• Όσες κοινωνίες «κόλλησαν» σε κριτήρια που σχετίζονται με την ματαιοδοξία προσώπων ή με τις κομματικές αγκυλώσεις στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, έμειναν πίσω ασθμαίνουσες , διερωτώμενες τι φταίει και δεν προχωρούν.
  • «Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να αποφασίσει για την τύχη της αξιολογώντας τις υποψηφιότητες για την δημοτική αρχή και όχι ακολουθώντας κομματικές ή προσωπικές δεσμεύσεις; Είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις χάριν ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα εγγυάται την εξέλιξη του τόπου;».

ΣΠΑΡΤΗ. Η Αναστασία (Τασία) Κανελλοπούλου αξιοποιεί δημοσίευμα του notospress.gr απαντώντας και δίνει ερέθισμα για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό γύρω από τον δήμο Σπάρτης και όχι μόνον.

«Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αναφορά σας στο πρόσωπό μου με τόσο θετικό τρόπο στο άρθρο σας της 20/10/2021, με τίτλο: «Εκλογές στον δήμο Σπάρτης – Τα ονόματα που συζητά ο κόσμος!»

Ποτέ δεν είναι ενωρίς ή αργά για να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση που θα επιτρέψει στους πολίτες να διαμορφώσουν άποψη και να αξιολογήσουν τους συμπολίτες τους που επιθυμούν να διευθύνουν τις τύχες της πόλης και να επηρεάσουν την ζωή μας και την ζωή των μελλοντικών γενεών με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους , με τις αποφάσεις ή με την αδράνειά τους.

Αντίθετα μάλιστα, πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να είναι διαρκής , αλλά να αποσκοπεί όχι στην τόνωση της εγωπάθειας και της ματαιοδοξίας κάποιων . Πρέπει να είναι ένας δημόσιος διάλογος που να στοχεύει στην ανάδειξη του έργου και της προσφοράς στα κοινά, όσων επιθυμούν να διακριθούν και να λάβουν από την κοινωνία τους την αναγνώριση και τα εύσημα.

Η εμπειρία μέχρι σήμερα έδειξε ότι η πρόοδος μιας πόλης, μιας κοινωνίας, δεν εξαρτάται από το ποιος επιθυμεί, αλλά από το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί σε μια αποτελεσματική πολυπαραμετρική δημοτική αρχή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ασχοληθούμε όχι με μία στείρα ονοματολογία , που απλά προβάλει πρόσωπα, τα οποία «είθισται» να ασχολούνται με τα κοινά.

Χρειάζεται κατά την γνώμη μου, να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να τολμήσουμε να υποδείξουμε πρόσωπα προβάλλοντας τις δεξιότητες και την προσωπικότητα εκείνων που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον τόσο απαιτητικό ρόλο.

Θα πρέπει να απαντήσουμε στον εαυτόν μας πρώτα και κύρια, πώς πραγματικά θέλουμε να λειτουργεί η δημοτική αρχή που αναδεικνύει η ψήφος μας.

Έχουμε δει πολλαπλές και ποικίλες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα , όχι με λόγια , αλλά με πράξεις , με την ψήφο που οδηγεί σε αποτελέσματα τετραετίας. Και , όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολν, «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με μια σφαίρα μπορείς να καταστρέψεις μια ζωή, ενώ με μια ψήφο μπορείς να καταστρέψεις το μέλλον των παιδιών σου»

Όσες κοινωνίες κατάλαβαν έγκαιρα το διακύβευμα ειδικά των αυτοδιοικητικών εκλογών, έδωσαν ευκαιρίες σε ανθρώπους ικανούς να τις οδηγήσουν μακριά και να τους ανοίξουν ορίζοντες πέρα από προσωπικό καιροσκοπισμό και κομματικές αγκυλώσεις. Κέρδισαν χρόνο και ευκαιρίες.

Όσες κοινωνίες «κόλλησαν» σε κριτήρια που σχετίζονται με την ματαιοδοξία προσώπων ή με τις κομματικές αγκυλώσεις στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, έμειναν πίσω ασθμαίνουσες , διερωτώμενες τι φταίει και δεν προχωρούν .

Προσωπικά πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό φαίνεται από τις επιχειρηματικές, επαγγελματικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές , επιστημονικές κλπ προσωπικότητες που έχει αναδείξει και οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους . Αρκεί να μην τους φράζουν το δρόμο όσοι θέτουν τον πήχη χαμηλά.

Προσωπικότητες με δυναμισμό και ικανότητες δεν μπορούν να περνούν κάτω από τον πήχη. Έχουν μάθει να τον υπερπηδούν και να τον βάζουν ακόμα πιο ψηλά! Αυτούς έχει ανάγκη μια κοινωνία σε υστέρηση.

Γιατί αυτοί έχουν μάθει να ασχολούνται με την ουσία της εξέλιξης και όχι με την ικανοποίηση της προσωπικής τους ματαιοδοξίας ή της επαγγελματικής τους αποκατάστασης μέσω των αυτοδιοικητικών θώκων. Γιατί τότε απαιτούνται κυβιστήσεις και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ελέγχου της ψήφου. Αυτό το έχουμε ζήσει και το έχουμε απορρίψει .

Και βέβαια απαντώντας και στην άποψή σας σχετικά με το ότι «…δεν φαίνομαι πλέον διατεθειμένη σε καμία υποχώρηση χάριν του εκλογικού αποτελέσματος», θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι για μένα προέχει η ανάπτυξη του τόπου μας και ακολουθεί οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις πολιτικές μου απόψεις . Άλλωστε το έχω αποδείξει με πράξεις που σκόνταψαν όμως ακριβώς στην ανελαστική κομματική στειρότητα άλλων!

Επομένως θα έλεγα ότι η άποψή σας θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί ως εξής: «πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να αποφασίσει για την τύχη της αξιολογώντας τις υποψηφιότητες για την δημοτική αρχή και όχι ακολουθώντας κομματικές ή προσωπικές δεσμεύσεις; Είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις χάριν ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα εγγυάται την εξέλιξη του τόπου;». Και φυσικά αυτές οι υποχωρήσεις δεν αφορούν κατ’ ανάγκη το πρόσωπό μου.

Δεχθείτε τις παραπάνω απόψεις σαν πρόσθετα ερεθίσματα και σκέψεις για τον διάλογο που πολύ σωστά επιδιώκετε να αναπτυχθεί».

Με εκτίμηση

Αναστασία (Τασία) Κανελλοπούλου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις