ΣΠΑΡΤΗ. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Δημοτικής αρχής αλλά και όλων όσων πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Κάτω από την πίεση των σωρών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, συγκεκριμένα στην ΤΕΡΝΑ.»

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης:

«Τόνοι σκουπιδιών έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στην πόλη μας και τα χωριά του Δήμου μας, έξω από τα σπίτια μας και τις δουλειές μας, τους χώρους που πηγαίνουν τα παιδιά μας σχολείο. Μία νέα υγειονομική βόμβα που αρχίζει να δημιουργείται πλάι σε αυτή με τον κορονοϊό.

Οι ευθύνες και οι ένοχοι είναι συγκεκριμένοι. Αιτία είναι η πολιτική τόσων και τόσων χρόνων, που βλέπει την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων ως πηγή κέρδους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, ταυτίζονται δήμαρχοι, Τοπική Διοίκηση, περιφερειάρχες και προφανώς τα κόμματα που εκπροσωπούν. Όλοι τους αποδέχονται και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Δημοτικής αρχής αλλά και όλων όσων πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Κάτω από την πίεση των σωρών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, συγκεκριμένα στην ΤΕΡΝΑ, με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το μεγάλο αυτό λαϊκό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Λύση μπορεί να δώσει ένας ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός, πανελλαδικός και κατά περιφέρεια, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.

Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Καλούμε, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πολιτικές στον τομέα των απορριμμάτων.

-ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

– ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».

– Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση( 45%) του κεφαλαίου.

– Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις