ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ που συγκροτήθηκε στις 13 Ιουνίου στον Κοσμά Κυνουρίας, μετά από ομόφωνο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβούλων του Κοσμά και των Καρυών, καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες - κτηνοτρόφους - μελισσοκόμους, τους αυτοαπασχολούμενους ιδιαίτερα στην εστίαση και στον τουρισμό να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, για να πούν «ένα βροντερό ΟΧΙ στα επιχειρηματικά και κυβερνητικά σχέδια, χρόνια τώρα στην περιοχή».

Όπως αναφέρεται στο προσκλητήριο «το κείμενο που υπογράφουν εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, θέλουμε να το υπογράψουν χιλιάδες, για να εκφραστεί και με αυτόν τον τρόπο η θέληση του λαού της περιοχής να προστατέψουμε την περιοχή μας, το βιός μας, να έχουμε ρεύμα φθηνό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Η υπογραφή δεκάδων σωματείων εργαζομένων, αγροτοκτηνοτρόφων, επαγγελματιών, των Προέδρων Λεωνιδίου, Αγίου Βασιλείου, Κουνουπιάς, Πελετών, Πουλήθρων, Τσιταλίων δείχνει ότι μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση».

Θα μιλήσουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Γόντικας και Γιώργος Πουλοκέφαλος . Θα χαιρετήσει ο Ηλίας Σιώρας.

Στο προσκλητήριο επισημαίνεται το εξής:

«Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Δεκάδες δις ευρώ θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ – Π∆Ε και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί µε την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στους ορεινούς όγκους.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό µε την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, µε απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, µε αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίµα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών - εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στον Πάρνωνα και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι µόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα µας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις