Γράφει ο Ανάργυρος Μαριόλης*

Η δυναμική των αριθμών και των λέξεων ή ολική έκλειψη ηλίου το καταμεσήμερο; Όπως καθημερινά τα τρένα κυλούν στις ράγες τους, εμείς τις εκλείψεις μπορούμε να τις προβλέψουμε, όταν οι παράλληλες γραμμές φωτός και σκότους συναντώνται ασύζευκτες. Σε δύο κόσμους που είναι υπαρκτοί, σε δυο πόλους που γύρω μας αντιμάχονται, υπάρχει γέφυρα που να τους συνδέει; Είναι γνωστό ότι το σύμπαν έχει αρχή, επομένως υπάρχει γέφυρα.

Ο άνθρωπος το 2021 κατάφερε να μην τον διαφθείρει η συνήθεια της καθημερινότητας, κάνοντας μικρά βήματα να κοιτάξει με στοργή τον διπλανό του, για τον οποίο κατάφερε να μην είναι μετρήσιμος. Αν μέσα από αυτές τις λέξεις μετατρέπαμε τον χρόνο που διανύσαμε σε θεατρική σκηνή, θα πρωταγωνιστούσε ο ιός που εξαπλώθηκε παντού στον κόσμο και κυριάρχησε ως το κυριότερο μέσο μοιρασιάς, διεπαφής κι επικοινωνίας των ανθρώπων.

Δυναμική η πανδημία, απέναντι σε μια εικόνα των αδυναμιών μα και δυνατοτήτων του ανθρώπου που καθημερινά μας διδάσκουν οι αριθμοί, η στατιστική, η επιδημιολογία και η δημόσια υγεία, καταρρίπτοντας τις στατικές δοξασίες.

Όσο πιο κοντά ήρθαν οι άνθρωποι, τόσο πιο μακριά οδηγήθηκαν. Ένα έτος γεμάτο συλλογική δράση, αλλά με κύριο χαρακτηριστικό να διατηρηθεί η ατομικότητα του ανθρώπου.

Από τη διττότητα γεννιέται η ένωση κι από τον περιορισμό ανατέλλει ξανά το απέραντο. Η αυθυπέρβαση των υπαρξιακών ορίων που αγκαλιάζει την αγάπη είναι το μυστικό της συμπαντικής ταλάντωσης στα άσπιλα κύματα, καθώς παφλάζουν στην ακτή της νέας χρονιάς. Η γενναιοδωρία του νέου, η δημιουργική ονειροπόληση δικαιώνεται, όταν η υψηλότερη οκτάβα της αγάπης συναντά τη βάσιμη ελπίδα της τεκμηριωμένης ιατρικής και δράσης. Η συνειδητοποίηση ότι το παλαιό που καθρεφτίζεται στη μνήμη δεν υπάρχει πια, είναι ο μονόδρομος που συναντά συμπονετικά τον πλησίον στο βαθύτερο είναι, και την απόλαυση του αιθρίου ουρανού.

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, στην επιστημονική κοινότητα, φορείς και συλλόγους, και ιδιαιτέρως στους ιατρούς και όλο το υγειονομικό προσωπικό για την προσπάθεια που καταβάλλουν απέναντι στην πανδημία, γιατί μέσα από την πίστη στον άνθρωπο μεσιτεύουν το απίστευτο.

2022, Καλό Αντάμωμα στη γέφυρα. Μαζί!

(*)Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις