ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και άλλων 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στο υπό κατασκευή Αλιευτικό Καταφύγιο του λιμένα Μαραθούπολης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει στην ερώτηση του ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στον λιμένα θα επιφέρουν ενδεχομένως νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου για την περιοχή, αφού από το 2019 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ενέταξε στο ΕΣΠΑ μόλις την άνοιξη του 2021 ξεκίνησε να υλοποιείται και με πολλές διακοπές λόγω προβλημάτων και τροποποιήσεων στις αρχικές μελέτες.

Ως επιστέγασμα αυτών, οι ζημιές στις υποδομές του λιμένα λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλιέων όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής του, με αποτέλεσμα οι συνεχόμενες καθυστερήσεις πλέον της υλοποίησης του να επιφέρουν νέα πλήγματα στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων της Τριφυλίας, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό:

  1. Ποια είναι η επίσημη τελική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις λιμενικές υποδομές του υπό κατασκευή Αλιευτικού Καταφύγιου Μαραθούπολης από την πρόσφατη κακοκαιρία και ποιο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης τους;
  2. Οι πρόσθετες εργασίες που ενδεχομένως να χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου;
  3. Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου;
  4. Προτίθεστε να διαθέσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άμεσα πληττόμενους επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί όλο αυτό το διάστημα με επιπλέον έξοδα μετακίνησης και ελλιμενισμού στον λιμένα της Πύλου;

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις λιμενικές υποδομές του υπό κατασκευή Αλιευτικού καταφύγιου Μαραθούπολης με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.»

Η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφύγιου Μαραθούπολης εντάχθηκε το 2019 στο ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020” με επιλέξιμη δαπάνη 5.388.581 ευρώ. Το έργο στόχευε στην βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού στο καταφύγιο των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, με συνέπεια την ανάπτυξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε - με αρκετές καθυστερήσεις, που είχαν επισημανθεί στην από 4/11/2019 προηγούμενη ερώτηση μας- την άνοιξη του 2021, με συνεχιζόμενα όμως προβλήματα και διακοπές λόγω τροποποιήσεων των αρχικών μελετών αλλά και διαμαρτυρίες και επισημάνσεις των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής σχετικά με τον τρόπο κατασκευής.

Ως επιστέγασμα αυτών, η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλιέων και δημιούργησε νέα προβλήματα αφού παρατηρήθηκαν ζημιές στα εκτελούμενα έργα επί των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή το συγκεκριμένο έργο συνιστά διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 25 χρόνια από την καταστροφή του το 1994.

Επειδή οι ζημιές που προκλήθηκαν στα υπό κατασκευή έργα από την πρόσφατη κακοκαιρία δημιουργούν νέες καθυστερήσεις στην τελική υλοποίηση του.

Επειδή δημιουργείται νέο πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής.

Επειδή ένα πολύ σημαντικό έργο για την τοπική ανάπτυξη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, προκαλεί σήμερα την αγανάκτηση των κατοίκων λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας και κατασκευαστικής προχειρότητας.

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

  • Ποια είναι η επίσημη τελική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις λιμενικές υποδομές του υπό κατασκευή Αλιευτικού Καταφύγιου Μαραθούπολης από την πρόσφατη κακοκαιρία και ποιο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης τους;
  • Οι πρόσθετες εργασίες που ενδεχομένως να χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου;
  • Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου;
  • Προτίθεστε να διαθέσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άμεσα πληττόμενους επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί όλο αυτό το διάστημα με επιπλέον έξοδα μετακίνησης και ελλιμενισμού στον λιμένα της Πύλου;»

Οι 17 ερωτώντες βουλευτές

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις