ΣΠΑΡΤΗ. Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 24 Μαΐου του 2021 ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης.

Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου ανέφεραν σειρά από προβλήματα και κατέθεσαν τα αιτήματα του Συλλόγου στον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη.

Για τη δακοκτονία

Στο θέμα της δακοκτονίας, «…η ανεπαρκής χρηματοδότηση αφήνει πολλές περιοχές εκτός προγράμματος και παράλληλα όπου πραγματοποιείται ψεκασμός, δε γίνεται έγκαιρα και καθολικά, ούτε όσες φορές απαιτείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή όπως το 2016 και 2018», τονίζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός.

Προσθέτοντας:

«…υπάρχει ανάγκη να γίνεται ψεκασμός για τον δάκο με κατάλληλα σκευάσματα για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας, καθώς μέχρι τώρα είτε υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, είτε αναγκάζονται οι παραγωγοί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για αντιμετώπιση του δάκου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με το κόστος γίνεται απαγορευτικό

Ο κ. Βερούτης προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι η διαδικασία του προγράμματος δακοκτονίας θα κυλούσε κανονικά».

Ο εργολάβος

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Λακωνίας θα έπρεπε να ξεκινήσει ο 1ος ψεκασμός στον Δήμο Σπάρτης στις 6 Ιουλίου.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος περιγράφρει την περίπτωση των Βουτιάνων:

«Την ίδια ημέρα βρεθήκαμε στην περιοχή των Βουτιάνων, όπου θα πραγματοποιούνταν ο ψεκασμός. Όμως ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον ψεκασμό ήταν άφαντος όπως άφαντα ήταν και τα ψεκαστικά μηχανήματα!

Άμεσα προχωρήσαμε σε παρέμβαση στην ΔΑΟΚ και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Τζινιέρη, για να μας εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε η διαδικασία του ψεκασμού. Αυτό που μας είπαν είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο μπορεί ο εργολάβος έχει περιθώριο να εφαρμόσει το πρόγραμμα μέχρι την τελευταία ημέρα. Προκλητικός εμφανίστηκε ο κ. Τσινιέρης ο οποίος μας είπε ότι “τη δακοκτονία κακώς την κάνει η Περιφέρεια”, και ότι, “… έπρεπε να την κάνουν οι παραγωγοί μόνοι τους”».

Καταγγέλλουμε τη στάση του κ. Τζινιέρη, θεματικού αντιπεριφερειάρχη και καταδικάζουμε την πολιτική εξόντωσης των βιοπαλαιστών αγροτών μέσω της ΚΑΠ της ΕΕ που προωθείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές. Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι συνειδητές πολιτικές επιλογές τους έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής μας και το σταδιακό ξεκλήρισμά μας».

Το ζήτημα των ψεκασμών δακοκτονίας είναι ευαίσθητο μα και ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς. Συχνά, επαναλαμβάνονται σε ορισμένες περιοχές τα ίδια προβλήματα.

Ο κ. Νίκωνας Τζινιέρης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ανέφερε στο notospress.gr:

«Οι ψεκασμοί δακοκτονίας πραγματοποιούνται κανονικά στη νότια Λακωνία. Ωστόσο, έχουν ανακύψει κάποια προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Δαφνί και στους Βουτιάνους.

Μια λύση, μπορεί να είναι οι ίδιοι οι Συνεταιρισμοί να αναλάβουν τους ψεκασμούς δακοκτονίας, ή αν δεν υπάρχουν Συνεταιρισμοί, να προχωράμε σε δημοπρασία, μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εμφανίζεται πρόβλημα.

Άλλη λύση, θα ήταν οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εξασφαλισμένη την επιδότηση της εργασίας και αφού τους εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα φάρμακα, να προχωρούν σε ψεκασμό δακοκτονίας, στις καλλιέργειές τους.

Ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία είναι διεθνής και διέπεται από τις διατάξεις του νόμου για τα Δημόσια Έργα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πόσο χρονοβόρες θα είναι κάποιες διαδικασίες».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τους τοπικούς προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα αιτήματά του, που είναι:

  • Η καθολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες μας, που να καλύπτουν τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ
  • Η κατάργηση του χαρατσιού 2% για τη δακοκτονία - Μείωση του κόστους παραγωγής
  • Η άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στην Διεύθυνση Γεωργίας
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο αξιοπρεπούς διαβίωσης των οικογενειών μας - Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό

Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις