ΣΠΑΡΤΗ. Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 εορτάζεται φέτος σε ολόκληρη τη χώρα η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και της Μάχης του Γοργοποτάμου.

Στην πόλη της Σπάρτης ο εορτασμός θα περιλαμβάνει:

  • Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Νοεμβρίου 2021.
  • (10:00) Δοξολογία και τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Κουφό, Πρόεδρο Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος».
  • (11:30) Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον των 118 Εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι και προσευχή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Προσκλητήριο εκτελεσθέντων και κατάθεση στεφάνων (σύμφωνα με το πρωτόκολλο). Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/82 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελληνίου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, σαν έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής.

Η Μάχη του Γοργοποτάμου συνιστά σταθμό της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελώντας, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, σταθερό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της covid-19.