ΚΥΝΟΥΡΙΑ. Ένα υγιέστατο αγοράκι ήρθε στη ζωή, πριν λίγες μέρες στον Πλάτανο Κυνουρίας.

Το διαφορετικό στην γέννηση αυτού του παιδιού, είναι πως δεν γεννήθηκε σε νοσοκομείο αλλά σε σπίτι, με τη βοήθεια μαίας, όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι συνηθισμένο πλέον.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Πολιτιστικού και εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατάνου, η οποία έγινε την πρώτη Οκτωβρίου:

«Καλό μήνα! Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μετά από 4 δεκαετίες και κάτι χρόνια γεννήθηκε μωρό στο σπίτι με μαία.. Τελευταία φορά ήταν το 1975 και τώρα στις 2η ώρα το μεσημέρι ημέρα Παρασκευή 24/9 γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι στο σπίτι με βοήθεια μαίας! Ευχόμαστε στους υπερήφανους γονείς να τους ζήσει το αγοράκι!»

Μαία (επάγγελμα)

Η μαία ή μαμή είναι ένα από τα παλαιότερα γυναικεία επαγγέλματα και αποτελεί παγκόσμια, τον πιο αρμόδιο επαγγελματία υγείας για διενέργεια φυσιολογικού τοκετού. Η μαία παρίσταται και επικουρεί τις επίτοκες, άγοντας τη διαδικασία του τοκετού. Επίσης βοηθάει τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τις λεχωίδες (λεχώνες) και τα μωρά τους μετά τη γέννα. Γι' αυτό το λόγο παλαιόθεν η μαμή αποτελούσε σημαντικό πρόσωπο της κοινωνίας του χωριού.

Σήμερα, είναι ο πλέον αρμόδιος επαγγελματίας υγείας ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα φυσιολογικό τοκετό σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, ενώ οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις αναλαμβάνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Ιστορική αναδρομή

Η αρχαιότερη σήμερα γνωστή διατριβή περί μαιευτικής χρονολογείται από το 117 μ.Χ. και την έγραψε ο Σορανός ο Εφέσιος. Η διατριβή αυτή αναδημοσιεύτηκε από τον Έλληνα γιατρό Μοσχίονα το 220 μ.Χ. Στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. αναφέρεται ότι κατά τη Γέννηση του Ιησού παρευρίσκονταν δύο μαμές, από τις οποίες η μία λεγόταν Σαλώμη. Τον Μεσαίωνα οι μαμές κατηγορήθηκαν για μαγεία και κυνηγήθηκαν από την Ιερά Εξέταση.

Εξώφυλλο βιβλίου του μεσαίωνα περί Μαιευτικής (16ος αι., Ευχάριος Ρέσλιν)

Το 1310 η Καθολική εκκλησία απαίτησε από τις μαμές να είναι βαφτισμένες χριστιανές. Το 1452 και το 1491 ακολούθησαν νομοθεσίες στο Ρέγκενσμπουργκ και το Ουλμ, που στοιχειοθετούσαν την εξάσκηση του επαγγέλματος της μαμής. Το 1608 μια Γαλλίδα μαία, η Μαρί Λουίζ Μπουρζουά εξέδωσε ένα εγκόλπιο Μαιευτικής. Το 1690 η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ, μια αυτοδίδακτη μαμή έγραψε ένα άλλο σημαντικό βιβλίο Μαιευτικής της εποχής της, το οποίο κυκλοφόρησε σε αλλεπάλληλες εκδόσεις.

Πηγή: drt915.gr, wikipedia

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις