Γράφει ο Τζανέτος Φιλιππάκος*

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους ανθρώπους του τόπου μας αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή, ζοφερή κατάσταση, μετά τις καταστραφικές πυρκαγιές. Απαιτούνται επίμονες και συστηματικές δράσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και άμεσα των υποδομών για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, την υποστήριξη των πληγέντων και την προστασία όσων συμπολιτών μας τη χρειάζονται περισσότερο, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας κ.ά.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι πολύ εύκολο σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση να αποδίδουμε ευθύνες στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας κλπ. Όμως, η Δημοτική αρχή που καταγγέλλει σοβαρές αμέλειες και ολιγωρίες στη διαχείριση της κρίσης, οφείλει προηγουμένως να έχει λογοδοτήσει για τις δικές της πράξεις και παραλείψεις (πρόληψη, προετοιμασία, διαχείριση της φυσικής καταστροφής). Όσο γι΄αυτό προβλέπονται, θεσμικά, διαδικασίες για τον απολογισμό των αρμοδίων οργάνων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και την εφαρμογή του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ που προβλέπεται στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που προέρχεται από δασικές πυρκαγιές.

Ωστόσο τώρα, είναι ανάγκη να δράσουμε συλλογικά και να εργασθούμε πολύ εντατικά για την παροχή άμεσης βοήθειας και υποστήριξης των πληγέντων και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και για την επιτάχυνση της αποκατάστασης των ζημιών. Για το σκοπό αυτό, καλούμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους να συνδράμουν τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας της περιοχής μας και τους τοπικούς Προέδρους οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, τα οποία με τον ουσιαστικό συντονισμό του Δήμου μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά για την ανακούφιση και την έμπρακτη βοήθεια των πληγέντων συμπατριωτών μας.

Η αντιμετώπιση αυτών των τόσο εκτεταμένων και πολυεπίπεδων καταστροφικών συνεπειών που ζούμε απαιτούν πλήρη καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών και ένα αξιόπιστο σχέδιο αποκατάστασης για την εκτέλεση του οποίου θα διατεθούν πόροι και θα κατανεμηθούν ρόλοι. Αυτό οφείλει να κάνει παράλληλα με τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή και σ΄αυτό θα συμβάλλουμε με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Όλοι οι συμπολίτες μας θα χρειασθεί να γνωρίζουν το σχέδιο αυτό και να συμμετέχουν σ΄ αυτό για την αναγέννηση του τόπου μας. Εκτός από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ) για την εκπλήρωσή του, ο ιδιωτικός τομέας πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει πολύ σημαντική συμβολή.

Οι πάντες γνωρίζουν, ότι για τα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και να καταλογιστούν όπου υπάρχουν.

Η Ενωτική Κίνηση Μάνης με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα κινήθηκε πέραν των άλλων και νομικά, υποβάλλοντας την δημοσιογραφική έρευνα του κ. Πέτρου Καπερναράκου, αλλά και το σύνολο των στοιχείων που ήρθαν σε γνώση μας στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου, για τα περαιτέρω.

Τέλος, δηλώνουμε ότι από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην συνολική εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, ανασυγκρότησης της περιοχής και της αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων. Αυτό αποτελεί δέσμευση για εμάς και θα το υπηρετήσουμε συνεργαζόμενοι με κάθε αρμόδιο φορέα και υπηρεσία, για το καλό του τόπου μας και των συμπατριωτών μας.

(*)Επικεφαλής Ενωτικής Κίνησης Μάνης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις