ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Έκθεση Φωτογραφίας, συναυλία με το μουσικό σχήμα «Καντινέλεια», περιήγηση χορευτικών σχημάτων και Μουσικοχορευτική Παράσταση περιλαμβάνει το Πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Παυλοπέτρια», που διοργανώνεται στη μοναδική Ελαφόνησο 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Αναφέρει στο κάλεσμά της, η Δήμαρχος Ελαφονήσου, κα Έφη Λιάρου:

«Με αγάπη, προσμονή και ενθουσιασμό περιμέναμε όλο το προηγούμενο διάστημα την έναρξη του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Παυλοπέτρια”,.

Aποτελεί προστιθέμενη αξία και “καλό αγωγός ενέργειας” με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Τόπο μας, το νησί της Ελαφονήσου, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το φετινό Φεστιβάλ, που προσμετρά την 6η αδιάλειπτη παρουσία του στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, υπό ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος λόγω της πανδημίας, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τον Χορό αλλά την Κίνηση με την ευρύτερη έννοιά της.

Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση, ενστικτώδη – οργανωμένη – άναρχη – κομψή ή και άχαρη κάποιες φορές. Σε αυτό το πλαίσιο τα Παυλοπέτρια, ως θεσμός, έχουν καταφέρει αφενός να εξελιχθούν “εξωχορευτικά” και να αναχθούν σε σημείο αναφοράς, σε κινητήρια δύναμη -άλλοτε φυγόκεντρη και άλλοτε κεντρομόλο- και αφετέρου να ορίσουν έναν -εν κινήσει- κοινό τόπο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των χορευτών, των μουσικών, των εθελοντών, των συντελεστών, των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του Νησιού.

Κι ενώ η κίνηση είναι προφανής στα χορευτικά σχήματα με τις καλοδουλεμένες τεχνικές και τις εντυπωσιακές φορεσιές,

Κι ενώ η κίνηση είναι νοερή στις φωτογραφίες από τις οποίες ξεπηδούν μνήμες και έντονα συναισθήματα χαράς και λύπης,

Κι ενώ η κίνηση είναι ηχηρή στη μουσική με τα ντόπια ακούσματα που συνδυάζουν την παράδοση με τις απαιτήσεις της νέας εποχής,

Η ζωντάνια, ωστόσο, της Κίνησης, ως μοναδική ουσία της ίδιας της Ζωής, δεν είναι πάντοτε δεδομένη, αυτονόητη ή και ενσυνείδητα επιλεγμένη.

Σας καλώ, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά, μέσα από την Εικόνα, το Τραγούδι και τον Χορό, μέσα από την Κίνηση σε όλες της τις διαστάσεις, να επιλέξουμε το “αυτονόητο”, να αντιπαρέλθουμε την ψυχική αδράνεια των δύσκολων καιρών και να δημιουργήσουμε -εν κινήσει- τις δικές μας, νέες, υπέροχες και αλησμόνητες στιγμές, αφήνοντας -στο επετειακό έτος 2021- το δικό μας αποτύπωμα ως μία υγιής, ζωντανή και ενεργή νησιώτικη κοινωνία, που σέβεται το παρελθόν, ζει το παρόν και προσδοκά το μέλλον».

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

  • Από Πέμπτη 9/9 έως Σάββατο 11/9, Έκθεση Φωτογραφίας «Ελαφονησιώτικος Γάμος 1930-1990», ώρες 19:30 – 23:00
  • Παρασκευή 10/9, συναυλία με το μουσικό σχήμα «Καντινέλεια», στις 21:00
  • Σάββατο 11/9, περιήγηση χορευτικών σχημάτων στην ενδοχώρα, στις 20:00 και Μουσικοχορευτική Παράσταση, στις 21:00

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις