ΕΛΛΑΔΑ. Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Για ανήλικους 12 έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ περιλαμβανομένου του self-test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, (Ελαφόνησος, Πόρος) σε πορθμεία, που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης. Και αυτοί θα μετακινούνται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), αν πρόκειται για εργαζομένους, όπως ήδη ισχύει πριν τη μετακίνηση και για τους υπόλοιπους.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις