ΣΠΑΡΤΗ. Πάνω από 10 χρόνια η Πολιτεία πασχίζει να λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό που άλλες χώρες, κοινωνίες και κυβερνήσεις έχουν λύσει εδώ και 50 χρόνια και ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, η Πελοπόννησος είτε το ανέχεται είτε το υποβάλει.

Τι συμβαίνει τελικά με τα σκουπίδια μας; Είναι ο «γόρδιος δεσμός» που περιμένει τον Μέγα Αυτοδιοικητικό ή πρόκειται για την «αχίλλειο πΤΕΡΝΑ» της Πελοποννήσου;

Τα ερωτήματα που ξεπηδούν μέσα από τους χρωματιστούς κάδους, τις χωματέρες και τους ΧΑΔΑ, κάθε φορά που δημιουργείται συμφόρηση, δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς. Όποιες θριαμβολογίες γύρω από την επίλυση του προβλήματος αγγίζουν τα όρια της μυθοπλασίας.

Δεκέμβριος 2021. Η Σπάρτη βλέπει τους κάδους να ξεχειλίζουν. Ο ΧΑΔΑ στο Αφισσού είναι πλέον κλειστός. Τα απορριμματοφόρα γεμάτα και ακινητοποιημένα. Ο χώρος της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα δεν είναι έτοιμος να δεχθεί απορρίμματα. Καμία συμφωνία και σύμβαση δεν φαίνεται να έχει τηρηθεί ενώ πολίτες αντιδρούν στις λύσεις και αξιώνουν διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.

Είναι να απορεί κανείς πως μια τέτοια στρατιά θεσμικών, ειδικών και επιχειρηματιών δεν έχει κατορθώσει ακόμα και σήμερα να βρει τη λύση. Τα χρήματα δεν τους λείπουν, ούτε οι θεσμική στήριξη, ούτε η τεχνογνωσία. Μην ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια είναι (δυστυχώς) το μοναδικό θέμα στο οποίο συγκλίνουν, συμφωνούν και συχνά ταυτίζονται Κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές. Το μοναδικό θέμα όπου συμφωνούν οι εξουσίες, Νομοθετική, Δικαστική και Εκτελεστική. Μοναδικό θέμα που τα βρίσκουν αιώνιοι αντίπαλοι και συμφωνούν ορκισμένοι εχθροί.

Κι όμως σήμερα λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου παρακολουθεί το θέμα από κοντά, με δέος έναντι της ΤΕΡΝΑ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπαύεται έχοντας κορνιζάρει την ΣΔΙΤ. Ο Δήμος Σπάρτης περιμένει τη λύση από τους έχοντες την αρμοδιότητα. Οι πολίτες σε Αφισσού και Σκάλα δεν έχουν πεισθεί ότι οι λύσεις είναι υπέρ του πολίτη και συγχρόνως υπέρ του περιβάλλοντος.

Η Κυβέρνηση δια των υπουργών της ίσως υποχρεωθεί να δώσει λύση προκειμένου να μην πλημμυρίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια. Αλλιώς θα αποδειχθεί ότι η λύση που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού όχι μόνον δεν αποφέρει αποτελέσματα αλλά τελικά αποτελεί την «αχίλλειο πΤΕΡΝΑ» της Πελοποννήσου.

Όσοι διαχειρίζονται τα σκουπίδια είναι υψηλά ιστάμενοι αλλά τελικά την ευθύνη στα δύσκολα την έχει στις πλάτες του ένας απλός αντιδήμαρχος. Όσοι αποφασίζουν εκτάκτως για τα σκουπίδια βρίσκουν πάντα άλλοθι στην προάσπιση της δημόσιας υγείας για να απαλλάσσονται από ευθύνες. Όσοι νομοθετούν, αποφασίζουν κι επενδύουν για τα σκουπίδια έχουν αναγάγει σε τέχνη τα αδιέξοδα που επιφέρουν κάδους που ξεχειλίζουν συνήθως σύμμεικτα απορρίμματα. Πάνω και πίσω από τα αδιέξοδα αυτά και την έκτακτη κατάσταση αποφασίζονται έργα, παρεμβάσεις, εξαιρέσεις, κόστη και τελικά πολιτικές που, άκουσον – άκουσον, προασπίζουν έτσι το συμφέρον του πολίτη.

Αν η Σπάρτη γεμίσει σκουπίδια τα Χριστούγεννα θα αναζητούμε τον υπεύθυνο και ίσως δεν τον εντοπίσουμε. Αν η Σπάρτη αποφύγει το κακό τότε πολύ εύκολα θα εντοπίσουμε αυτούς που θα έχουν δώσει τη λύση…

Δεν υπάρχουν πολλές ημέρες, ίσως μόνον ώρες για να βρουν τη λύση, ο αρμόδιος υπουργός, ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις