ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Την πρόθεσή τους για τον Δήμο τους δήλωσαν σήμερα στο notospress.gr οι δήμαρχοι των 7 πρωτευουσών της Πελοποννήσου. Σήμερα είναι 13 Οκτωβρίου 2021. Σε δύο χρόνια ακριβώς θα διεξαχθούν οι εκλογές στους δήμους. Εκλογή Δημάρχου με 43% από την Α’ Κυριακή και bonus εδρών, πλαφόν 3% για είσοδο στο Συμβούλιο, κατάργηση των τοπικών συμβουλίων, 5ετής θητεία οι κυριότερες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης

Κυριότερη αλλαγή είναι ασφαλώς η κατάργηση της απλής αναλογικής: Ο Δήμαρχος μπορεί να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσει το 43% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στην περίπτωση που λάβει το 50%+1 τη δεύτερη Κυριακή η πλειοψηφήσασα παράταξη «πριμοδοτείται» με τα 3/5 των εδρών και την ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα. Αν ο πρώτος συνδυασμός λάβει άνω του 60% των ψήφων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά. Η δημοτική θητεία γίνεται εκ νέου 5ετής. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προγραμματίζονται για τις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023 με τη θητεία να εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029.

Δήλωσαν σήμερα στο notospress.gr Καλαμάτας, Κορίνθου, Πύργου, Σπάρτης, Τρίπολης! (αλφαβητικά)

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου:

panagiotis-antonakopoulos-dhmarhos-purgou.jpg
Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

«Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Είναι η πρώτη μας θητεία στο Δήμο Πύργου, είμαι δήμαρχος εκλεγμένος με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Έχουμε ξεκινήσει σημαντικές δράσεις σε έναν δήμο ο οποίος με βάση του δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας παρελήφθη σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Εξετάζουμε και φροντίζουμε τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, την καθαριότητα, την οδοποιία έως και τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του περιβάλλοντος.

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική έδωσε την ευκαιρία, δυστυχώς, να αποδειχθεί ότι το πολιτικό και αυτοδιοικητικό δυναμικό της χώρας δεν είναι ώριμο για ευρύτερες συνεργασίες. Δηλαδή, η ακυβερνησία που δυστυχώς διαπιστώθηκε είναι καταστροφική για το μέλλον της χώρας. Σε όλα τα συμβούλια δεν μπορεί κανείς να λάβει αποφάσεις και υπήρξαν οι αναγκαίες μεταφορές αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή. Θεωρώ ότι ο νέος εκλογικός νόμος ήταν ανάγκη.»

Θανάσης Βασιλόπουλος – Δήμαρχος Καλαμάτας:

thanasis-vasilopoulos-dhmarhos-kalamatas.jpg
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος

«Η "Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας", θα διεκδικήσει το 2023 την ανανέωση της εμπιστοσύνης των δημοτών και εγώ ως πρώτος μεταξύ ίσων, την επανεκλογή μου στη θέση του Δημάρχου.

Ο σχεδιασμός μας, δεν εξαντλείται σε μία τετραετία.

Το έργο μας τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσα έχουμε προγραμματίσει να γίνουν έως το 2023, αποτελούν τη στέρεη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για ακόμα ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, καλύτερης λειτουργίας του Δήμου μας, μεγαλύτερης βελτίωσης της ποιότητας ζωής για όλες και όλους.

Η ένταξη της Καλαμάτας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις" , αποτελεί δύσκολο στόχο, που απαιτεί τη συνέχεια της προσπάθειας μας. Ο Δήμος μας ωστόσο διεκδικεί τη δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών, με τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και ασφαλώς το περιβάλλον και είναι η σημερινή δημοτική αρχή, που αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη διεκδίκηση, αλλά - κυρίως - για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού στόχου.

Μέχρι σήμερα, πετύχαμε πολλά. Στα χρόνια που έρχονται μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα».

Πέτρος Δούκας – Δήμαρχος Σπάρτης:

O Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας

«Δηλώνω ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος για τη δημαρχία στις επόμενες εκλογές. Θα είμαι μάλιστα πλαισιωμένος απο την ομάδα (με την οποία έχουμε ήδη πετύχει αρκετά). Μάλιστα δηλώνω ότι είμαστε ανοικτοί σε όλους όσοι έχουν το ίδιο όραμα με μας. Είμαστε ανοικτοί όμως και σε κάθε πρόταση για συνεργασία. Η αγκαλιά μας τους χωράει όλους.»

Βασίλης Νανόπουλος – Δήμαρχος Κορινθίων:

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος

«Πρόθεσή μου είναι να είμαι εκ νέου υποψήφιος το 2023 στο δήμο Κορινθίων και τούτο διότι αταλάντευτα πιστεύω πως οι 2 θητείες είναι ο ικανός και ορθός χρόνος, πολιτικά και αυτοδιοικητικά, προκειμένου να παραχθεί και να αποτυπωθεί έργο. Και στόχος δικός μου είναι ακριβώς αυτός, να παράξω έργο για τον τόπο μου και τους πολίτες του! Παρ ότι η πανδημία αποτέλεσε για εμάς τους νέους δημάρχους ανάχωμα και παράγοντα ανασταλτικό στα όσα είχαμε σχεδιάσει να πράξουμε, θεωρώ πως στο δήμο Κορινθίων καταφέραμε πολλά. Συνεχίζουμε πλέον με εντατικότερους ρυθμούς, εξελίσσοντας το δήμο Κορινθίων και μετατρέποντας τον σε έναν δήμο σύγχρονο και φιλικό, με ευρωπαϊκή λειτουργία και εξωστρέφεια, έναν δήμο για όλους, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί. Τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός, όχι για εμένα τουλάχιστον. Έτσι πορεύτηκα στην ζωή μου ως σήμερα και έτσι θα συνεχίσω. Άλλωστε, εάν επιθυμείς να προσφέρεις, πάντα έχεις επιλογές.»

Κώστας Τζιούμης – Δήμαρχος Τρίπολης:

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης

«Με τα σημερινά δεδομένα θα είμαι υποψήφιος. Έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια στον Δήμο Τρίπολη τα αποτελέσματα της οποίας ήδη φαίνονται σε μικρά και μεγάλα έργα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος περιλαμβάνει και την επόμενη 5ετία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και το έργο μας. Έτσι λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον είμαστε καλά θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές το 2023. Από την αρχή έχω δηλώσει ότι εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε είναι προς την σωστή κατεύθυνση, λύνει το πρόβλημα της απλής αναλογικής που ουσιαστικά δημιουργεί τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στον Δήμο. Προσωπικά είχα κάποιες αντιρρήσεις ως προς το θέμα της εκλογής των προέδρων των κοινοτήτων. Θεωρώ ότι για λόγους καλύτερης αντιπροσώπευσης των χωριών θα έπρεπε να είναι σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και όχι σε αυτά των υποψήφιων δημάρχων. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε όμως και με αυτόν τον νόμο θα πορευτούμε στις εκλογές».

Ο κ. Δημήτρης Καμπόσος, δήμαρχος Άργους – Μυκηνών και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεν απάντησαν στο ερώτημα. O κ. Καμπόσος το θεωρεί πρόωρο και ο κ Πελετίδης δεν βρήκε τον χρόνο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις