ΕΛΛΑΔΑ. Η Δεσκάτη αποτελεί τον πρώτο σταθμό στον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας Hengas για την διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς αποτελεί την πρώτη περιοχή που τροφοδοτεί η Hengas ως διαχειριστής δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Η Δεσκάτη είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Γρεβενών, με υψόμετρο 860 μέτρα και πληθυσμό 3.500 κατοίκους, η οποία συνιστά την πρώτη περιοχή της ελληνικής περιφέρειας – πλην της Θεσσαλίας – που τροφοδοτείται μέσω της τεχνολογίας του συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG. Η τεχνολογία CNG είναι μια ιδανική λύση για την κάλυψη μικρών και μεσαίων πόλεων που δεν βρίσκονται επί του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (δίκτυο αγωγών).

Να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα εκδόθηκε η άδεια διαχείρισης δικτύου διανομής φυσικού αερίου της εταιρείας, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της. Βέβαια, ενδεικτικό της έντασης με την οποία προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα, είναι το γεγονός πως μόλις ένα μήνα μετά εγκαινιάζει το πρώτο δίκτυο διανομής, ενώ ήδη τρέχουν οι εργασίες κατασκευής σε μια σειρά πόλεις που έχει λάβει άδειες για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, όπως για παράδειγμα στη Μεγαλόπολη.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και αυτή την στιγμή περιλαμβάνει ειλημμένες επενδυτικές αποφάσεις για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις εξής πόλεις: Τρίπολη, Κόρινθος, Μεγαλόπολη, Έδεσσα, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Νάουσα και Σκύδρα.

Πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για την χορήγηση άδειας διανομής φυσικού αερίου σε Καλαμάτα και Σπάρτη, προβλέποντας την τροφοδοσία των δύο πόλεων με την μέθοδο του CNG. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και η εγκατάσταση δικτύου αγωγών πίεσης 4 bar. Πρόθεση της εταιρείας είναι να πετύχει την μέγιστη δυνατή διείσδυση φυσικού αερίου σε εύλογο χρονικό ορίζοντα, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της ελληνικής περιφέρειας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις