ΜΑΝΗ. Με δελτίο τύπου, η Ενωτική Κίνηση Μάνης (Τζανέτος Φιλιππάκος), καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Ανατ. Μάνης, υποστηρίζοντας πως η Αρχή σκοπίμως δεν τής παρέδωσε οικονομικά και άλλα σχετικά στοιχεία πριν από την ψήφιση των δημοτικών τελών, του Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για το οικ. έτος 2022, από Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η Δημοτική Αρχή δεν μάς χορήγησε σκοπίμως τα απαραίτητα στοιχεία για να μην καταθέσουμε κι εμείς εναλλακτικές προτάσεις επί των ανωτέρω σοβαρών θεμάτων», υποστηρίζει η παράταξη Φιλιππάκου.

Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως, παρόλα αυτά, η Ενωτική Κίνηση Μάνης κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις επί των τελών του οικ. έτους 2022., προτείνοντας μειώσεις και απαλλαγές τελών.

Από την Ενωτική Κίνηση Μάνης, αναφέρουν:

«Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης προέβη κατά τον μήνα Νοέμβριο στην ψήφιση των δημοτικών τελών, Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για το οικ. έτος 2022. Σχετικά με τα δημοτικά τέλη εισηγήθηκε την μη αναπροσαρμογή τους, δηλαδή παραμένουν οι τιμές του προηγούμενου έτους χωρίς μειώσεις κλπ.

Θεωρήσαμε ως παράταξη να υποβάλλουμε εγκαίρως και νομοτύπως αίτηση απευθυνόμενη στα αρμόδια όργανα (κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Επιτροπής) και στις αρμόδιες υπηρεσίες (Οικονομική Υπηρεσία και Τεχνική Υπηρεσία), ζητώντας βάσει της κείμενης νομοθεσίας σχετικά στοιχεία (οικονομικά κλπ) τα οποία ήταν απαραίτητα για τη σύνταξη και κατάθεση των εναλλακτικών προτάσεών μας αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, Προϋπολογισμό και Τέλη.

Ωστόσο –και όπως ήταν αναμενόμενο- η Δημοτική Αρχή δεν μάς χορήγησε σκοπίμως τα απαραίτητα στοιχεία για να μην καταθέσουμε κι εμείς εναλλακτικές προτάσεις επί των ανωτέρω σοβαρών θεμάτων (τέλη προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα), παρ’ όλο που δεν μας έδωσαν τα στοιχεία αυτά, καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις επί των τελών του οικ. έτους 2022.

Η Δημοτική Αρχή απαξίωσε τη διαδικασία σύμφωνα με την οριζόμενη νομοθεσία, την αναβάθμιση της πολυφωνίας και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για τα συμφέροντα του Δήμου.

Οι εναλλακτικές μας προτάσεις έχουν ως ακολούθως:

  • Προτείναμε βάσει της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τα τέλη και δικαιώματα των δημοτικών κοιμητηρίων την μείωση κατά 50% στο ετήσιο τέλος καθαριότητας και συντήρησης Δημοτικών Κοιμητηρίων και την απαλλαγή 100% για τους πυρόπληκτους του Δήμου μας.
  • Προτείναμε την εν μέρει αναπροσαρμογή δηλαδή την μείωση κατά 50% του τέλους για τους κοινόχρηστους χώρους (για τους επαγγελματίες κλπ) για το έτος 2022.
  • Προτείναμε την αναπροσαρμογή δηλαδή την μείωση κατά 20% αναφορικά με τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το οικονομικό έτος 2022.

Διευκρινίζοντας ότι σχετικά με τα τέλη στα κοιμητήρια καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση, προτείνοντας μείωση και απαλλαγή για τους πυρόπληκτους, διότι όπως τέθηκε από τη Δημοτική Αρχή το θέμα περί αναπροσαρμογής ή μη των τελών και δικαιωμάτων Κοιμητηρίων Δήμου Αν. Μάνης, για το οικονομικό έτος 2022 δεν μπορούσε να τεθεί η κατάργηση των ανωτέρω τελών στα κοιμητήρια.

Πέραν αυτών, εννοείται ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέλος και δικαίωμα επιβαλλόμενο στα κοιμητήρια της Μάνης!!!

Η παράταξη μας, πιστή στον κοινωνικό προσανατολισμό της με γνώμονα τον άνθρωπο, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή μας οι οποίοι βιώνουν μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και για τους κατοίκους της και μάλιστα αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε αυτήν ο covid-19, και η καταστροφική πυρκαγιά, προχώρησε σε σειρά ανακουφιστικών προτάσεων για την τοπική κοινωνία.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, παρέμεινε πιστή στο δόγμα της εξυπηρέτησης της δικής της πολιτικής. Απέρριψε το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει ένας δήμος εν τω μέσω μια θανατηφόρας πανδημίας, και της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Απέρριψε την κοινωνία μας και τις ανάγκες αυτής.

Εννοείται ότι ακολούθησε τη “συνηθισμένη οδό” και στην αίτησή μας με την οποία ζητήσαμε τις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων ενόψει της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος του έτους 2022.

Μάλιστα υπάρχουν κοινότητες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, που έχουν κάνει σημαντικές προτάσεις με προτεινόμενα έργα, ενώ αποδεχτήκαμε πρόσφατα την επιχορήγηση του ποσού των 3.350.000 ευρώ από το Κράτος. Η Δημοτική Αρχή με τον τρόπο αυτό απαξίωσε για άλλη μια φορά τη νομοθεσία και την δημοκρατική διαδικασία… για να μην έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις επί του τεχνικού προγράμματος σύμφωνα με τις προτάσεις για τα Τεχνικό Πρόγραμμα που έχουν καταθέσει οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων. Με αυτό τον τρόπο μονοπωλεί

Αποκορύφωμα ήταν δε η ψήφιση του Προϋπολογισμού που συνήλθε αυτοδικαίως το Δημοτικό Συμβούλιο -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση στα μέλη του ΔΣ -την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Νοεμβρίου και μάλιστα ενημερωθήκαμε 5 λεπτά πριν την συνεδρίαση.

Διότι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μερίμνησε για να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο έως τη 15η Νοεμβρίου για τη ψήφιση του Προϋπολογισμού! Σε περίπτωση που δεν εκδώσει μέχρι τις 15 /11 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσκληση -όπως έχει προβλέψει η νομοθεσία- μπορεί αυτοδικαίως (δηλαδή να συμμετέχουμε χωρίς πρόσκληση) να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι ο πρώτος Δήμος στη Χώρα που έχει εφαρμόσει αυτή τη “δικλίδα ασφαλείας” της νομοθεσίας για ευνόητους λόγους… Πριν το 2019 που δεν υπήρχε αντιπολίτευση και υπήρχε η “άνετη πλειοψηφία”, ο Δήμος ψήφιζε κατά τα τέλη του Δεκεμβρίου τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή δεν είχε “ανακαλύψει” αυτήν την μέθοδο... Με αυτό τον τρόπο απαξίωσε για άλλη μια φορά τη δημοκρατική διαδικασία, την πολυφωνία, ενώ “κατάντησε”… τη διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού “μια απλή διαδικασία” …

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει εφαρμόσει 2 φορές (κατά το έτος 2019 και φέτος!) την μέθοδο περί αυτοδίκαιης συνεδρίασης στη ψήφιση του Προϋπολογισμού. Τυχαίο; Επισημαίνοντας ότι ο τρόπος αυτός δεν ευνοεί την κατάθεση απόψεων και προτάσεων από όλες τις πολιτικές δυνάµεις.

Εννοείται ότι δεν λάβαμε απάντηση στην αίτησή μας και για τα οικονομικά στοιχεία που ζητήσαμε σχετικά με την σύνταξη και κατάθεση εναλλακτικής πρότασης σχετικά με τον Προϋπολογισμό. Σε περίπτωση που μάς είχαν δοθεί –όπως προβλέπει η νομοθεσία- τα οικονομικά στοιχεία από τη Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να τεθούν προς ψήφιση η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και η δική μας εισήγηση σχετικά με τον Προϋπολογισμό. Κι εδώ μονοπώλησε

Γιατί εστιάζουμε στις εναλλακτικές προτάσεις

Εστιάζουμε στις εναλλακτικές προτάσεις γιατί σε περίπτωση απουσίας εναλλακτικής πρότασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν λογαριάζονται οι αρνητικές ψήφοι και κατ΄ επέκταση με μια θετική ψήφο “περνάει” η ψήφιση του Προϋπολογισμού, των Τελών και του Τεχνικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής!!!

Επομένως, για τη Δημοτική Αρχή οι εναλλακτικές προτάσεις “περισσεύουν”…

“Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο” για την Δημοτική Αρχή ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς για σοβαρά θέματα που αφορούν τα συμφέροντα του τόπου μας και των συμπατριωτών μας.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις