ΣΠΑΡΤΗ. Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Σπάρτης (Επιτροπή 1821) σε συνεργασία με την κοινότητα Παρορίου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αφιέρωμα στις Γυναίκες της Επανάστασης με θέμα: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης», το Σάββατο 18/9.

Η Σταυριάνα Σάββαινα

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Νίκη Κούρταλη – Κούλη (ερευνήτρια Ιστορίας –ενδυματολόγος), «…ανέπτυξε για πρώτη φορά εκτενώς τη δράση και το έργο της ηρωίδας της Επανάστασης Σταυριάννας Σάββαινας ενώ ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκ των οποίων το ένα ήταν αφιερωμένο στην Σάββαινα και το Παρόρι και που ήταν και δημιούργημα της ίδιας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως αναφέρθηκε, «Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη πάτερ Γεώργιος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπυρίδων Μοιράγιας , οι Αντιδήμαρχοι Σπάρτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Νομικών Προσώπων και λοιπών τοπικών αρχών καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος εκφράζει ευχαριστίες στους: Κοινότητα Παρορίου, Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών της κα Νίκης Κούρταλη- Κούλη (Τρίπολη), Χορευτικό Σύλλογο «Πολιτιστική Κληρονομία Τρίπολης καθώς και στον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Παρόρι 2011» για την αρωγή τους στην όλη εκδήλωση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις