ΕΛΛΑΔΑ. Επτά βυτία, κοντά 200 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, υψηλής ποιότητας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Συνεταιρισμός Συκεάς Λακωνίας.

Με την αγωνία παραγωγών και συνεταιρισμών στο κατακόρυφο λόγω της ξηρασίας, που απειλεί, ιδίως στα ξερικά ελαιοτεμάχια, να τινάξει στον αέρα την φετινή παραγωγή, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι τιμές για τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα (αγουρέλαια) της Λακωνίας, θα επανέλθουν στα επίπεδα των 4,50 € περίπου.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα των υπεύθυνων των συνεταιρισμών και εντός ολίγου αναμένονται και οι ανακοινώσεις. Πέρσι το ξεκίνημα στα αγουρέλαια του Συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων ήταν στα 3,80 € / κιλό, όμως το γεγονός ότι τα αποθέματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έχουν πέσει, σε συνδυασμό με τις ζημιές από τον παγετό και την ξηρασία που επιμένει, δημιουργούν συνθήκες για μια αρχή, αρκετά πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Μείωση παραγωγής σε Ηλεία, Φωκίδα και Εύβοια

Παράλληλα, μεγάλη μείωση παραγωγής ελαιολάδου αναμένεται και σε περιοχές (όπως η Ηλεία, η Φωκίδα και η Εύβοια), που χιλιάδες δέντρα κατακάηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Μόνο στην Ηλεία κοντά στα 400.000 ελαιόδεντρα έχουν βγει εκτός παραγωγής, ενώ στην Εύβοια, υπολογίζονται σε πάνω από 500.000.

Ελαιόλαδα περσινής εσοδείας

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι πράξεις με ελαιόλαδα περσινής εσοδείας, με το εμπόριο, να προσπαθεί να συγκρατήσει την τιμή στα επίπεδα των 3,40 € / κιλό, για τα εξαιρετικής ποιότητας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, επί 38 έτη, διευθυντής στον Συνεταιρισμό Συκέας Λακωνίας, την προηγούμενη εβδομάδο ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε πώληση επτά βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με υψηλά ποιοιτικά χαρακτηριστικά, ίδια με εκείνα που είχε το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού τον περασμένο Φλεβάρη, στην τιμή των 3,50 € / κιλό.

Ο κ. Μπατσάκης εκτιμά πως τα αγουρέλαια Λακωνίας θα πιάσουν φέτος στην αρχή πάνω από 4 €. Όπως μάλιστα σημειώνει ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα σε πολλές περιοχές του νομού, από την ανομβρία, αν και το 80% των κτημάτων εκεί αρδεύεται, χωρίς πρόβλημα.

Κρήτη

Μεγάλη πράξη πώλησης ελαιολάδου περσινή εσοδείας είχαμε πριν από λίγες ημέρες και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, ο ΑΣ Κριτσάς, εξασφάλισε μια τιμή στα 3,50 € / κιλό, σε διαγωνισμό που έκανε για την πώληση 96 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,24 - 0,30%, σπάζοντας το φράγμα των 3,20 € για την Κρήτη.

Κορινθία

Στην Κορινθία, τώρα, όπως μας αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί η κατάσταση είναι δραματική στα λιοστάσια, λόγω της παρατεταμένη περιόδου ανομβρίας. Όπως μας είπαν αγρότες από την περιοχή Αθίκια, οι καρποί στα ξερικά έχουν συρρικνωθεί (σταφιδιάσει). Στην περιοχή αυτή τα περισσότερα κτήματα είναι ξερικά, όμως υπάρχουν και ποτιστικά, που δεν ποτίζονται, καθώς δεν υπάρχει νερό στις γεωτρήσεις.

Μεσολόγγι

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί Κορωνέικης (και Καλαμών) εξάλλου στον κάμπο του Μεσολογγίου, καθώς σε μια έκταση 65.000 στρεμμάτων, τα νερά παραμένουν κομμένα, λόγω χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εμπαιγμό των ΤΟΕΒ, που αφήνουν την παραγωγή να καταστραφεί λίγο πριν τη σοδειά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετά ΤΟΕΒ και στο νομό Θεσπρωτίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις