ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της περιφερειακής συμβούλου Ντίνας Νικολάκου της Παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη αναμένεται να δημιουργήσει κινητικότητα γύρω από την κάλυψη όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Φυσικό Αέριο.

Η κ. Νικολάκου καλεί την Περιφερειακή Αρχή να ξεκαθαρίσει αν τα 20.000.000€ που θα διαθέσει για το Φυσικό Αέριο θα αφορούν στα δίκτυα αγωγών ή στα δίκτυα διανομής. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο επιλογές είναι κρίσιμη διότι με τα δίκτυα αγωγών θα καλυφθούν Κόρινθος, Τρίπολη και Μεγαλόπολη ενώ με τα δίκτυα διανομής και οι περιοχές Άργους, Ναυπλίου, Καλαμάτας και Σπάρτης.

Η επερώτηση που κάλλιστα θα μπορούσε να προωθηθεί και στην Ελληνική Βουλή έχει ως εξής:

«Η έλευση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνοντας τις δαπάνες για κατανάλωση ενέργειας και αυξάνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Περιφερειάρχης επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα 20.000.000€ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου θα δοθούν μόνο στη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και σε διαφορετική περίπτωση θα διατεθούν για οδικούς άξονες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα αντί να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στις υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο), περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν ένα ασαφές πεδίο.

Συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου 2021 ο κ. Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση του με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δήλωσε πως εκτίμηση του ήταν: «πως τα πράγματα όσον αφορά στο φυσικό αέριο Άργος, Ναύπλιο, Σπάρτη ,Καλαμάτα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και στις 29 Ιουλίου 2021 μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο κ. Περιφερειάρχης μέσω ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, μας ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει οπωσδήποτε στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ανακοίνωσε μάλιστα, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου του Υπουργείου, ότι η σχετική αναγγελία από κυβερνητικά στελέχη θα γίνει μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ενώ μέχρι σήμερα ο κ. Νίκας ανέφερε πως τα 20.000.000€ θα διατεθούν στη ΔΕΔΑ για τα δίκτυα διανομής του φυσικού αερίου, στην τελευταία ανακοίνωση του διαφοροποιεί την άποψη του ως προς τη διάθεση τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «το ποσό των 20.000.000€ προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τη δαπάνη της επέκτασης των αγωγών του κεντρικού δικτύου μεταφοράς».

Ο κ. Νίκας δηλαδή τροποποιώντας την αρχική άποψη του δηλώνει πως διαθέτει πλέον τα χρήματα στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) για την επέκταση και μόνο του κεντρικού αγωγού, ο οποίος όπως είναι γνωστός σε όλους, έχει φτάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη.

Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερο σοβαρό και οφείλει η Περιφερειακή Αρχή να ξεκαθαρίσει την άποψη της, ερωτάται:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται και εάν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις τρεις (3) ενστάσεις που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 10.8.2020 κατά ισάριθμων αποφάσεων της ΡΑΕ;
  • Που προτίθεστε να διατεθούν τα 20.000.000€ στη ΔΕΔΑ για το εσωτερικό δίκτυο διανομής ή για την επέκταση του κεντρικού αγωγού;
  • Υπήρξε δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η έλευση του φυσικού αερίου σε Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη θα γίνει μέσω ΔΕΣΦΑ;
  • Σε ποιο πρόγραμμα 5ετές ή 10ετές της ΡΑΕ έχει συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος προγραμματισμός;
  • Υπάρχει τεχνική και οικονομική μελέτη σχετικά με το κόστος που θα απαιτηθεί για την επέκταση του κεντρικού αγωγού από τη Μεγαλόπολη προς το Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Κυβερνητικής δέσμευσης σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;
  • Υπάρχει πρόθεση από την Περιφερειακή Αρχή να διαθέσει το ποσό των 20.000.000€ για τη σύνδεση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τις σχετικές δαπάνες οι πολίτες;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις