ΣΠΑΡΤΗ. Στη μη αποδόμηση των αρχαιοτήτων που ανευρέθηκαν επί της οδού Κύπρου, στη Σπάρτη, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού ομβρίων υδάτων, κατόπιν αρνητικής εισήγησης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου (έδρα Τρίπολη), και παρά την θετική εισήγηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), αποδίδει η ΔΕΥΑ Σπάρτης τη μη ολοκλήρωση ως τώρα, του συγκεκριμένου έργου.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης στις 5/7 υπέβαλε Ιεραρχική Προσφυγή στο ΥΠΠΟΑ/Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζητώντας την ανάκλησή της απόφασης και θα παραστεί κατά την εξέτασή της, ευελπιστώντας, «…σε ανατροπή της αρνητικής απόφασης και την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη της Σπάρτης».

Παράλληλα ζητά την υπομονή και την κατανόηση των συμπολιτών που θίγονται από την εξέλιξη αυτή.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σπάρτης

«Η Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης τον Δεκέμβριο του 2018 υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ», προϋπολογισμού 2.200.000 € και αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια ύδατα που κατέρχονται από την περιοχή της Μαγούλας προς τη Σπάρτη και εισέρχονται στο ΒΔ άκρο της πόλης, την πρόσθετη αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια ύδατα που εισέρχονται από εξωτερικές λεκάνες στο ΒΔ όριο της πόλης και δημιουργούν προβλήματα πλημμυρών κυρίως στις οδούς Τριακοσίων και Ηρακλειδών και στο κέντρο της πόλης και σε τοπικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από όμβρια που εισέρχονται από εξωτερική λεκάνη στη ΒΑ είσοδο της πόλης (περιοχή κόμβου).

Το έργο εντάχθηκε το Μάρτιο του 2019 και δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2019 και το Μάιο του 2020 υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με Ανάδοχο τον οικονομικό φορέα «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ» για ποσό 1.268.078,43 €.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου τον Μάρτιο του 2021 ανευρέθηκαν αρχαιότητες στην οδό Κύπρου και μετά από έγγραφο της ΕΦ.Α. Λακωνίας αποστείλαμε με έγγραφό μας τεχνική έκθεση και σχέδια στα οποία αποτυπώνεται η διέλευση του αγωγού σε συσχετισμό με τις εντοπισμένες αρχαιότητες μαζί με την πρότασή μας για την υλοποίηση του έργου.

Στην τεχνική μας έκθεση προτείναμε την αποδόμηση των αρχαιοτήτων και επισημάναμε, «τη μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή του εν λόγω έργου για την πόλη της Σπάρτης που ακόμη και μικρές βροχοπτώσεις προκαλούν κατάκλιση υδάτων στις συγκεκριμένες οδούς που τις περισσότερες φορές επεκτείνονται και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες κάνοντας την περιοχή αδιάβατη από πεζούς και οχήματα».

Παρόλο που υπήρξε θετική εισήγηση από την ΕΦ.Α Λακωνίας για την αποδόμηση των αρχαιοτήτων το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη γνωμοδότησε κατά της αποδόμησης με αποτέλεσμα να εκδοθεί την 09-06-2021 και αρνητική απόφαση από την ΕΦ.Α. Λακωνίας.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης την 05-07-2021 υπέβαλε Ιεραρχική Προσφυγή στο ΥΠΠΟΑ/Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζητώντας την ανάκλησή της απόφασης για τους εξής λόγους:

  • Η ολοκλήρωση του έργου είναι απολύτως αναγκαία για την πόλη της Σπάρτης καθώς αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, η οποία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι κάτοικοι κινδυνεύουν συνεχώς από πλημμύρες ακόμη και μετά από μία απλή βροχόπτωση, πόσο μάλλον μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια εντείνονται.
  • Με τη διακοπή του έργου, υπάρχει κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι που σημαίνει την οικονομική καταστροφή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης. Και τούτο διότι πέραν από τα λοιπά αυτονόητα (ζήτημα σύμβασης με τον εργολάβο, προβλήματα και κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής, πιθανότητα καταστροφών από πλημμύρες κλπ.), το όλο έργο εξαιτίας της καθυστέρησής του θα οδηγηθεί μοιραία και αναπότρεπτα στην απένταξη με άμεση και οδυνηρή συνέπεια όχι μόνο την απώλεια των πόρων του μη υλοποιημένου μέρους του αλλά και την άμεση επιστροφή των εκταμιευθέντων ποσών που ανέρχονται στις 799.292,75 €.
  • Το έργο υλοποιείται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Σπάρτης με αποτέλεσμα να είναι δεδομένο ότι θα εντοπιστούν αρχαιότητες. Επανειλημμένως στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί η πρόταση αποδόμησης των αρχαιοτήτων χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος καταστροφής, με αποτέλεσμα τα έργα με κοινωφελή και δημόσιο χαρακτήρα να προχωρούν και να ολοκληρώνονται προς το γενικό συμφέρον όλων των πολιτών.
  • Η Υπηρεσία μας γίνεται συνεχώς δέκτης παραπόνων των κατοίκων της οδού Κύπρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται εντόνως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οδό.

Η Υπηρεσία μας θα παραστεί κατά την εξέταση της προσφυγής και ευελπιστεί σε ανατροπή της αρνητικής απόφασης και την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη της Σπάρτης.

Παράλληλα ζητάμε την υπομονή και την κατανόηση των συμπολιτών μας που θίγονται από την εξέλιξη αυτή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις