ΠΑΤΡΑ. Την τελευταία τετραετία, η Κατερίνα Καρούσου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα μέσα από μια σειρά συγκυριών που την οδήγησαν από τη Χίο στην Πάτρα!

Η πρώτη αποτυχία

Πάντα της άρεσε να διαβάζει. Μάλιστα την πρώτη φορά που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις το 1992 πέρασε στο Μαθηματικό Σάμου, αλλά η ίδια στόχευε στο Φυσικό. Λίγο η απογοήτευση που δεν πέτυχε, λίγο η ζωή που πήρε τον δρόμο της, το όνειρο των σπουδών μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με το pelop.gr, το 1994 παντρεύτηκε τον Παντελή Γιαλούρη και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ευδοξία και τον Κωνσταντίνο. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά η αγάπη της Κατερίνας Καρούσου για τη γνώση δεν σταμάτησε σε μια αποτυχία.

Πήρε πτυχία στα Αγγλικά και τα Γαλλικά και ξεκίνησε να κάνει μαθήματα σε παιδιά. Αυτό ήταν, τότε μπήκε το «μικρόβιο» της διδασκαλίας. Όπως εξηγεί η ίδια: «Αγαπούσα πολύ τα παιδιά κι ενώ τους έκανα ξενόγλωσσα μαθήματα, οι γονείς μού ζητούσαν να τα βοηθήσω και με τα μαθήματα του σχολείου».

Είχε περάσει στη σχολή και… η κόρη της!

Μητέρα, κόρη και γιος σπούδασαν στο Παιδαγωγικό της Πάτρας. Το 2013, η κόρη της Κατερίνας Καρούσου, Ευδοξία Γιαλούρη, ήρθε στην πόλη και τότε η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας απέκτησε μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο των σπουδών.

«Ερχόμουν να τη βοηθάω κατά τη διάρκεια των εξεταστικών. Δεν περίμενα πως μια τέτοια σχολή έχει μαθήματα ψυχολογίας ας πούμε, είχα αρχίσει να ενθουσιάζομαι».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, ο γιος της Κωνσταντίνος έδωσε και αυτός Πανελλήνιες αλλά δεν πέτυχε με την πρώτη. Συζήτησαν αρκετά μητέρα και γιος αν θα ξαναδώσει. «Είχε απογοητευτεί το παιδί και μου έλεγε πως εγώ τα θεωρώ όλα εύκολα όταν του πρότεινα να ξαναδώσει. Δεν τον πίεσα όμως. Ενώ κοιτούσαμε άλλες εναλλακτικές όπως τα δημόσια ΙΕΚ, τελικά δεν βρέθηκε άκρη και τον Οκτώβριο του 2017 έπρεπε να αποφασίσει τι θέλει. Με προκάλεσε αν μπορώ να περάσω στο πανεπιστήμιο».

Αυτή η πρόκληση «ένωσε» την οικογένεια στην Πάτρα, αφού μητέρα και γιος μπήκαν στο πανεπιστήμιο. Πήραν μεταγραφή για την Πάτρα καθώς, δεν θα γινόταν και οικονομικά η κόρη να είναι στην Πάτρα, η μητέρα στη Θεσσαλονίκη και ο γιος στην Αλεξανδρούπολη.

«Έδωσα 25 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα. Όλοι με ρωτούσαν πώς ήταν. Μεράκι, αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την προσπάθεια, καμία σχέση με τις πρώτες εξετάσεις που ήταν τραυματικές» λέει η Κατερίνα Καρούσου.

Η στιγμή του πτυχίου

Φέτος το καλοκαίρι, οι κόποι της Κατερίνα Καρούσου απέδωσαν καρπούς. Η «μαμά του Τμήματος» πήρε το πτυχίο της με βαθμό 8.73!

Μάλιστα, έχοντας τον υψηλότερο βαθμό διάβασε και τον όρκο στην ορκωμοσία! Η συγκίνηση ήταν τεράστια και η πρωταγωνίστριά μας θυμάται: «Ήταν απίστευτη τιμή να διαβάσω τον όρκο. Είχα τον μεγαλύτερο βαθμό μαζί με μία συμφοιτήτριά μου, αλλά επειδή χωριστήκαμε σε γκρουπ, διαβάσαμε και οι δύο τον όρκο. Εγώ ορκίστηκα τώρα το καλοκαίρι και στην επόμενη ορκωμοσία έρχεται η σειρά του γιου μου» μας λέει με περηφάνια.

Τι λέει η οικογένεια

Όπως μας μεταφέρει η πτυχιούχος από τη Χίο, ο σύζυγός της στάθηκε στο πλευρό της: «Αφού πέρασα στις εξετάσεις, ήξερε πως ζούσα για αυτό. Μας στήριξε όσο δεν πάει».

Η κόρη της, Ευδοξία Γιαλούρη, μίλησε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για τη μητέρα της: «Έβλεπα πόσο της άρεσε και το ήθελε. Όταν πήρε το πτυχίο συγκινήθηκα πάρα πολύ. Ένιωσα περήφανη για τη μητέρα μου που στα 47 τελείωσε το πανεπιστήμιο και μάλιστα με άριστα». Από την άλλη πλευρά, ο γιος της Κωνσταντίνος Γιαλούρης, με τον οποίο σπούδαζαν μαζί και τελείωσαν με διαφορά λίγων μηνών, λέει με χιούμορ: «Εγώ το εκμεταλλεύτηκα γιατί είχα τις πολύ καλές σημειώσεις της. Με βοήθησε η παρουσία της να είμαι πιο προσηλωμένος στις σπουδές μου. Υπήρχε αυτός ο άτυπος ανταγωνισμός. Είμαι περήφανος για τη μητέρα μου. Περνούσε όλα τα μαθήματα με την πρώτη. Βέβαια θα θέλαμε να είχαμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας με διά ζώσης μαθήματα. Στην περίοδο του κορονοϊού μας έλειψε το μάθημα».

Και τώρα… μεταπτυχιακό με την κόρη

Για έναν άνθρωπο που αγαπά τη μάθηση, μπορεί να γίνει ευκόλως κατανοητό πως οι στόχοι δεν σταματούν. «Μου έλειψε η ανθρώπινη επαφή, τώρα με τον κορονοϊό. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχα επιστρέψει στη Χίο και έλεγα στον άνδρα μου πως θα ήθελα να συνεχίσω να σπουδάζω, ήθελα να κάνω και μεταπτυχιακό. Αυτό θα γίνει. Έκανα προπτυχιακές σπουδές με τον γιο μου και μεταπτυχιακές με την κόρη. Μάλιστα με πήραν δεύτερη στην κατάταξη» εξηγεί η Κατερίνα Καρούσου.

Δεν σταματά εκεί όμως, έχει κάνει τον σχεδιασμό της και προβλέπει πως θα μπορεί να μπει στους πίνακες του 2023: «Αυτός είναι ο στόχος μου. Να μπω στους πίνακες και να διδάξω. Θα έχω αρκετά μόρια τότε. Θέλω να βοηθήσω την οικογένειά μου. Ο σύζυγός μου είναι οικοδόμος, για πόσα χρόνια θα αντέχει να κάνει αυτή τη δουλειά; Θέλω να τον στηρίξω, όπως με στήριξε τόσα χρόνια. Γιατί κακά τα ψέματα, με το να πάρω αυτή την απόφαση και να σπουδάσω, ο κόσμος μπορεί να σκεφτόταν διάφορα για εμάς. Η δικαίωσή μας ήταν στην ορκωμοσία μου, που ήμασταν όλοι μαζί εκεί και αγαπημένοι».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις