ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Video που δείχνουν λαγοκέφαλους και μεγάλα ψάρια που μοιάζουν με μικρούς καρχαρίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τις παραλίες της Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα video δείχνουν στην παραλία Πούντα Λαγοκέφαλους ενώ πάλι στην Ελαφόνησο, στην είσοδο του Λιμανιού, έχει τραβηχτεί video που δείχνει πτερύγια όμοια με του καρχαρία. Οι αρχές του νησιού θα πρέπει άμεσα να διαπιστώσουν και ανάλογα να ενημερώσουν.

Ο λαγοκέφαλος

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως Οικότοπος και κατανομήμετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Το είδος είναι κοινό στα τροπικά νερά των ωκεανών της Ινδίας και του Ειρηνικού. Πρόκειται για πρόσφατο μετανάστη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έφτασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ και εξαπλώνεται προς τη δυτική Μεσόγειο. Έχει βρεθεί στις ακτές του Ισραήλ, νότια της Τουρκίας, στην Κύπρο, στις νότιες ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Κρήτη και στη Ρόδο. Το 2013 βρέθηκε στα ύδατα του νησιού Λαμπεντούζα στην κεντρική Μεσόγειο[1], και το 2015 στα ανοικτά της Μάλτας και σε νερά κοντά στην πόλη Μπέτσιτσι του Μαυροβουνίου, στη νοτιοανατολική Αδριατική Θάλασσα. Ένα δείγμα πιάστηκε στο Γκρισάν (Γαλλία) το καλοκαίρι του 2014. Οι ελληνικές αρχές έστειλαν προειδοποίηση για τα ψάρια.

Ο λαγοκέφαλος μοιάζει πολύ με το ψάρι φούσκα αλλά είναι πιο επιμήκης και με συμμετρική ουρά. Η πλάτη του είναι γκρι ή καφέ με πιο σκούρα σημεία και έχει λευκή κοιλιά. Μια χαρακτηριστική ασημένια ζώνη τρέχει κατά μήκος των πλευρών του ψαριού. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να έχει μήκος έως και 40 εκατοστά. Θηρεύει τα βενθικά ασπόνδυλα. Τα αυγά του μπορούν να βρεθούν στο πέλαγος.

Παρόμοια με άλλα ψάρια φούσκα, ο ασημένιος λαγοκέφαλος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης όταν φαγωθεί καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη στις ωοθήκες του και σε μικρότερο βαθμό το δέρμα, τους μύες και το συκώτι του, η οποία τον προστατεύει από τους θηρευτές. Γίνεται τοξικό αφού τρώει βακτήρια που περιέχουν τη τοξίνη[6]. Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει στα θύματα διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. Θανατηφόρες λήψεις αυτής της τοξίνης έχουν παρουσιαστεί στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο καρχαρίας

Οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς των άλλων ψαριών υπό έλεγχο.

Το 2014 η εκούσια και ακούσια αλίευση καρχαριών ανήλθε σε 810.000 τόνους. Τα πιο κοινά είδη καρχαριών που αλιεύονται στη Μεσόγειο είναι: σκυλόψαρο (catshark), κεντρόνι (Gulper shark), γκρίζος καρχαρίας (Bluntnose Sixgill shark), γαλάζιος καρχαρίας (Blue shark), ίσσουρος καρχαρίας (Shortfin Mako shark) και αλεπόψαρο (Thresher shark).

Υπάρχουν 47 είδη καρχαριών που κατοικούν στη Μεσόγειο, με πάνω από το ένα τρίτο από αυτά τα είδη απειλούνται.

  • Αγγελόψαρο
  • Γαλάζιος Καρχαρίας
  • Αλεπόψαρο
  • Καρχαρίας Προσκυνητής
  • Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας
  • Λάμνα

Στον Κόλπο των Βατίκων ζουν εξωτικοί Πελαγικοί Καρχαρίες Αλεπούδες (Alopias Pelagicus), ενδημικό είδος του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις