ΠΥΡΓΟΣ. Μια ακόμα παρέμβαση στην κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής ενίσχυσης που πρέπει να παρέχει η πολιτεία στις επιχειρήσεις που με όποιο τρόπο πλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, έκανε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Ήδη έχει απευθυνθεί εγγράφως προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να περιληφθούν και επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, κι ιδιαίτερα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, σε διατάξεις ανακούφισης για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», περιλαμβάνονται τέτοιες διατάξεις ανακούφισης αλλά η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μόνο επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

«Οι διατάξεις αυτές κρίνονται απαραίτητες για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου μετά από μια δεκαετία σχεδόν οικονομικής ύφεσης, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας προστίθενται και οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες των πυρκαγιών.

Ωστόσο, κ. Υπουργέ, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μόνο επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, και δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, και ιδιαίτερα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, η οποία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα για άλλη μια φορά μετά και τις φονικές πυρκαγιές του 2007», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.

Τονίζοντας ακόμα ότι: «Συνολικά η πυρκαγιά στο Νομό Ηλείας κατέκαψε 120.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνδημότες μας να έχουν χάσει την πηγή του μοναδικού τους εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η ενδοχώρα οικονομικής αναφοράς των επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας του Πύργου είναι και η περιοχή της Ολυμπίας, όπου εκεί καταστράφηκαν ολοσχερών χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων. Η πρώτη ύλη που αφορά την οικονομία της περιοχής είναι το λάδι. Όπως και η κτηνοτροφία που καταστράφηκε τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, πλήττει καίρια την οικονομία της περιοχής.

Εκτιμούμε λοιπόν, με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής από διαδοχικές αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές - καθώς σύμφωνα και με το σχέδιο «Δάρδανος» είναι η δεύτερη πιο πλημμυρόπληκτη περιοχή στην Ελλάδα και από τις πλέον σεισμόπληκτες - οι ευεργετικές τροπολογίες για τις επιχειρήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτές του Δήμου Πύργου που συνδέονται άμεσα με την διαδοχική αλληλουχία απώλειας εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα.

Αναμένουμε την καταλυτική σας παρέμβαση για την ενίσχυση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία και ενημέρωση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις