ΝΕΑΠΟΛΗ. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βελανιδίων Δήμου Μονεμβασίας Παναγιώτης Πατσάκης απέστειλε επιστολή – απάντηση προς τον πρόεδρο Λαχίου Νεαπόλεως Γιώργο Βαρβαρέσο. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα στον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη , στον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και στη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Εκφράζει κάθετη διαφωνία για τον τρόπο και το περιεχόμενο της παρέμβασης του Γιώργου Βαρβαρέσου που προσβάλει και θίγει τα Βελανίδια και του καταλογίζει εμμονή κατά της περιοχής των Βελανιδίων όποτε εκτελείται ένα έργο. «Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού αλλά αποτελούν αλλοπρόσαλλες προσωπικές συμπεριφορές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαχίου κ. Γιώργος Βαρβαρέσος μετά την αποτυχημένη -προ λίγων ετών - προσπάθεια του να μπλοκάρει την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων παρεμποδίζοντας την κατασκευή των τεχνητών ογκόλιθων (μπλόκια) στο Παλαιόκαστρο , επιχειρεί και πάλι να βλάψει τα Βελανίδια.

Αυτή τη φορά με συνέντευξη του στο έγκριτο μέσο notos press της Λακωνίας, στρέφεται κατά του έργου της βελτίωσης συντήρησης του δρόμου για τα Βελανίδια. Ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από τη Περιφέρεια το 2017 με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ.

Στη προσπάθεια του αυτή μπερδεύει για δικούς του λόγους δύο ανεξάρτητα έργα. Τις εργασίες που έγιναν στο δρόμο Νεάπολη - Λάχι και μέχρι τη διασταύρωση με Άγιο Νικόλα , με το έργο που αφορά το τμήμα προς Βελανίδια για το οποίο έχει γίνει αυτοτελής διαγωνιστική διαδικασία από τη Περιφέρεια, με βάση την εκπόνηση μιας άρτιας μελέτης της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και με πολύ μεγάλη έκπτωση .

Ένα έργο που εκτελείται άψογα από τον ανάδοχο και με τη τακτικότατη επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας όπως άλλωστε δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη πορεία υλοποίησης των εργασιών κατά την επίσκεψη του στα Βελανίδια.

Προφανώς ο Πρόεδρος του Λαχίου προσπαθεί να πιέσει τη Περιφέρεια για πράγματα που δεν μας αφορούν, χρησιμοποιώντας ωστόσο αβάσιμα επιχειρήματα για να δημιουργήσει σύγχυση.

Εμείς ως Κοινότητα αλλά και ως Βελανιδιώτικη Κοινωνία χαιρόμαστε όταν πραγματοποιούνται έργα στα Βάτικα και αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια η οποία υπονομεύει τη πρόοδο του τόπου μας.

Ο δρόμος των Βελανιδίων συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη όχι μόνο των Βελανιδίων αλλά ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής αφού αποτελεί μέσο για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των Βελανιδιωτών αλλά και την μετάβαση εκατοντάδων επισκεπτών στα Βελανίδια, στο Φάρο Μαλέα καθώς και στα εξωκλήσια των Βελανιδίων του Μικρού Άγιου Όρους όπως λέγονται.

Σε ότι αφορά τη καταστροφική πυρκαγιά του 2015 τονίζουμε και τα Βελανίδια επλήγησαν από αυτή, όχι μόνο γιατί καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες των αυτοκινήτων αλλά και γιατί η ίδια η τοπική κοινωνία των Βελανιδίων υπέστη και αυτή όπως ολόκληρη η περιοχή των Βατίκων και άλλες συνέπειες από τη φωτιά.

Η δεκαπενθήμερη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και γενικότερα ευπαθών ομάδων.

Η φωτιά επέφερε ζημιές κοινωνικές και οικονομικές. Δεκάδες οικιακές συσκευές και αρκετά προϊόντα καταστράφηκαν. Η επικοινωνία με τη Νεάπολη κατέστη δυσχερής. Οι Βελανιδιώτες ζήσαμε την απόγνωση της φωτιάς μαζί με τους άλλους Βατικιώτες και συμπαρασταθήκαμε στους συμπατριώτες που έχασαν τις περιουσίες τους. Τις δύσκολες ώρες που περάσαμε προσευχόμασταν να μη γυρίσει η φωτιά προς Άγιο Παύλο Βελανιδίων η από τη Βαβύλα προς Βελανίδια η οποία πέρασε τη βαβύλα και είχε φθάσει στα όρια του παλαιού σκουπιδότοπου στον Άγιο Ανδρέα και με δικά μας μέσα μια ομάδα Βελανιδιωτών δώσαμε τη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο χωριό.

Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή να καούμε ζωντανοί για να συμφωνούσε ο κ Βαρβαρέσος για τη συντήρηση του δρόμου του χωριού μας; Και με ποια αρμοδιότητα άραγε; Ποιά λογική υπαγορεύει κάτι τέτοιο;

Ο κ. Βαρβαρέσος ο οποίος κάνει τον <<ειδικό >> όφειλε να γνωρίζει ότι πολύ σωστά κατασκευάζονται τα αναγκαία τοιχεία στο δρόμο γιατί έτσι θα υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία και των κοινοτήτων του Αγίου Νικολάου και του Λαχίου προστατεύοντας τους οικισμούς από τους χείμαρρους που κατεβαίνουν από τα βουνά αλλά ταυτόχρονα προστατεύεται και ο δρόμος από διαβρώσεις.

Ξεχνά βέβαια ότι ο δρόμος από τη Νεάπολη μέχρι τη παραλία Βελανιδίων είναι χαρακτηρισμένος Νομαρχιακός – Περιφερειακός πράγμα που σημαίνει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τη συντήρηση του σε όλο το μήκος του.

Ξεχνά επίσης ότι προηγήθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις – συντηρήσεις των δρόμων Νεαπόλεως- Λαχίου , Νεαπόλεως – Μεσοχωρίου- Φαρακλού, Νεαπόλεως- Παλαιοκάστρου, και τώρα φτιάχνεται το τμήμα το δικό μας.

Ξεχνά ότι η Περιφέρεια ήθελε μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αποκατάστασης ζημιών στα δίκτυα να επαναφέρει την ομαλή λειτουργία τους.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά γιατί βγάζει τέτοιο μένος για τα Βελανίδια. Αν ήθελε να διεκδικήσει κάτι για το χωριό του αυτό είναι δικαίωμα του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να πολεμάει έργα που γίνονται σε άλλες κοινότητες και ειδικότερα στα Βελανίδια , πράγμα που κάνει για δεύτερη φορά όπως προαναφέραμε.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταγγέλλουμε σε όλους τους Βατικιώτες και φυσικά στους συμπατριώτες μας Λαχιώτες την αήθη συμπεριφορά του κ. Βαρβαρέσου η οποία δεν έχει καμία σχέση με το ήθος τη καλοσύνη και τις πολύ καλές διαχρονικά σχέσεις των Λαχιωτών με τους Βελανιδιώτες.

Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού αλλά αποτελούν αλλοπρόσαλλες προσωπικές συμπεριφορές.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποδοκιμάσει δημόσια τις ενέργειες αυτές.

Καλούμε τη Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων, της ασφαλτόστρωσης, της τοποθέτησης μπαρών στα επικίνδυνα σημεία, της τοποθέτησης νέων σημάτων ΚΟΚ, καθώς και της διαγράμμισης του δρόμου στο σύνολο του από τη διασταύρωση με Άγιο Νικόλαο μέχρι το Γιαλό Βελανιδίων όπως άλλωστε λόγω αρμοδιότητας οφείλει αφού ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε 25 χρόνια πριν και χρειάζεται οπωσδήποτε η βελτίωση και η συντήρηση του.

Εμείς δεν θα ανεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε να υπονομευθεί ένα έργο το οποίο γίνεται μετά από πολλές προσπάθειες πολλών ετών και θα αγωνισθούμε για την ολοκλήρωση του».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις