ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποίησε ομιλία (μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα) στην Βουλή, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

Ο κ. Χριστογιαννόπουλος τόνισε αρχικά ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν για την περιοχή μας ένα σοκ και αυτό γιατί από το 2013 που σταμάτησαν οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν δεν πάρθηκαν από την πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα για να μπορέσει η επόμενη μέρα να έρθει φυσιολογικά στην περιοχή μας.

Η Μεγαλόπολη από τη γεωγραφική της μορφή είναι ένα κλειστό λεκανοπέδιο. Συνέπεια αυτού του γεγονότος υπήρξε, για τα 50 περίπου χρόνια λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, αποκλειστικός δέκτης όλων των συνεπειών της λειτουργίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.

Στο κλείσιμο των μονάδων επίσης ο Δήμος που πλήττεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης, γιατί η οικονομία ήταν συνδεδεμένη άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Όλα γύρω από ένα άρμα που λέγεται ΔΕΗ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν είναι ένα μέρος του προβλήματος της απολιγνιτοποίησης για την Πελοπόννησο. Είναι το πρόβλημα!

Εύλογο λοιπόν είναι τα μέτρα που θα παρθούν να στοχεύουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας του Δήμου μας.

Έχει γίνει διάχυση κινήτρων σε όμορους Δήμους. Θα πρέπει όμως να δούμε τον Δήμο για τον οποίον γίνεται το Πρόγραμμα, γιατί όπως το ίδιο το Πρόγραμμα λέει, ο πρωτίστως πληττόμενος Δήμος είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και οι άλλοι είναι δευτερεύοντος πληττόμενοι.

Αυτό όμως πρέπει να φαίνεται και στην πράξη.

Προσφέραμε στην εθνική οικονομία 50 χρόνια. Πληρώσαμε το αντίτιμο με παρά πολλούς τρόπους που σας ανέφερα.

Πρέπει να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα βάλουν τον Δήμο Μεγαλόπολης σε μια ομαλή πορεία.

Μέτρα που θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν για να είναι η μετάβαση αυτή όπως θέλουν να λέγεται δίκαιη.

  • Ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Η Προτεραιότητα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 215 εκ. € από τα 388 εκ. (2021-2027).

Η Επιχειρηματικότητα έχει τσακιστεί στη Μεγαλόπολη και είναι αναγκαίο να ενισχυθεί. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Πολιτείας για διακριτή αντιμετώπιση της Μεγαλόπολης, που είναι το πρόβλημα, να προκαθορισθεί μια εύλογη ποσόστωση υπέρ του Δήμου μας, αλλά και σε ποσοστό επιδότησης της επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στο Δήμο μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι επειδή οι όμοροι Δήμοι υπερτερούν σε υποδομές, εάν δεν γίνει αυτό που ζητάμε, ο Δήμος Μεγαλόπολης θα είναι ο φτωχός συγγενής, σε ένα Πρόγραμμα που εκπονείται για εμάς.

Πρέπει να διασαφηνισθεί με συγκεκριμένα νούμερα και ποσοστά τι θα πάρει ο Δήμος μας από αυτή την Προτεραιότητα.

  • Αναγκαιότητα ύπαρξης περιοχής υποδοχής επιχειρήσεων (Επιχειρηματικό Πάρκο).

Έχει γίνει δέσμευση προφορική ότι στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα εκπονηθούν εκτός ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, θα είναι και ο χώρος που έχει υποδειχθεί από εμάς, για να χαρακτηρισθεί ως Επιχειρηματικό Πάρκο.

Ζητάμε με την ψήφιση του Νομοσχεδίου να υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και, παράλληλα, να προστεθεί στο Ν/Σ άρθρο με τίτλο «Αποχαρακτηρισμός και αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στη θέση «Λεύκτρο» Μεγαλόπολης για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου», υπέρ του Δήμου Μεγαλόπολης, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων κείμενων διατάξεων.

Χωρίς την ύπαρξη του Επιχειρηματικού Πάρκου δε μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία για αυτό που λέγεται ήπια και δίκαιη μετάβαση. Είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη η οποία πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία.

  • Ταυτόχρονα με την εκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για τους πυρήνες ΖΑΠ και το Επιχει.Πα., θεωρείται αναγκαίο για τον Δήμο Μεγαλόπολης, να εκπονηθούν κατά προτεραιότητα και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας.

Και αυτό λόγο της κατάστασης της απολιγνιτοποίησης θεωρείται εύλογο και δίκαιο να γίνει κατά προτεραιότητα στον Δήμο μας.

  • Η παρουσία της Εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. και στο Δήμο Μεγαλόπολης είναι επιβεβλημένη, γιατί έχει ειδικό ρόλο υποστήριξης των περιοχών ΖΑΠ και επειδή σε αυτήν θα περιέλθουν οι εκτάσεις που θα αποδοθούν από τη ΔΕΗ για την αποκατάσταση και την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Θεωρείται η παρουσία της αυτονόητα ότι θα βοηθήσει και τον Δήμο μας και τους κατοίκους του.

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος τόνισε πρέπει να παρθούν μέτρα με σύντομες διαδικασίες για την περιοχή μας, για να μπορέσει ο Δήμος μας να κάνει το Βήμα στο αύριο και να δει την επόμενη μέρα με θετικό μάτι, γιατί στην περιοχή περισσεύει πλέον η απαισιοδοξία και οι κάτοικοι βλέπουν τα πράγματα από μια οπτική γωνία που δεν είναι καλή για το μέλλον τους και την περιοχή μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις