Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) συστάθηκε το 1950 και ανδρώθηκε με το υστέρημα του Ελληνικού Λαού ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη φθηνότερη δυνατή τιμή (χωρίς διακρίσεις) στους αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς.

Όλες αυτές τις 10ετίες η ΔΕΗ λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας και κατάφερνε να είναι μια επιχείρηση κερδοφόρα.

Τι συνέβη, λοιπόν, κι αυτή η τεράστια και με κέρδη Δημόσια Επιχείρηση χρεοκόπησε και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατέληξαν να γίνουν ο εφιάλτης των λαϊκών νοικοκυριών;

Στα 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Σημίτη) συστάθηκε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με σκοπό τον έλεγχο της τιμολογιακής και των άλλων πολιτικών του κλάδου και τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κατάργησης των μονοπωλιακών αγορών.

Πίσω απ’ αυτήν την «κομψευόμενη» διατύπωση κρύβεται η πολιτική της ΕΕ για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου και την παράδοσή του στα χέρια των ξένων, μεγάλων συμφερόντων και για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Ουσιαστικά η ΡΑΕ ήρθε να ολοκληρώσει το έργο προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που είχε ξεκινήσει (με σκανδαλώδεις συμβάσεις και ρυθμίσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος της ΔΕΗ) ήδη από τη 10ετία του ’60.

Η χαριστική βολή δόθηκε στη ΔΕΗ (όπως και στη χώρα) με τα Μνημόνια που υπέγραψαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, στα κείμενα των οποίων περιγράφηκε αναλυτικά (εκτός άλλων) η μοίρα της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της ενέργειας.

Ιδιαίτερα, στο 3ο Μνημόνιο που υπογράφηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα και ψηφίστηκε στη βουλή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, προβλεπόταν (ανάμεσα σ’ άλλα πολλά),

  • η παραχώρηση με όρους «ελεύθερης αγοράς» του 50% (της ισχύος) των πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μέχρι το 2020.

Για τον λόγο αυτό ψηφίστηκε το 2016 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα) ο νόμος για τις δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ), με τις οποίες οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ αγόραζαν ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους!!!

  • Έτσι, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ (μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο), χωρίς να διαθέτουν καμιά υποδομή παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος, αγόραζαν σε τιμές «θανάτου» την ενέργεια που παρήγαγε και διένειμε η ΔΕΗ,
  • κι έφτιαχναν ανταγωνιστικά τιμολόγια για να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά, να υφαρπάξουν, δηλαδή, τους πελάτες της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστική (για τον εμπαιγμό που υπέστη και υφίσταται ο ελληνικός λαός) η φράση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου:

«Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα»!!!

Εν ολίγοις, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδήγησαν συνειδητά τη ΔΕΗ σε αυτοκτονία, πράγμα που φάνηκε αμέσως, αφού από τα 90 εκατομμύρια ευρώ κέρδη που είχε η ΔΕΗ το 2014 (παραμονή υπογραφής του 3ου Μνημονίου) έφτασε το 2018 να έχει ζημιές 900 εκατομμυρίων ευρώ και η μετοχή της να έχει χάσει το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας, μέσα σε 4, μόλις, χρόνια.

Το 2019, ο Χατζηδάκης και η ΝΔ, αφού η ΔΕΗ είχε ήδη τελευτήσει, ανακοίνωσαν (για δημιουργία εντυπώσεων) με μια «πονηρή» διατύπωση ότι:

«Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και καταργείται η δυνατότητα να προγραμματιστούν νέες με το ίδιο μοντέλο.»

Στην ουσία αναζήτησαν νέους δρόμους, ώστε να συνεχίσει το μεγάλο κεφάλαιο να κερδοσκοπεί σε βάρος της ΔΕΗ και του ελληνικού λαού, χωρίς αντιδράσεις:

«Mετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα με τους θεσμούς, τα δύο μέρη συμφώνησαν η ΔΕΗ να δώσει μεγάλα τμήματα της λιγνιτικής της παραγωγής (50% το 2021, 40% τα έτη 2022 και 2023) σε ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δημοπρασίες εφαρμόζονταν έως το 2019 ως “τιμωρία” έπειτα από καταγγελίες το 2007 ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί το μονοπώλιό της. Ο τέως υπουργός Κ. Χατζηδάκης κατήργησε πανηγυρίζοντας την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ το 2019, αλλά τώρα συμφωνείται τριετής παράταση.»

(Εφ. Συν. 27-01-2021)

Η τραγική αυτή κατάσταση, στην οποία έφεραν τη ΔΕΗ τα 3 συστημικά κόμματα εξουσίας, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (βάλτε τα με όποια σειρά θέλετε, δεν έχει σημασία), έδωσαν «αφορμή» και «δικαιολογία» στην κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη να υλοποιήσει νέες «διαρθρωτικές αλλαγές» (έτσι τις είπαν) πάνω στο πτώμα της ΔΕΗ με άλλοθι τη «διάσωσή» της.

Τώρα, πώς γίνεται να ισχυρίζεσαι ότι επιθυμείς να σώσεις κάποιον που έχεις δολοφονήσει με τα ίδια σου τα χέρια, είναι ένα εύκολο αίνιγμα για πολίτες που έχουν (έστω και λίγο) μυαλό και κρίση.

Οι πρόσφατες εξοντωτικές για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων κλπ, δεν είναι παρά τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, που οδηγούν με συνέπεια κι επιμονή στο να ξεπουληθεί ένα βασικό τμήμα των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιηθούν ολοκληρωτικά τα δίκτυα μεταφοράς.

Το σύνθημα των τριών συστημικών κομμάτων είναι:

«Εμείς ξεπουλάμε τον δημόσιο πλούτο και ο λαός ας πληρώνει το μάρμαρο».

Για τον λαό δεν απομένει άλλο, παρά να αποτινάξει από πάνω του τη νάρκη στην οποία τον έχουν βυθίσει τα κόμματα εξουσίας και να οργανώσει αγώνες μαζικούς, ενωτικούς και αποτελεσματικούς, για να ανατραπούν τα σχέδιά τους.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις