ΕΛΛΑΔΑ. Κατά τη διάρκεια της 67ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (ΚΣ ΝΑΤΟ) στη Λισαβόνα, 8 – 12 Οκτωβρίου 2021, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων.

Στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας

Αρχικά ο Λάκωνας βουλευτής παρενέβη στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας, της οποίας είναι μέλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου έκθεσης για την αμυντική πολιτική της Κίνας, το οποίο εισηγήθηκε η Πορτογαλίδα βουλευτής Lara Martinho και έφερε ως παράδειγμα επέκτασης της κινεζικής επιρροής σε χώρες της Συμμαχίας την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δαβάκης, αφού απέδειξε με αριθμούς και ποσά ότι άλλες χώρες της Συμμαχίας είναι αποδέκτες πολλαπλάσιων κινεζικών επενδύσεων, χαρακτήρισε «…ατυχές το παράδειγμα αυτό γιατί δίνει στρεβλή εικόνα στον αναγνώστη» και ζήτησε «…να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά για τον Πειραιά», όπως και έγινε.

Σχέδιο έκθεσης για τον έλεγχο τον πυρηνικών όπλων

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ίδια επιτροπή του σχεδίου έκθεσης για τον έλεγχο τον πυρηνικών όπλων, το οποίο εισηγήθηκε ο Γάλλος βουλευτής Cedric Perrin, αναφέροντας ότι, «…ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το παγκόσμιο καθεστώς ελέγχου όπλων μαζικής καταστροφής είναι το ενδεχόμενο οριζόντιας εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν τέτοια δυνατότητα». Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τον κίνδυνο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα κράτη με ανώριμα συστήματα διοίκησης και ελέγχου ή ακόμη και με ασταθή πολιτικά συστήματα, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ενός ντόμινο εξάπλωσης που μπορεί να προκαλέσουν οι επιτυχείς προσπάθειες ενός και μόνο κράτους.

Στη Μόνιμη Επιτροπή

Ο κ. Δαβάκης μίλησε και κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει ως αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, όπου - ενόψει και του ότι η επόμενη σύνοδός της θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στην Αθήνα - σημείωσε ότι, «…θα είναι εξαιρετική τιμή και χαρά για εμάς να υποδεχθούμε τα μέλη της Επιτροπής στη Ελλάδα, ειδικά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών (1952 – 2022) από τότε που η Χώρα μας έγινε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Κλείνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεών του, ο κ. Δαβάκης συμμετείχε στους κύκλους των Ερωτήσεων των μελών της Συνέλευσης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και, αφού σημείωσε τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, τον ρώτησε, σχετικά με τα βήματα που η Συμμαχία έχει κάνει για να ενισχύσει την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών των κρατών μελών απέναντι σε κυβερνοαπειλές, ειδικά όσον αφορά τα κρίσιμα συστήματα που ελέγχονται από ιδιώτες. Απαντώντας στην ερώτηση, ο ΓΓ ΝΑΤΟ ανέφερε ότι, «… η προστασία των κρίσιμων υποδομών είναι βασική προτεραιότητα» και ανέλυσε όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται, όπως στην περίπτωση των τεχνολογιών που σχετίζονται με το 5G.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις