ΣΠΑΡΤΗ. Στα πλαίσια των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου και η «Επιτροπή του 1821», πραγματοποίησαν «Εκδηλώσεις μνήμης» των πεσόντων αγωνιστών του Δήμου Σπάρτης.

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου και ακολούθησε η τέλεση μνημόσυνου «υπέρ αναπαύσεως» των ψυχών όλων των ηρώων και ηρωίδων του 1821 της Λακεδαίμονος.

Πανηγυρικός της ημέρας

Ο υποδιευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, κ. Ευθύμιος Τουρνάς εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας, «…αναφερόμενος με γλαφυρό τρόπο στα γεγονότα του1821 δίνοντας έμφαση σε άγνωστες, για πολλούς, πτυχές του αγώνα σχετικά με τους τοπικούς ήρωες και ηρωίδες».

Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Παναγιώτη Γιατράκου

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Παναγιώτη Γιατράκου, ως απόδοση τιμής για τις θυσίες τόσο της συγκεκριμένης οικογένειας Γιατράκου όσο και των υπολοίπων οικογενειών της περιοχής.

«Ιδιαίτερα συγκινητικά» ήταν τα αποσπάσματα από το αρχείο της οικογένειας Γιατράκου, που ανεγνώσθησαν από την αντιδήμαρχο κ. Γεωργία Ζαχαράκη και «…στα οποία υπήρχαν αναφορές για τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Αλέξανδρο Υψηλάντη, τους προεστούς του Μυστρά αλλά και τον Βασιλιά Όθωνα».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώ τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε η Φιλαρμονική του Δήμου.

Τα μέλη του χορευτικού Συλλόγου «Πυρρίχης» ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τόσο μέσα στον Ναό όσο και στο μνημείο.

«…Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας υποδέχθηκε τον κ. Δημήτριο Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανάσιο Δαβάκη ως εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικό, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων.

Επίσης παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Δεδεδήμου, κ. Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου, κ. Κανακάκος, καθώς και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων...».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις