα (μεταφορά τουριστών, καταδυτικό κέντρο), επίσης κινδυνεύουν με αφανισμό όπως θα πληγεί και η τοπική οικονομία συνολικά, αφού πολλά επαγγέλματα είναι αλληλεξαρτώμενα.
  3. Το λιμάνι της Κυπ/σσίας δεν είναι ασφαλές, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αλλά και της Πύλου δεν έχει τη χωρητικότητα για να ελλιμενιστούν όλα τα σκάφη της Μαράθου
  4. Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους για την εκτέλεση του έργου, ότι θα βρεθεί λύση ώστε και όσοι κάνουν χρήση του λιμανιού να παραμείνουν αλλά και το έργο να εκτελείται, όχι μόνο δεν βρέθηκε αποδεκτή απ΄όλους λύση αλλά με εκβιαστικά ειδοποιητήρια επιβολής κυρώσεων και προστίμων από το λιμεναρχείο Πύλου τους καλούν να εγκαταλείψουν άμεσα το λιμάνι.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων της Μαράθου να παραμείνουν στο τόπο τους, να μην χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση.

Ψηφίζει ομόφωνα:

  1. Καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως κύριο Φορέα Υλοποίησης του έργου, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα – σε συνεννόηση με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και τους αλιείς και λοιπούς επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων και την τοπική κοινότητα της Μαραθόπολης – εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με βάση και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από τον τόπο τους .
  2. Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας , ως συμβαλλόμενο του έργου μέλος, να αποσύρει την απόφαση που εστάλη προς το λιμεναρχείο Πύλου για να επιβάλει την απομάκρυνση των σκαφών και να ανακληθούν όλα τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν προς τους κατόχους σκαφών μέσω του Λιμεναρχείου Πύλου.

Κυπαρισσία 14/6/2021

Για το Δημ. Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Αυρηλιώνης Χαράλαμπος»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις